Nagyon gazdagok voltak, nagyon sokat költöttek ruhára, és mindezt azért csinálták, hogy minél jobb partit találjanak maguknak. Akkor tényleg minden arról szólt, hogy a nők gazdag férjet, a férfiak pedig gazdag és befolyásos nőket találjanak magunknak. Sokat azóta se finomodott a rendszer, de valamicskét csak lazítottak a megszokásokon.

Kíváncsi, hogyan néztek ki régebben a rongyrázós bulik, amikor még persze több tisztesség volt a fiatalokban, és rendesen felöltöztek egy-egy jelentősebb társasági eseményre? Egy Diana Oswald nevű nő most összegyűjtötte az ötvenes-hatvanas évek legkomolyabb báljain készült legjobb képeket, és könyvbe rendezte őket – írja a Daily Mail.

A fotókon többek között különféle amerikai elnökök lányai és feleségei is feltűnnek (Kennedy-k, Nixonok), valamint olyan, az úgynevezett felső tízezerhez tartozó családok sarjai, mint amilyenek a du Pontok vagy a Vanderbiltek. A könyv egyébként a sokatmondó Első bálozók: amikor a ragyogás megszületett címet kapta.

Az előszavát Oscar de la Renta, amerikai divattervező írta, aki a legenda szerint szintén egy ilyen bálnak köszönheti az áttörést, ezzel együtt pedig a hírnevét is. Egy Beatrice Lodge nevű előkelőség az ő ruháját viselte az egyik 1956-os rendezvényen, a róla készült fotó pedig a Life címlapjára került, ami hatalmas ismertséget hozott a tervezőnek.

Ezeknek a báloknak a lényege egyébként a pártalálás volt. Az, hogy valaki elsőbálozó lehetett egy ilyen eseményen, azt jelentette, hogy a fiatal nő megérett a házasságra. A bálok száma az évek során erősen megcsappant. A megmaradtak közül közül a legnevesebb a Bal de Crillion, amit a párizsi Hotel de Crillionban tartanak.