Az amerikaiak megalkották a szerintük létező legnehezebb angol nyelvtörőt, ami magyarként semmivel sem tűnik nehezebbnek a brit nyelvtörőknél, de állítólag nem lehet tízszer gyorsan kimondani egymás után, annyira durva.

A New York Daily News szerint az MIT egyetem professzorai azt mondják, sikerült megalkotniuk a lehető legnehezebb, angol nyelvű nyelvtörőt. A kutatók azt mondják, azért különösen nehéz a nyelvtörőjük, mert nincs sok értelme, ezért nem olyan egyszerű megjegyezni, ráadásul amiatt, hogy nem áll össze értelmes mondattá, a kísérletezők agya automatikusan olyan szót mondana a nyelvtörő szavai helyett, ami értelmes mondattá tenné a szókupacot.

”Pad kid poured curd pulled cold” – így hangzik a mondat, és az MIT szerint nincs olyan angol beszélő, aki ezt tízszer, egymás után, gyorsan, hiba nélkül el tudná ismételni. Magyar nyelvű beszélőként nem tűnik nehezebbnek, mint egy bármilyen angol nyelvtörő, különösen, ha valaki egyáltalán nem beszél angolul, akkor nagyjából ugyanolyan nehéz lehet bemagolni, mint egy bármilyen angol nyelvű mondatot.

Nyelvtörőkkel a magyar nyelv is elég jól áll, az alábbi szavazásunkban adjon annál magasabb pontszámot, minél nehezebbnek tartja a nyelvtörőt! Vannak a listában klasszikus, beszédtechnika-órákon tanított mondókák, de vannak olyanok is, amik az MIT mondatához hasonlítanak, vagyis viszonylag kevés értelmük van mondatként, inkább csak szavak egymás után dobásáról van szó.

Próbálja meg hangosan felolvasni a mondókákat, esetleg hallgassa meg, ahogy egy gép felmondja azokat hiba nélkül! Bár, némelyik mondóka annyira durva, hogy még a gép sem tudta felolvasni.

01. Pocok

Egyszer egy pici pocakos pocok pocakon pöckölt egy pici pocakos pockot mire a pocakon pöckölt pici pocakos pocok pocakon pöckölte a pocakpöckölő pici pocakos pocok pici pockát.

02. Limpopó

Limpopói Pimpógyökeret szopó Puhapopójú Pónilópopót-lopó Pótpápua Puapó.

03. Kukac

Egy kupac kopasz kukac, meg még egy kupac kopasz kukac, az két kupac kopasz kukac

04. Szarka

Nem minden fajta szarka farka tarkabarka, csak a tarkabarka farkú szarkafajta farka tarkabarka, mert ha minden fajta szarka farka tarkabarka volna, akkor minden szarkafajta tarkabarka-farkú szarkafajta volna.

05. Moszkvics

A moszkvicsslusszkulcs az uzsis zacskóban van.

06. Lenin

Lenin mauzóleumának lelinóleumozása.

07. Dezodor

Ede, de bedezodoroztad magad.

08. Csősz

Szerencsés csősz cserszömörcés szörpöt szürcsöl.

09. Zebra

Zabra zebra zsebre zabra habra rebbencs hebrencs babra ugra bugra zsupsz a kútba pulyka húzta pudva dudva lukba rúgva fúlt a kútba.

10. Klotyó-motyó

Potyogó klotyó felé totyog a lotyó, de már késő, mert a rotyogó gatyóból potyog a motyó!

11. Öcsi és Csöpi

Öcsi fogja Csöpi csöcsét, Csöpi fogja Öcsi pöcsét, kemény lett a Csöpi csöcse, felállott az Öcsi pöcse.