Párizzsal véget értek a világ leghíresebb divatbemutatói, de a szezonnak ezzel még nincs vége: ezen a héten egyszerre a világ öt nagyvárosa tart-tartott divathetet. Mi még hozzávettük az isztambulit is, ami a múlt hét végén volt, hogy meglegyen a heti trendben szokásos hatos szám, aztán átnéztünk döbbenetes mennyiségű fotót, majd kiválasztottuk azokat, amiket a legjellemzőbbnek, legérdekesebbnek, legszexibbnek, legfurábbnak találtunk. Kereken 80 fotó jött össze, ezeket mutatjuk most be önnek. Reméljük, ráér – ígérjük, nem fog unatkozni.

Isztambul

Érdekes módon a hat divathét közül csak egy volt az adott ország hivatalos fővárosában (a tokiói): Törökország például nem túl meglepő módon Ankara helyett Isztambulban tartja fő divathetét. A kép igen eklektikus, de egy biztos: az egyszerre Európában és Ázsiában is fekvő város tervezői jól tartják a lépést a nemzetközi trendekkel, a helyi ízeket viszont teljesen kizárják munkájukból. Volt itt szado-mazo ezredesnőtől tükörtojáskabáton keresztül neccen átvillanó tangáig minden, általában a körképünket általában is uraló hülye frizurákkal megspékelve. A mostani bemutatók egyébként a 2013-2014-es ősz-téli szezont harangozzák be, hát a jelek szerint nagyon fura frizuráink lesznek fél év múlva. Természetesen több bemutatóról több fotónk van mind a hat városból, ezért csak akkor látja a lényeget, ha a képre kattint!

Tokió

A japán fővárosban ezzel szemben olyan bemutatók voltak, amiknek jó része le sem tagadhatta volna, hogy a távol-keleti szigetországban rendezték meg őket. És most nem csak Jotaro Saito gyönyörűen színes kimonóira gondolunk, hanem Alice Auaa horrorkollekciójára is. Közismert, hogy Japánban mekkora népszerűségnek örvend a gótikus szubkultúra, és ezt a világot részletezte tovább a tokiói divathét egyik leglátványosabb bemutatója is, gyakran komikusba hajló túlzásokkal.

Melbourne

Mielőtta Glamour-gálán bugyit villantott volna, Palvin Barbara Ausztráliában volt, a melbourne-i divathéten (vagy hivatalos nevén divatfesztiválon). A fotósok három eseményen is lefotózták őt, de a színésznek és jogásznak is készülő magyar modell ezekből csak egyszer volt fent a kifutón, egyébként a vörös szőnyegen pózolt, ezzel is mutatva, hogy ő már egy kaszttal feljebb van a bemutatózó lányoknál. De ezzel együtt nem csak Palvin Barbaráról szólt a melbourne-i divathét, rengeteg gyönyörű ruhát is bemutattak természetesen. Az ausztráloknál a fő trend a jelek szerint a színes, aprólékos minta, lehetőleg szimmetrikusan elrendezve – ez a Rorschach-tesztre emlékeztető design a három éve elhunyt Alexander McQueen azóta is legtöbbet nyúlt találmánya.

Toronto

Kanadában, azon belül is Torontóban egyrészt a fenti ruha tervezője, Stephan Caras ambicionálta különösképpen a hülye frizurákat. Nála az összes modellnek nagy, a ’60-as éveket idéző gigakonty volt a feje tetején, mint a fenti menyasszonynak. Szintén fejtetőkontyban gondolkodott bizonyos Sid Neigum is, ő azonban nem kerek, hanem egyenes kontyot (vagyis copfot) tett a csajok feje búbjára, gyakorlatilag hangjeggyé változtatva a frizurájukat. A horrorstílust a Korhani márka képviselte a tokióiaknál kicsit kevésbé félelmetesen, de itt is voltak olyan bizarr húzások, mint például madárkalitka fekete, kitömött varjakkal kiegészítőként.

Sao Paulo

Nem túl meglepő, hogy a legtöbb szexi nő a legrangosabb brazil divathéten volt látható, Sao Paulóban. Itt a melles-combos villantáskombó sem volt ritka, a divatbemutatók gyakran vegyítették a fürdőruhákat a rendes ruhákkal, amint azt például a fenti fotó is mutatja. Nagy kedvencünk a Neon nevű márka, akik egy ázsiai beütésű, kicsit idióta kúpkalappal sem tudták egyébként zseniális kollekciójukat visszataszítóvá tenni. Felhívjuk még a figyelmet Samuel Cirnansckra is, aki talán a hat divathét legelegánsabb ruháját adta ki a kezei közül, valamint Lina Villaventurára, aki viszont egy furcsa, szájkosárszerű fejdísszel és fenékig érő műcopffal vitte el a fétisek irányába alapvetően egzotikus ihletésű kollekcióját.

Mumbai

Melyik volt a legjobb divathét?

És India sem tagadta meg teljesen önmagát a nemzetközi divat nevében: Mumbai divathetén is volt jónéhány olyan ruha, ami egyértelműen utalt az indiai kultúrára. Mi még valahogy Aarti Vijay Gupta bélyeg- és térképmintás szettjeiben is felfedezni véljük a hely szellemét, konkrétabban a ’20-as, ’30-as években Indiát irányító britek világát. De persze nincs hiány az egzotikumból és a színekből sem, sőt, Mumbai az egyetlen olyan város, amelynek egy tervezője sem akadt, aki beadta volna a derekát a hülyefrizurák csábításának: valamennyi modell többé-kevésbé normális hajjal szerepelt a kifutón, olyanban, amiben akár még az utcára is ki lehetne menni. Ha még nem kattintott a képekre, tegye ezt meg most, és lapozza végig fotó-összeállításunkat! Utána pedig, mint a heti trendben mindig, szavazhat is kedvencére.