Szokás szerint a fekete-fehér dominált annál a két giminél, ahova kilátogattunk pénteken megnézni, miben ballagnak a végzős lányok. Szerencsére kurvás szettet keveset láttunk, a csajok minden tétet feltettek az eleganciára. Azért a lábakat mindenki kihangsúlyozta.

Pénteken-szombaton zongorázzák le a ballagásokat Magyarországon, aztán szerencsétlen végzős gimisek puccparádéban feszengve beülhetnek az érettségire hétfőn. Hogy jó kedvük legyen, úgy döntöttünk péntek délután, lefényképezzük a legszebb ballagó lányokat a Kálvin tér-Deák tér tengely mentén. Hátha így acélosabb teljesítményre sarkalljuk a fiúkat, és kisujjból kirázzák Kosztolányi kései költészetét, a másodfokú egyenlet megoldóképletét, valamint az athéni állam felépítését.

Az első lányba rögtön a Kálvinon belefutottunk: Nóri a fekete, szalagavatóra vett egyberuhájában pompázott, a Vörösmarty gimiből ballagott el pénteken. A fotózkodást támogató szüleivel épp a ballagás utáni ünnepi ebédről tartottak hazafelé. Aztán közeledve a Török Pál utcai Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolához (azaz a Kisképzőhöz), egyre több lett az ünneplőbe öltözött csinos lány. Két névtelenséget kérő csaj elmondta, hogy ők nem ballagók, egy ismerős ballagására jöttek, és ők bizony esernyővel is készültek, necces, hogy leszakad az ég (végül nem esett).

Találkoztunk olyan lánnyal itt, aki bőr szakra jár, már saját kis kollekciója is van, és egy párizsi főiskola pesti képzésén akar továbbtanulni. Az egyik csinos lány pasija ballagására jelent meg itt, hosszas gondolkodás után nyögte ki, hogy az illető film szakos. A Deák téri Evangélikus Gimnázium növendékeit a ballagás utáni misét követően kaptuk el, náluk azért visszafogottabb ruházatot észleltünk, mint a sokszor extravagánsabb kisképzősöknél. Persze a lányok ha valamit kirakhatnak, mi más lenne az, mint a hosszú lábak, ez mindkét helyen zsinórmérték volt.