Ugye, milyen megdöbbentő, amikor egy rumliban élő németet, egy hamburgerzabáló franciát, egy józan britet, egy csendes olaszt, egy sírajongó spanyolt, vagy egy selymesen szóló lengyelt látunk? Hiába csatlakoztunk tíz éve Európa nyugisabb feléhez, még mindig tele vagyunk sztereotípiákkal. Összeszedtük hát a hat legnagyobb EU-tagra vonatkozó három leggyakoribb előítéletet.

Május 1-jén nemcsak azt ünnepeltük, hogy van munkánk, hanem azt is, hogy tíz éve csatlakoztunk az Európai Unióhoz. Összeszedtük a hat legnépesebb tagállamot, hogy rajtuk keresztül tisztelegjünk Robert Schuman műve előtt. Ugyanis a Nemzetek Európájában azért szeretjük egymást jóindulatúan húzni. Elismerjük a másik állam polgárait, és jól tudjuk, egy máltai nem feltétlen rosszabb ember, mint egy lapp, de azért szeretünk pár sztereotípiát rájuk aggatni. Csatasorba állítottuk a hat legnépesebb EU-tagot, és mindegyikhez összeszedtünk három-három tipikus sztereotípiát. Önnek annyi a dolga, hogy megszavazza, melyikkel találkozik a legsűrűbben!

A németek 

A németek...

Németországról sokaknak az jut eszébe, hogy a német káosz olyan, mint a magyar rend, más rugóra jár egy német agya, ha rendről van szó. De a legfontosabb közhely róluk nem feltétlen a tüchtigség, hanem hogy nagymellű szőke Brünhildák, és imádják a sört és a wurstot. Nem hiába van egy Oktoberfestjük, ezek az alapkellékei annak is. A harmadik németeket érintő sztereotípia pedig a rendszeretet melletti marha nagy liberalizmus és tolerancia. Elég menni egy nagy kört Hamburgban vagy Berlinben, ezeknek a városoknak már csak a fele echte német, mégis szuperul működnek, és rohadt jó helyek mind.

A franciák 

A franciák...

Velük kapcsolatban a bőség zavarában voltunk, hogy milyen közhelyet nevezzünk. Elsősorban az, hogy határtalan a büszkeségük, szerintük a francia kultúra és nyelv az első Európában. A másik nagy sztereotípia, talán épp a nyelv miatt, hogy a franciák mindennek a művészei: a borászatnak, a gasztronómiának, a képzőművészetnek, az irodalomnak, és persze a szexnek. Elég az Emmanuelle-filmekre vagy a róluk elnevezett franciázásra gondolni. Ha már gasztronómia, akkor érdemes megemlíteni, hogy a franciák mindent megesznek, még a csigából is képesek ízletes kaját összedobni.

A britek 

A britek...

Nem távolodunk el túlságosan a gasztronómiától, a britekkel kapcsolatos egyik állítás is ehhez kötődik: mégpedig hogy csapnivaló az éghajlatuk. Londonban állandóan köd van és szitál a rohadt eső a közhely szerint. A britek a förmedvény klímát több dologgal ellensúlyozzák. Tőlük származik a gentleman kifejezés, és egy született angol bárkit simán elküld a francba anélkül, hogy csúnyát mondana. Bár néha épp az udvariasságuk teszi őket annyira rideggé. Főleg a fiatalokra igaz, de a szesz terén is jól állnak: nincs angol kocsma jó ale-sör és gin nélkül, és amint látjuk, meginni is szeretik őket a britek. Csak a neknominationt hagyták volna a fenébe.

Az olaszok

Az olaszok...

Ha valakinek azt mondjuk, gondoljon egy olaszra, egyből egy vadul gesztikuláló, dallamosan és harsányan magyarázó gondolát evező alakra asszociál. Ez a szenvedélyesség valamiért minden italofil kedvence, sok nő azért akar olasz csávót magának, mert ők a szemükben a férfiasság megtestesítői, igazi macsók, szexgépek. A másik tulajdonság, a harsányság, inkább az ellenzők érve amellett, miért a szigorú és csendes németeket imádják. Egy olasz ugyanis kiabál, gesztikulál, forgalomban pedig nyomja a dudát egyfolytában. Az olaszok is nagy kajások, nincs is olasz étterem pizza és pasta nélkül, ez is lemoshatatlan attribútumuk lett. Ahogy a franciákhoz hasonlóan az is, hogy sok mindent megesznek. Gondoljon csak a legendákra a hentesboltokban lógó nyúzott macskákról.

A spanyolok 

A spanyolok...

A spanyolok valahol az olaszok és a franciák között vannak félúton, a két nép tulajdonságait rájuk is fel lehet aggatni. Egy spanyolnak mindenesetre elengedhetetlen, hogy focizzon jól, vagy legalább legyen Real-, Barca- vagy Atletico-drukker. Sokan szeretik az általános mediterrán tulajdonságokat a spanyolokra aggatni, mégpedig hogy lusták, ebéd után elsziesztázzák a fél napot. Ennek ellentmond az első reflex, ha spanyolra gondolunk: a bikaviadal. Persze erre az állatvédők kevésbé vidám arccal reagálnak. A spanyolokat nem lehet ennyivel leírni, mert vízilabdában is jók, óriási katedrálisokat építenek, és sokszor inkább paradicsomot dobálnak egymásra bikavéreztetés helyett.

A lengyelek

A lengyelek...

Ők amellett, hogy a magyarság legjobb barátai, nem a pálinkában lelik örömüket, hanem a jóféle lengyel vodkában. Ez megkönnyíti a sok történelmi szenvedést is a számukra. A másik ilyen könnyítő elem a sok csinos lengyel lány, akiknek jelentős része sajnos már Angliába vándorolt. Ami ezeket a szép sztereotípiákat egyedül megtörheti, az a borzalmas írásmódú és kiejtésű lengyel nyelv, ami a legnyelvtörőbb szláv hagyományokat vitte tovább. Próbáljon csak meg udvarolni egy lengyel csajnak pár vodka után ezen a nyelven!