A Húsvét sajnos nem csak a mértéktelen piálásról és evésről szól, mert ott van a szörnyű felvezető: ha véletlenül vendégeket akarunk fogadni, érdemes egy nagyobb szabású takarítást eszközölni otthonunkon. Takarítani márpedig szörnyű. De melyik szobánknak gyűlöljük a leginkább a tisztántartását? Egy pont, ha imádja csinálni, öt pont, ha fizetne is azért, hogy ne kelljen.

Fürdőszoba

Van annál rosszabb érzés, mint melegítőben sikálni a fürdőkádat, kiszedni a ki tudja milyen régóta halmozódó hajakat a lefolyóból, vagy törölgetni a vízkővel fedett csapot? Ha még nem lenne elég megküzdeni a nagyrészt rólunk lejött kosszal, akkor itt történik a mosás is, izgalmasabbnál izgalmasabb ruhaválogatással, ami magában hordozza az örök lehetőséget is, hogy esetleg bent hagyjuk száradni estére a frissen mosott cuccainkat.

Kert

Akinek van kertje, az szerencsés, de az igazi király az, akinek kertésze is van. Ellenkező esetben lehet füvet nyírni a tűző napon, metszeni a bokrot az amúgy is életveszélyesnek tűnő ollókkal, ráadásul mindent locsolni kell.

Konyha

Mit lehetne erről mondani? Minden kajamaradék, tele van a gáztűzhely száradt olajjal és zsírral, a hűtőt ki kell pakolni, a sütőben pedig ott van a 220 fokon odaégetett ételmaradék. Minden törékeny, minden ragad, ráadásul a konyhai tisztítószereknek csak a legritkább esetben van ember által is elviselhető szaguk. Ráadásul ide tartozik a túl nagy rendszerességgel elkövetendő mosogatás is, ami még a legjobb időzítéssel is szétáztat minden kezet, úgyhogy meg is értjük, ha valaki a mosogatógép feltalálását tartja az emberiség legnagyobb pillanatának.

Nappali

Egy nappali tisztán tartását alapesetben a porral való harc jelenti, ami csak első ránézésre annyi, hogy végigszaladunk egy ronggyal a polcok körül. Ha ellazázzuk, csak látványosabb lesz a kosz a nehezebben elérhető részeken, ráadásul még a kedvenc nyaralásról hozott értéktárgyainkról is azonnal kiderül, miért hívják őket porfogónak. Természetesen a porszívó használata is akkor változik világvégévé, amikor rájövünk, hogy a kanapé mögé is jutott a szemétből.

Többi dolog

Ahol van ablak, ott ablakpucolás is van, ahol pedig van ablakpucolás, ott sorstragédia van: egyszerűen nem létezik tökéletes recept a tiszta és foltmentes ablakra, minden akcióban benne van annak a lehetősége, hogy dzsuvásabb legyen a végeredmény, mint ahonnan elkezdtük. A vécé sem egyértelműen a fürdőszoba része, azt pedig biztos nem kell magyarázni, hogy miért nem szeretünk oda nyúlni, ahova általában szarni szoktunk. A felmosás is egy helyiségeken átívelő projekt, ami nagyszerű lehetőség arra, hogy medencévé változtassuk az otthonunkat.