Ez a hét, illetve ez az Eurovíziós Dalfesztivál szőröstül-bőröstül (haha!) Conchita Wursté volt. A ma aktuális heti trendben tehát az ő ruhatárában turkálunk. Egy hete Ausztrián kívül még nem sokan tudták, hogy kiről van szó, azért találtunk róla elképesztő fotókat az archívumban, még két évvel ezelőttről is. Összeszedegettük a képeket az idei Eurovízió győztesének hat legelképesztőbb szereléséről, és ezeket osztjuk meg most önnel – a poszt legalján válassza ki a kedvencét! Nem lesz egyszerű.

Life Ball 2012

Van ez a bizonyos Life Ball nevű, AIDS-ellenes estély minden év májusában Bécsben. Thomas Neuwirth már a két évvel ezelőtti bulin is úgy érezte, hogy magára ölti Conchita Wurst szerepét és jelmezét, és így ment el a 2012-es Life Ballra, ahol többek között Amanda Lepore is megjelent. A haja ekkor össze volt fogva, a szakállát annyira furán rajzolta meg, hogy az Harald Glööckler legbizarrabb pillanatait idézte, de a legfurább az egészben az, hogy a színpadi fellépéséhez egy olyan egyberészes, fekete bodyt választott, amiben elég egyértelműen látszott, hogy hol is van az a bizonyos Wurst. Persze nyilván szándékos volt a ruhaválasztás, hiszen már csak a szakállból is egyértelmű, hogy Neuwirth egy pillanatig sem akar senkit megtéveszteni, esze ágában sincs azt a látszatot kelteni, hogy Conchita igazából nő lenne. Az üzenet egyértelműen ez: nő is és férfi is egyszerre. Vagyis igazából egyik sem – illetve mindenki döntse el maga, mit szeretne gondolni. 

Life Ball 2013

Egy évvel később, azaz egy évvel ezelőtt Conchita Wurst megint megjelent a Life Ballon, de ekkor már dudorodásmentes kosztümben, ha jól látjuk, két vörösruhás stewardess kíséretében. Gyönyörű uszályának végét karperecekre erősítette, így ment a combvillantgatás egész este. Wurst itt már kibontva hordta Kim Kardashiant megszégyenítő hajkoronáját, amitől még keletiesebbnek néz ki. Mondjuk ezen az alkalmon pontosan ez volt a feladat, az ezeregyéjszakát idézte az összes jelmez, de ezúttal Wurst helyett más pénisze villant.

Wiener Wiesn Fesztivál

Előfordult azonban, hogy Conchita Wurst kifejezetten hangsúlyozta osztrák származását. Erre például tavaly szeptemberben került sor, szintén Bécsben, a Wiener Wiesn Fesztiválon. A szakáll változatlan, a haj azonban itt megint más, újra ki van bontva, de ezúttal nem hullámos, hanem egyenes. És mindehhez természetesen a buggyos, rövid ujjú, hagyományos fehér blúz, és minden bizonnyal extra adag osztrák kedélyesség.

Búcsúbuli

Ausztria az elsők között választotta ki, hogy ki legyen az ország indulója az idei, koppenhágai Eurovíziós Dalfesztiválon. Így aztán április 22-ére már nem maradt más, mint egy búcsúbuli, Conchita Wurst ugyanis ezután indult el Dániába a versenyre. Az alkalomra a művésznő egy Conchita Wurst-mintás miniruhát készíttetett magának, bézs színben, mert így volt hozzá passzoló színű magassarkúja is. Az összeállítást egy lezser bőrkabát egészítette ki, amiben remekül lehetett a szabadban, illetve a bulin az osztrák zászló előtt pózolni.

Megnyitó

Május negyedikén, azaz a múlt vasárnap este volt Koppenhágában a Dalfesztivál hivatalos megnyitója, ekkor vörös szőnyegen vonultak be az Eurovízióra érkezett előadóművészek. Conchita Wurst messzebbről úgy néz ki, mintha menyasszonyi ruhában érkezett volna, hiszen egy extranőies fazonú, földig érő, fehér estélyit viselt. Közelebbről aztán meg lehet figyelni azt is, hogy Wurst ezek szerint vonzódik a népviselethez, hiszen ezt a ruhát népi motívumokkal hímezték ki, vörös színben. Itt egyébként meg lehetett figyelni Neuwirth két tetoválását, amik közül egy évvel ezelőtt még csak a jobb karján levő volt meg – most már van egy a bal karján is, a könyökhajlatánál.

A Dalfesztivál színpadán

És végül természetesen nem maradhatnak ki a fellépőruháról készült fotók sem. Már a keddi elődöntőben is viharos sikert aratott Conchita Wurst ezzel az aranyszínű, sellőfazonú ruhával, amiben énekelni remekül lehet, de járni biztos, hogy egyáltalán nem. Nem véletlen, hogy Wurst teljesen egy helyben énekelte el az egész számot. A kedvencünk az összeállításból természetesen a hétköznapi életben ritkán látott szakáll plusz szájfény kombó, amit a nagyításban érdemes külön megnézni. Így egész jól látszik az is egyébként, hogy Neuwirthnek ugyan tényleg megvan rendesen a saját szakálla, de azért néz ki ilyen műnek, mert alá van sminkelve feketével, hogy az arcszőrzete sötétnek tűnjön (nyilván nem ez a természetes színe). 

Melyik volt az az esemény, ahol Conchita Wurst a legjobban nézett ki?

Conchita Wurst jött, látott és megérdemelten győzte le Kállay-Saunderst és összes többi vetélytársát szombat éjjel, de a végén azért emlékeztetjük az olvasót, hogy igazából nem ő az első figura ebben a műfajban. Eddig a leghíresebb félig igazi/félig kitalált, félig férfi/félig nő karakter egy bizonyos Hedwig volt. Ahogy Thomas Neuwirth kitalálta és élőben évek óta megszemélyesíti Conchita Wurstot, ugyanúgy játszotta el John Cameron Mitchell hosszú ideig Hedwig szerepét mindenféle New York-i klubokban a '90-es évek közepén. A háttérsztori szerint Hedwig keletnémet, és Kelet-Berlinben végeztek rajta nemátalakító műtétet – félsikerrel. Innen jött a Hedwig és a mérges csonk című musical ötlete, amiből 2001-ben film készült, de a darab jelenleg a Broadwayen is megy, csak Hedwiget már nem Mitchell alakítja, hanem egy nagyobb sztár, az Így jártam anyátokkalból ismert Neil Patrick Harris. Lehet, hogy Conchita Wurstból is egyszer musical lesz? Nem lepődnénk meg.

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!