Bőséges volt az idei (azaz 2014-es) aktnaptár-felhozatal is, de vajon a trágyában fürdő komposztrajongóké, a békéért tüntető sztriptíztáncosoké, esetleg a hóban is szívesen meztelenkedő síoktatóké az idei év legjobb kiadványa? Az alábbi felsorolásból a celebeket kizártuk, csak hétköznapi emberek vetkőzéseit vettük számításba, azt is csak akkor, ha abból hír lett 2013-ban a Velveten. Melyik a legjobb? Szavazzon!

1. Trágyázó hölgyek 2013

Kezdjük a sort a Fertile Earth Foundation lelkes csapatával. Ők azt szeretnék megértetni az emberekkel, hogy nem minden hulladék szemét, és komposztálni bizony csodás dolog. Ezzel nehéz vitatkozni, de a téma önmagában sajnos kevés embert hat meg, ezért is készítettek ők is egy pucér kiadványt Trágyázó hölgyek 2013 címmel.

2. A pacifista sztriptíztáncosnők

A Golden Girls Club tulajdonosa úgy döntött, Vlagyimir Putyinnak és Barack Obamának is küld egy példányt a háborúellenesnek szánt naptárból, amelyben alkalmazottai szerepelnek hiányos öltözetben. "Tudom, hogy sokan el sem hiszik, hogy a mi lányainkat érdekelhetik ilyen dolgok. Szóval, miután hallgattam az egyiküket, elkezdtem körbekérdezni a többieket, hogy mit tudnak a szíriai helyzetről, és kiderült, hogy sokan pontosan tudják, mi zajlik ott” – nyilatkozta az úr.

3. A meztelen evezősök

A külföldi felsőoktatási intézmények tanulói szívesen dobják le magukról a ruhát nyilvánosan, ha valamilyen jó ügy érdekében pucérkodhatnak. A 2013-as kiadvány sikerén felbuzdulva a Warwickshire Főiskola női evezősei 2014-re előrukkoltak egy topless naptárral. Persze túl sok mindent idén sem mutattak meg magukból, sőt, a művészet jegyében csak fekete-fehérben nézheti meg bájaikat.

4. Pucér síoktatók kétszer

Akárcsak a fiatal osztrák, svájci és német gazdák, a jótékonyan vetkőző síoktatók is két naptárral jelentkeztek, az egyikben csak nők, a másikban kizárólag férfiak vannak. Az előbbiben az egykori Miss Ausztria, Amina Dagi is helyet kapott, az utóbbiban egy szakmabeli híresség, Rainer Schönfelder is szerepel.

5. Tengerészgyalogok egyenruha nélkül

Ahogy az már lenni szokott, a brit tengerészgyalogosok 2013-as jótékony aktnaptára is óriási siker volt, így elkészült a 2014-es változat is. A képek Devonban készültek, a katonák kiképzőközpontjában, ahol a fiatalemberek általában nem ruhátlanul ácsorognak, hanem teljes felszerelésben kúsznak-másznak-edzenek. Nem tudni miért, de a britek ragaszkodnak a fekete-fehér képekhez, így nemcsak a warwickshire-i diáklányok, hanem a katonák is művészien villantanak kidolgozott felsőtesteket.

6. Koporsók csupasz mellekkel

Jöjjön a leginkább morbid, és egyben kitárulkozó naptár. Egy lengyel koporsókészítő cég minden évben egy pucérnős naptárral népszerűsíti magát, nem történt ez máshogy idén sem. Az idei kiadvánnyal állítólag azt akarták sugallni, hogy a fából készült koporsóik baromira összhangban vannak a természettel. Mondjuk nem tudjuk, hogy hányan vetettek egy pillantást is a festői hátterekre, de mindegy, a szándék a fontos.

7. Bikinis sziklamászók

Végre egy magyar vonatkozású anyag. Az Ujjerő Boulder egyesület 2014-re készített egy naptárt, amiben 12 magyar lány látható, ahogy bikiniben sziklát másznak. Az ára 2800 forint, és itt lehet megrendelni. Ha unja már a honi glammodelleket, de rajong a magyar tájakért, mondjuk a Balaton-felvidékre akkor ez a kiadvány önnek készült, és nyomjon bátran egy tízest a skálán.

Plusz egy: Tejes pucérság

Egy Londonban élő fotós, Jaroslav Wieczorkiewicz azzal az ötlettel állt elő, hogy tejjel leöntött modellekkel idézi meg az ötvenes-hatvanas évek pin-up mestereit, Alberto Vargast vagy Greg Hildebrandtot. A látványos és trükkösen elkészített fotókból természetesen naptár is készült. Bár nem tudunk arról, hogy a kiadványt bármilyen alapítvánnyal vagy pozitív kezdeményezéssel is kapcsolatba lehetne hozni, semmiképpen nem akartuk kihagyni a felsorolásból.