A Little Miss Hungary négy napos táborának záróeseményén jártunk, ahol megválasztották Magyarország legszebb kislányait. Félelemmel vegyes borzongással készültünk a sok gyerekhisztire, kisminkelt ötévesre, ostoba anyukára, de furcsamód nem sírta el magát senki a díjátadón és még csak ki se voltak festve a kislányok, akik profi előadásokkal készültek a verseny talent showjára. A szépségverseny tulajdonképp táncdalfesztivállá alakult.

Megannyi Toddlers & Tiaras végignézése után azt hittük, tudjuk, mire számíthatunk a Galyatetőn megrendezett gyerekszépségversenyen, így már érkezéskor csalódnunk kellett: ahelyett, hogy már 5-kor a fél nyolckor induló showra sminkelték volna a lányokat, épp az anyukáknak tartott a szervező szépségversenyt. Sebaj, gondoltuk, legalább most bizonyosságot nyer, hogy tényleg az anyukák álma az egész szépségverseny-biznisz: ha hihetünk nekik, még csak ez se igaz.

Látta a tévében

„Két gyerekkel jöttem, a pici lány kapott kedvet az egészhez, a kisfiút csak azért neveztük be, hogy ha már ő is itt van, legalább csináljon valamit. Én nem nyomom egyáltalán a gyereket, nekem a latin tánc volt a gyerekkori álmom, nem a szépségversenyzés, de azt se erőltetem rájuk. Eddig ez az első versenyünk, jobban mondva volt egy előválogatója, azt megnyertük, úgy kerültünk ide. A kislány azért kapott kedvet, mert a tévében látta az amerikai versenyeket és az nagyon tetszett neki. De ez teljesen más, mint az amerikai, a kicsiket tilos sminkelni, a hajuk is természetes, és így van ez jól” – tudtuk meg az egyik anyukától, és a többiek is hasonló válaszokat adtak.

Tehát nincs smink (csak a 13 éven fölöttiek kaphatnak szájfénynél-szempillaspirálnál többet), nincs műhaj, nincs önbarnító és műfogsort sem tolnak az éppen fogat váltó négyévesek szájába, pedig a TLC-n ezt láttuk. Így máris nem olyan hátborzongató egy gyerekszépségverseny, mert bár nem egy sakkverseny, de úgy tűnik, tényleg élvezik a gyerekek, hogy szép ruhát kapnak és abban mórikálhatják magukat. Egyébként olyan 3-4 ruhával kell készülni egy versenyre, nemzeti szettel, koktélruhával, egy fantázia-ruhával (ami most a vízi világ tematika köré kellett épüljön), a talent showra egy jó dresszel és néhány versenyre estélyivel is. Bikinis tour nincs szerencsére, azt pedig nem tudtuk kihúzni a szülőkből, mennyibe kerül egy-egy ruha: tippünk szerint sokba, de közel sem annyiba, mint az ezer dolláros amerikai verziók.

Senkiből nem csináltak majmot

Maga a verseny két órásra sikerült, és inkább volt egy színjátszótábor záró bemutatója, mint szépségverseny. Például estélyiben nem vonultak fel a gyerekek, nem kellett üresen vigyorogva pózolniuk, mint Honey Boo Boo-nak és a talent showhoz sem öltöztették őket gyerekprostinak vagy Elvisnek, szóval nem csináltak belőlük majmot a szüleik. A gyerekek a zsűrinek háttal, a közönség felé fordulva adtak elő mindent. Úgy látszik, a több éves táncképzés és a spárga itt alap, ahogy a jó énektudás is, elképesztően jó kis műsorokat tudtak produkálni még az ovis korúak is.

Kívülállóként úgy érezhettük magunkat, mint akik a másodunokatestvér gyerekének évzárójára voltak hivatalosak, és nem merték lemondani: szórakoztató volt a sok műsor és aranyosak voltak a gyerekek, de szülőként biztos nagyobb élmény látni, hogy a gyerek mi mindenre képes. A bemutatók után jött a koronázás, négy kategóriában: a minik (4-6 évesek), little-k (7-9 évesek), pre-teen-ek (10-12 évesek) és tinik (13-16 évesek) közül az első három helyezett továbbjutott a Törökországban ősszel megrendezésre kerülő világversenyre, de sokan kaptak különdíjat is.

A miniknél ügyes húzással elkerülték a szervezők a hisztit, ugyanis minden kislány kapott egy kis tiarát és ajándékot, így senki nem érezte úgy, hogy vesztett volna – nem is sírta el magát senki, csak egy kislány, akinek eltört a fejdísze. Szimpatikus volt az is, hogy a gyerekek végignézték és -drukkolták egymás produkcióit, semmi versenyhangulata nem volt az egésznek.

Sehol egy magyar Honey Boo Boo

„Nem sokat készültünk, szégyellem is magam érte, annyit, amennyit kedve volt, egy kislányra nem tudsz ráerőltetni semmit. Léna 5 éves lesz, ő találta ki, hogy induljunk a selejtezőn, amit megnyert. Mondta, hogy nagyon szeretne ide is eljönni, mi pedig segítettünk neki ebben, kirándulásnak indult az egész. Nem tudom, mi lesz, most továbbjutottunk a török versenyre, ha lesz kedve, folytatjuk, ha nem, nem. Egyelőre élvezem, hogy ilyen pici, nagyon messze van még, hogy eldöntse, mi lesz, ha nagy lesz” – mondta a mini kategória harmadik helyezettjének anyja, Rita, aki megnyerte a szülők szépségversenyét.

„Nem, nem volt soha álmom a szépségverseny, engem jobban érdekelt a tánc, 13 évig mazsoretteztem! Furcsa is volt megnyerni egy szépségversenyt! Az, hogy Léna mit választ, a jövő titka, nagyon kicsi még, hogy eldöntse, mit akar csinálni. Itt nagyon jó volt, hogy a kislányokon lehetett látni, hogy semmi nincs rájuk erőltetve. Addig jó, amíg így csinálják, amíg mindenbe be vannak vonva a lányok” – tette hozzá Rita. Lénát nem tudtuk megkérdezni, mert épp eufórikusan rohangált és táncolt a többi kislánnyal.

Palvin Barbi a példakép

A továbbiakban sem találtuk meg se a magyar Mama June-t, se Honey Boo Boo magyar verzióját: a kislányok általában szerényen elhallgattak, ha meglátták a diktafont. Például Szabó Angelika is, aki 9 éves kora ellenére már a Miss Little Planet címmel büszkélkedhet és a galyatetői versenyen zsűriként nézte a többieket. „Néztem a legszebb mosolyt, a legszebb ruhát, a mozgást, a tekintetet… Februárban versenyeztem először… Most is lenne kedvem” – húztuk ki Angelikából, akit anyja azért támogat a versenyzésben, hogy növekedjen az önbizalma és kevésbé legyen visszahúzódó.

Mozsár Lolita, a tini kategória győztese a maga 12 évével már gyakorlottabban nyilatkozott. „A legjobb a versenyben, hogy megmutathatom magamat, a tehetségemet, kicsit önbizalmat ad. Addig folytatom, ameddig van kedvem” – mondta Lolita, aki 8 éve hastáncol és példaképe Palvin Barbara, mint sok más szépségversenyzős kislánynak. „Nagyon örülök, nem gondoltam volna, hogy nyerek. Mivel a törökországi versenyen a hastáncot kicsit erotikusnak tartják, én szerintem egy latin tánccal készülök majd. Most anyukámék hazamennek, mi pedig a lányokkal bulizunk egyet!” – tette hozzá, mi pedig inkább kihagytuk a tinidiszkót és a pink tortát; hazamentünk anélkül, hogy előkerült volna legalább egy Honey Boo Boo.