A brit Designworks és a Jagermeister dolgozik azon a problémán, hogyan találhatják meg egymást az emberek a fesztiválokon. A szakadozó, vagy egyáltalán nem működő hálózatot rádiófrekvenciás technológiával helyettesítenék, és egyfajta nyomkövetőként funkcionálna a Festival Friend Finder app. Idén nyáron tesztelik a brit fesztiválokon.

Bizonyára sok fesztiválozónak ismerős a probléma, hogyan találja meg a barátait a tömegben. Akkoriban, amikor még nem volt mobiltelefon, a Szigeten például a hangosbemondón keresztül lehetett megkeresni a haverokat, csak annyit kellett csalni, hogy 14 év alattinak kellett hazudni az illetőt, mert a szabályok szerint csak a gyerekeket lehetett keresni a hangosbemondón keresztül. A mobiltelefonos korszak az elveszett haverok problémakörén segített valamelyest, de a lemerülőfélben lévő telefonok, vagy az éppen nem működő hálózatok rendszeresen problémát jelentenek. 

A brit Designworks találta ki a legjobb módját annak, hogyan találhatjuk meg barátainkat a fesztiválokon a legkönnyebben. Általános probléma, hogy a fesztiválok éjszakáján elérhetetlen a hálózat, előfordul, hogy a szolgáltatóknál hiba keletkezik a túlterheltség miatt, hogy nincs internet, wifi. A megoldás a Festival Friend Finder applikáció lehet, amit idén nyáron a brit zenei fesztiválokon tesztel majd a Jagermeister cég. 

„Csodálatos ezeket az élményeket megosztani a barátokkal, ezek hosszú távú emlékek, amikre a következő években vissza lehet tekinteni. Őszintén remélem, hogy ez a prototípus  a fesztiválozók kezében lesz egy nap" – mondta a Jagermeister menedzsere, Samantha Green a Press Associationnek. Hozzátette azt is, hogy az italgyártó cég minden évben jelen van a fesztiválokon, és szemtanúi annak, hogy milyen frusztráló, ha a barátok elszakadnak egymástól, és nem együtt élvezik a koncerteket. 

Az applikáció lényege az, hogy nyomkövetőként funkcionál, és úgy is elérhető, ha éppen nincs hálózat, ezt rádiófrekvenciás technológiával, fény és hangjelzésekkel szeretnék megoldani. A programba vészjelző gombot is beépítenek, hogy ha valaki bajban van, azonnal értesíthesse a barátait. A karszalagokra építhetik a nyomkövető egységeket, illetve a sátrakra is kerülhet, hogy könnyebb legyen éjjel megtalálni azokat.

Nem ez az első próbálkozás a piaci rés betömésére, iPhone-ra és Androidra is van már ilyen app, a neve Find My Friends – ez GPS-szel működik. 

Akad még pár applikáció, amit érdemes letölteni a fesztiválok első napján, ilyen például bármelyik zseblámpa app (iPhone-ra, Androidra is vannak), vagy a sátor megtalálására alkalmas app a Festival Buddy app (iPhone-ra TentFinder). A lemerülő akkumulátor ellen is van már applikáció, a Battery HD-t érdemes próbálgatni.