Slágerek szempontjából a 2013-as évben nem volt olyan egyértelmű győztes, mint a Gangnam Style vagy a Mizu, viszont akadt néhány egészen megkerülhetetlen szám. Összeszedtük a legfontosabbakat, Norbi éneklésétől kezdve Miley Cyrusig.

Magyarok

Három igazán fontos popszám határozta meg idén Magyarországot. Egy igazán jó, és két nagyon érdekes darab.

Az idei legjobb magyar sláger egyértelműen a The Biebers Sorryja, ami úgy lett gigasláger, hogy csak azután árulták el, hogy a formáció mögött Puskás Peti és az öccse van, miután a szám magától sláger lett. Tényleg nagy kedvencünk, nem szabad elmenni mellette.

Persze, a másik két szám is nagy kedvencünk, de azokat már nem érti meg és fogadja el olyan széles népréteg, mint a Sorryt. Az egyik természetesen Schobert Norbi dala feleségéhez, Rubint Rékához. A Color zenekar Féltelek című számát adta elő, és az egész pont annyira giccses és hamis, hogy alapvetően cukivá válik az egész.

A legzavarbaejtőbb magyar szám olyan helyről érkezett, ahonnan sohasem vártuk volna, esetleg reménykedtünk csak benne. Az Éjjel-Nappal Budapest akkora aranybányája a trashnek, hogy csodás dolgok születnek ott, de az eddigi legjobb történés az volt, hogy Lali megjelenttette az első saját számát, a Csóró Lali című mulatóst.

Külföldiek

A nemzetközi termés valamivel összetettebb volt, mint a magyar, itt valamivel több számot muszáj felsorolnunk. Kezdjük egyből egy magyar vonatkozásúval, ami nem lett óriási sláger, de Magyarországot lázban tartotta egy pár hétig.

Igen, Kanye West - New Slaves című számáról van szó, amiben van egy Omega-hangminta. Miután megjelent a lemez, és kiderült, hogy minimális magyar vonatkozása is van, azonnal beindult a cikkáradat. Mi már nem tudjuk követni, hogy volt-e engedélykérés, mi a helyzet a jogdíjakkal és hasonlók, az biztos, hogy elég menő dolog, hogy egy ennyire ismert előadó bármelyik számában bármilyen formában előfordul egy magyar előadó zenéjéből egy részlet, úgyhogy örülünk Kanye West sample-választásának.

A nyár elején azt hittük, hogy a Get Lucky idén mindent visz, és természetesen óriási sláger lett belőle, de valahogy nem robbant hatalmasat. A nyáron mindenhol az szólt, de ahogy eljött a hosszú nadrágos idő, a Get Luckyt mintha elvágták volna. Tény, hogy nem illik a téli szürkeséghez. Mindenesetre nem szabad elmenni mellette, mert ez 2013 első felének a legfontosabb slágere, együtt a szintén Pharrell Williams keze alól kikerült Blurred Lineszal.

Az év második feléig kellett várni, hogy végre befusson valami olyasmi rettenet, mint a Gangnam Style. Ez idén Norvégiából érkezett, méghozzá az Ylvis - The Fox című száma volt. Eredetileg a norvég paródiacsapat reklámjának készült a szám, ami akkora sláger lett, hogy még az Egyesült Államokban is sikereket értek el vele. Az Ylvis például Jimmy Fallon műsorában is szerepelt a számmal.

Ha nem is a legmeghatározóbb, de biztos, hogy az egyik legtöbbet szereplő híresség idén Miley Cyrus volt. Annak ellenére, hogy az éve leginkább a twerkingről szólt, sikerült néhány számot is összehoznia. A legemlékezetesebb természetesen a Wrecking Ball volt, ami igazából egy meglepően jó szám, a klipben Cyrus pedig teljesen pucéran lovagol egy hatalmas vasgolyón. A vasgolyón lovaglás aztán persze nagyobb mém lett, mint amennyire a szám befutott, de ez már más kérdés.

Végül jöjjön egy szám, ami nem a celebuniverzumból érkezett, hanem a klasszikus popzenéből. Szerintünk idén a legkúlabb számot Asap Rocky és Skrillex hozták össze, ha még nem hallotta, ne hagyja ki!