Sosem lehet előre kiszámítani, hogy mi lesz az a Velveten felmerülő rengeteg elképesztő vagy gyomorforgató hír és botrányos vagy hétköznapi téma közül, amit a szárnyára kap a közösségi média. Így aztán mindig érdekes az év végén megnézni, hogy a Velvet melyik cikkjét vagy posztját lájkolták a legtöbben az elmúlt 12 hónapban – nem feltétlenül azokat, amiket a legtöbben olvastak. A 2013-as lista is roppant beszédes és rengeteg különlegesség van rajta, máris mutatjuk, hogy mik.

Tíz tipp, hogyan utáltassa meg magát a Facebookon – ez volt a címe annak a posztnak, amit 2013-as anyagaink közül a legtöbben osztottak meg a poszt témájául szolgáló Facebookon. A trend rovatban januárban megjelent írást eddig több, mint tizenötezren lájkolták. Hiába, rengeteg időt töltünk a közösségi oldalon, ahol néhányan tényleg borzasztó irritálóak tudnak lenni, a többiek meg örültek, hogy végre a Velvet megírta, hogy miért és hogyan.

A facebookozók körében második legkedveltebb posztunk egy rövid, mindössze négy és fél sorból és egy videóból álló hír volt a Gumicukorban, ami arról szólt, hogy a Scooter énekese egy orosz reklámban szerepel. Hasonlóan rövid a harmadik helyezett is, csak ott még videó sincs, és pont arról szól a poszt, hogy nem igaz egy hír. Februárban valamiért elterjedt, hogy meghalt Bud Spencer, az ezt cáfoló közlemény lájkhullámot váltott ki. A második helyezettet eddig nagyjából kilencezren, a harmadikat kb. 6500-an lájkolták.

A negyedik és az ötödik helyezett egy-egy véleménycikk volt. Az 5 ok, amiért az élő zene mindig szar című összeállítás pár napja már megjelent július végén, amikor egyszercsak egy zenészfórumra felkerült. Ekkor rengeteg megosztással (hatezernél többel) és sok-sok szavazattal árasztották el a cikket a zenészek, és gyűlölködő levéláradatot is kaptunk. Ebből az derült ki, hogy a zenészek szintén azt látják, hogy az emberek (szerintük műveletlen) többsége – a címben is használt trágár szóval élve – szarik az élő zenére. A zenészek azonban felháborítónak találták, hogy mi nem tüntettük fel negatív színben ezt a szerintük is kétségtelen tényt. Negatív színben tüntettük viszont fel Schobert Norbertet az év ötödik legtöbbet lájkolt cikkében (itt is hatezer fölött van a szám), augusztusban ugyanis egyszer őt választottuk meg a hét lúzerének. Bár helyesebb úgy fogalmazni, hogy Schobert saját magát tüntette fel negatív színben, amikor buzizott és rajongóit alázta.

A hatodik helyezettre nagyon büszkék vagyunk: karácsonyra készülve forgattunk egy hangulatos videót, amiben Lola, Puskás Peti, Voksán Virág, Majkáék és Berkiék énekelnek egy Dolly Roll-számot. Szerintünk szuper lett, 5200 lájkoló szerint szintén. ByeAlexet mi már elkezdtünk kicsit keverni a By The Wayjel, de most tekintsünk vissza a legutóbbi Dalra, amit a sapkás-szakállas énekes nyert meg még márciusban. ByeAlex megosztó figura, így a győzelmére érkezett celebreakciókat is jó sokan osztották meg, kb. 4500-an.

A legjobb húszból négy cikk foglalkozik a külföld-Magyarország összehasonlítással, ezek közül a legtöbben, 4300-an akülföldieket kiborító magyar kajákról szóló anyagot osztották meg. A legtöbbet lájkolt témához hasonló poszt volt még a Randiblogban is: ez volt A 7 legvisszataszítóbb csajtípus a Facebookon. A cím mindent elmond, az illusztrációk is jópofák, érdemes újraolvasni! És a legjobb 10 közé befért még egy Randiblog-sztori, amiben egy nő mérgezett puncival próbálta megölni a férjét. Ezt a remekül hangzó, de szerencsére kudarcba fulladt ötletet 3500-an lájkolták.

A tizenegyedik helyen folytatódnak a bizarr hírek: januárban valaki hóemberrel dugott, és lefagyott a farka. Nem túl meglepő következmény, mégis sokan megosztották. A Kockahas blog egyetlen poszttal van jelen a legjobb 20 között, abszolút az év posztja volt a pasiblogban az, amelyik a jóképűségéért kiutasított arab férfit mutatta be.

És van egy igazán komoly témát feldolgozó, társadalmi kérdéseket feszegető cikk is a lájkoltak között: kollégánk egy gyermekvédelmi szakemberrel készített lebilincselő interjút a gyermekprostitúcióról. Ha csak egy linkre kattint a húszból, ez legyen az! Még két magyar-külföldi téma következik, egy összeállítás arról, mi megszokhatatlan Magyarországon a külföldieknek, meg egy arról, hogy mi megszokhatatlan Olaszországban egy magyarnak (ez utóbbi volt a cikksorozat első darabja egyébként). ByeAlex még egyszer szerepel a listán a 15. helyen, itt 5 fontos tényt foglaltunk össze az egész jelenségről. Tavaly egy liftes szívatás aratott nagyot, idén egy olyan, amiben egy kávézóban úgy csináltak, mintha egy lány telekinetikus erővel mozgatná a berendezést.

A hülye emberek vetélkedőjének hírét is többezren találták megosztásra érdemesnek, tudják, ez volt az az ütős videó arról, hogy a Nap kering-e a Föld körül. Ez után a poszt után megint egy olyan cikk következik, hogy melyik országban mi megszokhatatlan egy magyarnak külföldön. December közepén voltunk a Dr. Csernus nevével fémjelzett kapcsolati böngésző bemutatóján, ez az anyag fért még be a legjobb húsz közé.

És a végére idekívánkozik még, hogy a tavalyi év leglájkoltabb posztja a megjelenés évét 16 500 körüli megosztással zárta. Ez volt a 7 ok, amiért nincs barátnőm című, mára klasszikussá vált olvasói levél a Randiblogból, amit 2013-ban újabb kb. 2000 személy lájkolt, így nincs túlságosan lemaradva az idei élmezőnytől sem.

Velvet Facebook oldalán hozzá is szólhat!