A nemzetközi nőnapon felvetődik a kérdés: ki az a nő, akit a világon mindenhol ismernek, akire felnéznek, aki megtestesíti az ideális nőt, aki példakép lehet az összes többi lánynak, asszonynak? A kérdést nem mi fogjuk megválaszolni, hanem ön, mi csak azt a 15 hölgyet szedtük össze alább ABC-sorrendben, akikről a legtöbbet van szó a világsajtóban jelenleg. Ahhoz, hogy valakiből példakép legyen, elengedhetetlen, hogy ismert legyen – ez a 15 nő mindenképpen az. De vajon követendő-e, ahogy élnek, vagy inkább elrettentő példának illenek be? Most ne (csak) a külső alapján ítéljen, hanem vegyen figyelembe minden értéket, amit az adott nő képvisel! Minél jobb a véleménye róla, minél inkább példaképnek tekinti, annál magasabb pontszámot adjon neki!

Adele

Adele a mezőnyből a legfiatalabb: még csak 24 éves. 21 volt, amikor világsikert aratott második albumát megírta, és azóta mindenki tisztában van azzal, mi az a személyiségtípus, amit Adele képvisel. Nagy hangú, nagy szájú, nagyon érzelmes, nagyon tehetséges. Ő az az énekesnő, aki nincs magától különösebben elájulva, jópofa, vicces, és nem hajlandó lefogyni – sokan már önmagában azért istennőnek tekintik, hogy felvállalja alakját. Némi meglepetés volt viszont, hogy tavaly viszonylag fiatalon és egy nem túl régóta tartó kapcsolat során teherbe esett és meg is született első gyermeke.

Angelina Jolie

Angelina Jolie elsősorban a külsejével tűnt fel annak idején, fizikailag legalábbis elég sok férfi (és nő) számára megtestesíti az ideált. Emellé még tehetséges is: 1999-ben, mindössze 24 évesen már Oscar-díjat nyert. Magánéletének némileg bizarr részleteit mindenki kívülről fújja, van aki pont ezért tiszteli Jolie-t, más pont ezért nem szereti: korai leszbikus kalandjai és rövid házasságai után lassan nyolc éve van együtt Brad Pittel, három gyereket szült neki és további hármat fogadtak együtt örökbe. Összeházasodni addig nem hajlandóak, amíg a melegek házassághoz való jogát is el nem ismerik, de emelett rengeteg egyéb jótékony célért is küzdenek ők együtt. Persze a közvéleményt nem ez foglalkoztatja a legjobban, hanem Jolie külön életet élő combja. Ha ön szerint Angelina Jolie tényleg az ideális nő, a 10-re kattintson!

Beyoncé

Nagyon-nagyon vallásos háttérből érkezett a Destiny’s Child nevű trió annak idején. A három hölgyből aztán egyedül Beyoncé lett szólóban gigasztár, aki a legszebb és a legjobb hangú hármuk közül. Beyoncé nyilván szeretné, hogy példaképnek tekintsék, hiszen kezdettől fogva a független, erős nőkről énekel, igaz, a vallásos hátteret némileg feledve ezt legutóbb a „Run the World (Girls)” című számban már kurvának öltözve és káromkodva tette. Személyiségének lenyűgöző vetületeit nemrég dokumentumfilmben is összefoglalta.

Britney Spears

1999-ben, amikor berobbant a popzenébe, mindenki azt gondolta, hogy Britney Spears világéletére egyszámos tinielőadó marad. Erre 2013-ban Britney már elmúlt harminc, és még mindig ő az egyik leghíresebb nő a földön. Őt általában gyalázni szokás, és valljuk be, tényleg nem sok mindent tett le az asztalra a legjobb esetben is csak átlagos külsővel és főleg hanggal megáldott énekesnő. Nehéz elképzelni, hogy a 2007-re teljesen megkattant Spearst bárki is példaképnek tekintse, de azért van egyvalami, amit nem lehet tőle elvitatni: bebizonyította, hogy mindenhonnan van visszaút a sikerhez. A padlón volt, de felállt belőle: ha Amy Winehouse-ra vagy Whitney Houstonra gondolunk, Britney Spears már önmagában azért elismerést érdemel, hogy életben van azok után, amiken keresztülment.

J. K. Rowling

Ő az a nő, akit azért nem teljes nevén ismerünk, mert első kiadója azt gondolta, nem lesz népszerű, ha már a nevéből egyértelmű, hogy nem férfi. Joanne Rowling szintén a padlóról küzdötte fel magát a csúcsra, mint Britney, csak ő még nem volt híres, amikor munkanélküli segélyből egyedül nevelte a gyerekét, és az éhezés szélén írta meg az első Harry Potter-könyvet. Tehetségét sokan vitatják, de példátlan sikere és befolyása elvitathatatlan, mint ahogy az is, hogy Rowling rengeteg sztereotípiával szállt szembe, rengeteg jótékony célra adott vagyonokat, és hogy borzasztóan fontos üzenetet közvetít a Harry Potter-regényekkel a fiatalabb generációnak.

Jennifer Aniston

Jennifer Aniston 1995 óta, azaz lassan húsz éve tartja megbabonázva a közvéleményt. Őrá valamiért elsősorban a többi nő nagyon kíváncsi, azóta is, hogy a fent említett Angelina Jolie lecsapta a kezéről Brad Pittet. Hogy mi teszi Jennifer Anistont olyan lenyűgözővé, azt nem egyszerű megfejteni, hiszen soha nem keveredett különösebben kínos botrányokba, de különösebben tiszteletreméltó teljesítményekkel sem büszkélkedhet. Talán épp ez a kulcsa az egésznek: ahhoz képest, hogy hollywoodi gigasztár, kifejezetten normális (csak az utóbbi időben dívásodott be egy kicsit).

Katalin hercegné

Vilmos herceg felesége a Time magazin szerint 2012. száz legbefolyásosabb embere közé tartozott. Kate Middleton mindezt azzal érte el, hogy igent mondott a brit trónörökösnek. Kicsit ő a királyi családok Jennifer Anistonja: a végletektől mentes, normális, csinos nő, aki remélhetőleg nem fogja hagyni, hogy a média belekergesse Diana hercegnő tragikus szerepébe. Nem sok mindent kezd a rá irányuló figyelemmel, most éppen terhes.

Kate Moss

Vajon lehet-e példakép a nők számára egy modell, főleg egy olyan, aki még tizenéves volt, amikor már akkor azzal vádolták, hogy lányok ezreinek anorexiájáért felelős pusztán azzal, hogy hagyta magát sok pénzért lefényképezni? Kate Moss azért a legtöbbet emlegetett szupermodell, mert vad, botrányos és szemlátomást nagy ívben tesz arra, hogy mit gondolnak róla mások, nincs elájulva saját magától, hanem éli az életét úgy, ahogy tudja, és senkinek nem akar megfelelni.

Kim Kardashian

Ő a 2010-es évek Paris Hiltonja, hiszen ő is arról híres, hogy híres. Sőt, ő még csak multimilliomos családi háttérre se nagyon hagyatkozhatott karrierje elején, de valahogy mégis sikerült beverekednie magát a tévéképernyőkre és a bulvárhasábokra. Egy botrányosan rövid első házasságon kívül érdemben nem sok mindent tett le az asztalra azon kívül, hogy újra divatba hozta a formás, nőies alkatú nőket. Kim Kardashian bizonyítja, hogy nem csak a magas szőkéké a világ.

Lady Gaga

Lady Gaga tipikusan olyan, akit nem lehet egy bekezdésben összefoglalni – de szerencsére nem is kell, hiszen ön valószínűleg úgyis tud róla mindent, amit tudni érdemes. Őrült, öntörvényű, félelmetes, ízléstelen, nevetséges, a többség szerint kifejezetten ronda, de elvitathatatlanul jó a hangja, és még zongorázni is tud. Kiáll a melegekért, pedig ők gyakran gyűlölik azért, mert szerintük Madonnát nyúlja.

Madonna

Nem maradhat ki a listából a női popsztárok, sőt, talán minden popsztár archetípusa, Madonna. Ha van valaki, akinek valóban sikerült a popzenével megváltoztatni a világot, akkor az ő. Hogy pontosan miben a legtehetségesebb, azt most hagyjuk, fénykorában botrányt botrányra halmozott, és ezzel mindig elérte, hogy arról legyen szó, amiről ő szeretné. Rengeteg ajtót kinyitott, amin aztán nők tömege tódult be az ő nyomában. Hogy az ötvenen túl még mindig villantgatva, évtizedekkel fiatalabb pasival a nők példaképének számít-e, arról megoszlanak a vélemények, ön mit gondol?

Meryl Streep

Hosszú ideje a világ legelismertebb és egyik legismertebb színésznője Meryl Streep. Amellett, hogy zseniálisan csinálja, amit csinál, sokan azért tartják példaképnek, mert egy évtizedek óta tartó, normális, békés házasságban felnevelt négy gyereket, nem válik, nem okoz botrányt, nem műttet, nincsenek sztárallűrjei, pedig ha valakinek lehetnének, akkor az pont ő. Meryl Streep ehelyett egy józan, de jópofa, humoros, intelligens, élettel teli, nem dívás szépségű, de mégis vonzó nő, akit a legkevésbé sem zavar, hogy a férfiak nagy része nem hajlandó úgymond leereszkedni hozzá.

Nicole Kidman

Nicole Kidman ezzel szemben a tökéletes hollywoodi díva. Gyönyörű is, botrányos is, tehetséges is. Különösen akkor tudott kibontakozni, amikor elvált Tom Cruise-tól, és azóta is elismerésre méltó, hogy egyszerre vannak szerepei hollywoodi szuperprodukciókban és bizarr független filmekben. Kidman játszott már gyönyörű párizsi kurtizánt, az őrület határán vergődő írónőt, kíváncsi fotóművészt, gyászoló anyát, megalázott menekültet, és legközelebb ő lesz Grace Kelly. Hogy mindeközben miért gondolta, hogy ekkora mennyiségű botoxra van szüksége, az viszont rejtély.

Rihanna

Pár éve már, hogy a csapból is Rihanna folyik. Vajon azért olyan népszerű ő, mert szépségével és jó hangjával példakép tud lenni a fiatal lányoknak? Rihannáról az a kép alakult ki, hogy mást se csinál, csak bulizik és bulizik és nagyon keményen bulizik, ami nyilván vonzza a tizen-, illetve huszonéves korosztályt, de különösebb üzenetet nem közvetít. Lehet, hogy pont attól példakép ő, hogy nem akar semmit megmondani? Messzevezető következtetésekre ad alapot viszont az a tény, hogy Rihanna most újra összejött azzal a férfival, aki pár évvel ezelőtt csúnyán megverte, és akinek a nevét pont nőnapon emlegetni szerintünk elég otrombaság lenne.

Victoria Beckham

A legkevésbé szimpatikus Spice Girl lett az a legendás ötösfogatból, akivel az emberek a legtöbbet foglalkoznak azóta is, hogy az együttes feloszlott még a ’90-es években. Victoria Beckhamről kevesen ismernék el, hogy szeretik, hiszen kórosan sovány, sosem mosolyog, nem énekel túl jól, és mintha kizárólag a külsejével lenne elfoglalva, ami már csak azért is bizarr, mert nem különösebben szép. Beckhamné mellett szól azonban, hogy a divatszakmában sikerült elismerést kivívnia magának, valamint hogy 14 éve ugyanannak a férfinak a felesége és négy gyerek édesanyja. És egy 14 éves házasság már a hétköznapi életben is teljesítménynek számít, hát még a celebek között.