Nagyon úgy tűnik, hogy idén tényleg érdemes lesz kimenni Budapesten a Soroksári útig: a Budapest Park bejáratott hely lett, értelmes elképzelésekkel és jó koncerttel, amivel az első hétvégén már köröket rávertek a ByeAlexszel próbálkozó Zöld Pardonra.

Az már tavaly kiderült, hogy nem teljesen halott ötlet kivinni egy szabadtéri szórakozóhelyet a budapesti Rákóczi hídhoz: az akkor első szezonját húzó Park és a fővárosi fiatalság ikonikus, gyakran csak lenéző vigyorral kezelt Zöld Pardonja is kinyitott 2013-ban is, úgyhogy indokoltnak láttuk ellenőrizni, milyen irányba haladnak tovább a dolgok. A szombati napon sikerült egy-egy a hely profiljába nagyon illő rendezvényt találni: a Parkban a valószínűleg már magyar lakcímmel is rendelkező Boban Markovic zenekara táncoltatta meg azokat, akik vevők a giccses balkáni romantikára, a Zöld Pardonban pedig a TF napok keretei közt adta a még mindig egy kézen megszámolható fellépései egyikét ByeAlex.

Színház és KFC

A pesti hídfőnél található Parkon már az elején feltűnt, hogy vannak elképzeléseik arról, hogy lehet egy szabadtéri szórakozóhelyet úgy működtetni, hogy ne csak azoknak legyen vonzó, akik a környéken laknak. Idén 40 konténer szemét kihordása után egy kiállítást is bevittek a helyre, ahol mindenféle fiatal művészek munkáit lehet megtekinteni, ha nincs a kezünkben alkohol. A szervezők bevallottan szeretnék, ha a Park nem csak egy piálda lenne koncertekkel, hanem alternatív időtöltéseknek is teret adhatna, ezért lesz még itt kortárs színház, de még KFC is. Bár az üzenet gyaníthatóan soha nem fog átmenni, próbálják egy ernyő alá behozott több szórakozóhelyként feltüntetni az egészet: még Foursquare-en is négy külön részből áll az egész. Mivel túl sokat cipelték el fesztiválokra, eltűnt a már tavaly is kicsit funkciótlannak tűnő dóm sátor, helyette pedig akkorára bővítették a b-színpadot, hogy a nagyszínpados fellépések után simán le lehet zavarni ott egy kezdő zenekar koncertjét vagy egy DJ-szettet.

Egész évben Sziget

“Már tavaly is sokat jártunk ide, pedig a belvárosban lakunk. Nekem nagyon tetszik, hogy olyan, mintha egész évben Sziget lenne, úgyhogy szerintem a hétvégéimet is itt fogom tölteni nyáron. Leszámítva azt, amin a Sziget van, mert akkor persze ott” – rajongott egy sort a 21 éves egyetemista Rita, aki három barátnőjével mélységesen egyet értett abban, hogy jobb is, ha a hangos bulizásukkal nem zavarják meg a belvárosban lakókat. A gyors közvéleménykutatásunkból egyébként is kiderült, hogy az emberek megbarátkoztak azzal a tudattal, hogy nagyobb szabadtéri helyeket egyszerűen nem lehet máshol tartani, de beszéltünk olyannal is, aki még profitált is ebből: “Tavaly egész este szemeztem egy csajjal, de nem mertem megszólítani mert végig a már messziről is hülye picsának tűnő barátnőivel volt. Aztán ő is és én is hamarabb buszoztunk haza, és tök jót beszélgettünk. Megadta a számát, randiztunk és összejöttünk. Mondjuk azóta szét is mentünk, de remélem idén is felszedek valakit az éjszakain” – mesélte rövid, ámde drámai szerelmének történetét a 27 éves Dávid. Közben lassan beindult a 40-es értelmiségieket is előcsalogató Boban Markovoic Orkestar, a színpad előtti tér pedig nagyjából félig megtelt. Ha minden igaz, tavaly 210 ezer ember szórakozott itt, amit most meg akarnak duplázni, ami látszik a koncerteken is: a Paramore, a NOFX és az Anthrax is olyan neveknek tűnnek, amikkel lehet a hely presztízsét építeni. “Tavaly nem voltam itt, de idén szerintem sokszor megfordulok majd. Jó rendezvények, nagyon jó italárak” – foglalta össze tapasztalatait Zoé, aki láthatóan nagyon lelkes volt, amiért sokezredszerre láthatja Boban Markovicot.

Piálni a Parkban

Kezdjük a legelterjedtebbel: egy korsó Sopronihoz 450 forintért juthatunk hozzá főműsoridőben, a koncertek előtt és után viszont egészen nevetséges 300 forintot kell érte kifizetni. Töményekkel is egész jól állunk, ha a titokzatos nevű "Park" termékekkel akarunk élni, akkor 600 forint egy feles, a Suhancos pálinkák 800 forintba, a Rézangyal termékei pedig 900 forintba fájnak. Utóbbi összegért már egy Jack Danielst is kaphatunk. Borozni vagy fröccsözni sajnos itt sem olcsó, de nagy átlagban a belvárosi romkocsmák szintjén áll a hely. Az igazi pofátlanság a kólák környékén történik, egy 0,33-as üveg 500 forintba kerül. Berúgni olcsóbb. Ha nincs kiemelt koncert, akkor a jegyárak elővételben megvannak egy ezresből.

Murva nélkül

Miután kiörömködtük magunkat a Cigányok ideje soundtrackjére, úgy döntöttünk, itt az idő megtudni, mire képes a Testnevelési Főiskolai Napok-ByeAlex-Zöld Pardon trió, a híd másik oldalán. Az már nem meglepetés, hogy itt nem változtatnak sokat a koncepción, hiszen ha valamiből kifogyhatatlan az ország, az az elsőéves egyetemista és alteros gimnazista, úgyhogy nem is voltunk rajta meglepődve, hogy nem gondolták túl a dolgot. Illetve eltűnt a régóta ellenségnek számító murva, úgyhogy 2013-ban elmondhatjuk, hogy lehet bulizni a Zöld Pardonban másnapi cipőmosás nélkül is.

ByeAlex égett

Mivel érkezésünkkor épp ByeAlex játszott, meggyőződhettünk róla, hogy az elképesztő mennyiségű eurovíziós szavazónak mekkora része hajlandó elmenni bárhova is Márta Alexért. A válasz, hogy nagyjából senki: a szinte mindig jól megtömött Zépé színpada előtt úgy 100 ember kóvályoghatott, ezek közül voltak olyanok, akik már annyira be voltak rúgva, hogy jól láthatóan fogalmuk sem volt, milyen koncerten vannak. A folyamatos mélypontokat elérő koncertről igazán nem akarnánk túl sok rosszat mondani, inkább nézzék meg ezt a videót róla, és elemezzék ki, mit tett ByeAlex Charlie túlfuttatott dalával.

A szürreális élményt jelentő koncert után beindult a DJ-zés, ami végleg bebizonyította, hogy a Zöld Pardon egyszerűen nem hajlandó tudomást venni az idő haladásáról: az Offspringet, Bon Jovit, Smash Mouth-t és a többi kötelező dalt tartalmazó zenék pontosan akkor számítottak utoljára a fiatalos buli kötelező kellékeinek, amikor még a Zöld Pardon sem tűnt különösebben cikinek. Ameddig a Parkban jól karbantartott fülkés angolvécék vártak, addig itt becsületkasszás fizetésért cserébe még mindig egy vályúba kell ürítenünk. A látványosan kevés embert érdeklő buli akár aggasztó is lehet, ráadásul a résztvevői sem túl elégedettek. “Én már nagyon régen járok a Zöld Pardonba, tavaly is itt töltöttem az időm nagyrészét nyáron, de most először érzem úgy, hogy öreg vagyok én ehhez. Régen az első hétvége népünnepély volt itt, most meg itt vannak vagy százötvenen, kulturáltan iszogatnak és beszélgetnek. Szerintem mindjárt haza is megyek a picsába” – panaszkodott kicsit a 29 éves Sándor, akit még az sem tudott feldobni, hogy pár kirakott XBoxnak köszönhetően eszetlen nagy FIFA-partykat lehet csapni a színpad mögött.

Piálni a Zöld Pardonban

Az, hogy 490 forint egy korsó Borsodi, még nem üti szíven az embert, az viszont, hogy egy korsó szerintük négy deci, felér egy emberiség elleni bűntettel. Cserébe a folyóborok 180 és 200 forint között mozognak decinként, Finlandia vodkát és egyéb minőségi töményitalt pedig átlagosan 800 forintért dönthetünk magunkba. Ihatunk ám kólát is, ebből 60 forint egy deci. Általában 1000 forint alatti jegyárakkal dolgoznak.

“Szerintem a Zépének mindig meglesz a saját hangulata. Most épp nem sikerült túl jól a buli, de talán tanulnak belőle, és többé nem hívják ide ezt a ByeAlexet. Egy jó Alvin-koncert kell ide, nem ezek a celebek” – mondta a kissé ittasnak tűnő 23 éves Erika, aki szerint nem is kell kísérletezni semmi újjal. “Nekem még a murva is hiányzik. Jó volt minden, ahogy volt” – tette hozzá gondolatmenetéhez a nosztalgiázó lány.

Jó buli vs. kannásbor

Nagyon úgy tűnik, hogy tavaly még elvitte a Zöld Pardont az, hogy Zöld Pardon a neve és a Park nem igazán tudja, kinek akar szólni, de idén ez kevés lesz: a folyamatos akciókkal, féláras belépőjegyekkel, feldíszített helyszínekkel támadó Parknál sokkal jobban szinte lehetetlen csinálni ilyen jellegű helyet. Stabil koncertdátumokkal, értelmes elképzelésekkel szemben nagyon nehéz annyit felmutatni, hogy már generációk óta a Zöld Pardonban hányják ki a kannásbort a környék egyetemistái.