A Füstmentes nap alkalmából összeszedtük a popkultúra leghíresebb leszokó, vagy legalábbis a leszokással küzdő karaktereit Lucky Luke-tól kezdve John McClane-ig. Nézze meg, kiknek sikerült teljesen letenni a cigit, és kinek nem!

November 17-én tartották a Füstmentes napot, aminek az alkalmából összeszedtük a popkultúra leghíresebb exdohányosait, figurákat, akik hosszú éveken keresztül elképzelhetetlenek lettek volna cigaretta nélkül a szájukban, aztán a készítőik egyszercsak mégis úgy döntöttek, hogy megszabdítják figurájukat a szenvedélyétől.

Lucky Luke

Az egyik leghíresebb francia-belga képregénykarakter a 80-as évek közepéig teljesen elképzelhetetlen volt a szájából lógó cigaretta nélkül. Ráadásul rendes cowboyhoz méltóan saját maga tekerte a cigijeit. Aztán a 80-as években történt két dolog. Egyrészt a karaktert népszerűvé akarták tenni az Egyesült Államokban, méghozzá rajzfilmek segítségével, másrészt felerősödött a dohányzásellenes propaganda. Ez pedig ahhoz vezetett, hogyLucky Luke szájából eltűnt a cigi, azóta csak fűszálakat rág (vö. eredeti, cigis kép). A nagy leszoktatás után egyébként volt olyan része a képregénynek, amiben Lucky Luke cigarettát teker, de nem szívta el. Hasonló történt egyébként egy másik, híres, dohányzó francia-belga figurával, Gaston LaGaffe-fal is, aki viszontmár a 60-as évek közepén lerakta a cigit, állítólag azért, mert a rajzolója, André Franquin leszokott a cigiről, és nagyon idegesítette, hogy egy állandóan, boldogan dohányzó karaktert kell rajzolnia.

John McClane

MIelőtt az ötödik résszel végleg kiherélték volna a Die Hard-filmek igazán szórakoztatóak voltak, többek között azért, mert egy kvázialkoholista, láncdohányos zsaru, John McClane volt a sorozat főszereplője, akit Bruce Willis alakított. A sorozat első három részében John McClane masszív dohányos volt, igaz, a harmadik részben az események sűrűsége miatt nem igazán volt lehetősége rágyújtani. A negyedik rész, a Die Hard 4.0 – Legdrágább az életed nagy változást hozott a 12 év kihagyás után újraindított sorozatnak: John McClane leszokott a dohányzásról. A magyarázat egyszerű, az évek alatt a figurát alakító Bruce Willis is letette a cigit, és nem akart olyan karaktert játszani, aki dohányzik, mert szerinte nem mutatott volna túl jó példát a fiataloknak. Más kérdés, hogy John McClane karaktere viszonylag kevés szempontból tekinthető jó, követendő példának. A leszokást az is indokolhatta egyébként, hogy így a film kevésbé szigorú besorolást kapott, így fiatalabbak is megnézhették a mozikban, vagyis több emberhez jutott el, több pénzt termelhetett.

Az Így jártam anyátokkal főszereplői

Jelenleg az utolsó, kilencedik évadánál tart az Így jártam anyátokkal című sorozat, amiben a dohányzás annak ellenére nagyon keveset jelent meg, hogy a karakterek egy része a sztori szerint még mindig dohányzik. A sorozat ötödik évadában volt egy rész, amikor minden főszereplőről kiderült, hogy dohányzik, majd együttesen úgy döntöttek, hogy egy teátrális közös cigizés után abbahagyják a dohányzást. Végül ez nem így történt, minden karakter máskor hagyta abba a dohányzást a történet szerint, de többször nem mutatták a szereplőket dohányzás közben.

Chandler Bing

Ha már szó volt az Így jártam anyátokkalról, akkor emlékezzünk meg a nagy elődről, a Jóbarátokról is, ami tíz évvel korábban nagyjából azt nyújtotta, amit a mostani nézőknek az Így jártam anyátokkal. A Jóbarátokban még kevesebb dohányzás volt, viszont azt annál viccesebben tálalták. A csapatban Chandler Bing volt az egyetlen, aki rendszeresen dohányzott, őt több évadban és részben is megpróbálták leszoktatni. A legjobb próbálkozás az volt, amikor egy nőknek szóló, dohányzásról leszoktató hipnóziskazettát vagy mit kapott, amit álmában kellett hallgatnia, hogy leszokjon a dohányzásról. Az eredmény elég jól sikerült, Chandler elkezdett nőként viselkedni.

A Family Guy főszereplői

A Family Guy című rajzfilmben a főszereplő apuka, Peter Griffin egy játékgyárban dolgozik, amit az egyik részben felvásárol egy dohánycég, a játékgyárból pedig cigarettagyár lesz, Peter Griffinből pedig a dohányzás nagy támogatója. A rész addig csavarodik, míg a család legkisebb, ám annál gonoszabb tagja, Stewie Griffin is rá nem szokik a dohányzásra. Természetesen itt is happy end van, a rész végén Peter Griffin ráeszmél, hogy hiába a nagy lóvé, a dohányzás mégsem akkora üzlet, és az egész család leszokik.

Earl Hickey

A nevem Earl című sorozat főszereplője, Earl Hickey azt szeretné elérni a sorozatban, hogy jobb ember legyen, miután megelégeli, hogy a karma csapásokat mér rá azért, mert gonosz. Ezért összeállít egy listát azokról a rossz cselekedetekről, amiket elkövetett, és megpróbál mindent helyrehozni. A sorozat legelején úgy dönt, hogy az új élethez vezető első lépés az lesz, hogy leszokik a dohányzásról. Természtesen megint jön a sok csavar, meg kalamajka, és Earl Hickey leszokása csak mellékszál lesz a sztoriban, de jó, ha tudják, hogy Earl a sorozat legelején cigizett.

Nick Naylor

A Köszönjük, hogy rágyújtott! című 2005-ös vígjáték annyiban kakukktojás a listán, hogy ez egy olyan film, ami végig a dohányzás körül forog. A főszereplő Nick Naylor (Aaron Eckhart), aki egy nagy dohánycég szóvivője, és próbálja jó színben feltüntetni a dohányzást, természetesen dohányos. Nem akarjuk teljesen lelőni a film cselekményét, de a lényeg, hogy Naylornak egyik napról a másikra le kell tennie a cigarettát.

Carrie Bradshaw

A Szex és New York főszereplője klasszikus se veled, se nélküled kapcsolatban van a cigarettával, mint nagyon sokan, hol dohányzik a sorozatban, hol nem, a barátnői piszkálják is miatta. A karaktert alakító Sarah Jessica Parker maga is dohányzott, de a Szex és New York előtt leszokott, úgyhogy eleinte problémásnak érezte, hogy dohányzó karaktert alakítson. Végül úgy oldották meg a dohányzós jeleneteit, hogy spéci, nikotin nélküli cigarettát kapott, hogy ne legyen túl nagy a kísértés.

Iggy Pop és Tom Waits

Listánk egyetlen igazi kivétele Jim Jarmusch 2003-as filmjéből, a Kávé és cigarettából származik, amiben olyan rövid élethelyzeteket láthatunk, amikben két dolog a közös: a kávé és a cigaretta. Az egyik jelenetben Iggy Pop beszélget Tom Waitscel, a poént pedig az adja, hogy mindketten éppen leszoktak a cigiről. Ennek örömére, hogy már nem dohányoznak, nyugodtan rágyújthatnak, hiszen már leszoktak, tehát nem cigarettafüggők. Tíz perces jelenetben szemléltetik Mark Twain elhíresült mondatát: “A dohányzásról pofonegyszerű leszokni. Én magam is legalább százszor megtettem”.

A cikk az Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központjának támogatásával készült.