Bemegy egy étterembe, és reflexből letapogatja az étlapot, fel se néz a pincérre, citromos-jeges vizet rendel, ezt leöblíti egy véres steakkel fatálon, némi gyümölcssalátával, majd elmegy vécére, de nem tud kezet mosni rendesen, mert se szappan, se kéztörlő nincs a helyen? Hát akkor ön nagyot hibázott, egyből ki kellett volna fordulnia az ajtón. Segítünk, miből ismeri fel a szar éttermet, ami nem ad a higiéniára.

Horrorisztikus, a hipochonderekre szabott cikket állított össze a Daily Mail arról, milyen fertőzések és higiéniai hiányosságok fordulnak elő az éttermekben. A lap azt írja, az évi közel egymillió brit ételmérgezés 60 százaléka nem otthon keletkezik, hanem akár luxusszintű éttermekben. Jellemző, hogy a londoni Chiltern Firehouse nevű menő restaurant (David Cameron kormányfő, Kate Moss és David Beckham törzshelye) ötből kettes értékelést kapott a higiénére. Szerencsére a Mail felkérte Carl Edwards tudóst, mondja el, mire vigyázzunk, hogy se e. colit, se szalmonellát ne kapjunk.

Jeget-citromot? Köszönöm, nem!

Egy tikkasztó nyári napon (tavaly ugye akadt ilyen is) jól esik egy pohár hideg víz egy rakat jégkockával és egy citromkarikával. Egy kutatás szerint a brit éttermekben felhasznált citromok 70 százalékában kimutatható mikróba, e. coli, gombák stb. A konyhán nem feltétlen használnak kesztyűt, a citrom meg könnyen mocskos lesz. Az állott víz és a jégkockák szintén a baktériumok melegágyai. Utóbbit számos nagy gyorskajaláncban elvégzett vizsgálat igazolja. Oka: nem tisztítják a jégkockagyártó berendezéseket, mert a hidegben úgyis döglik a baktérium. Nem így van, csak hibernálja, de az élet utat tör magának.

Megoldás: igyon ásványvizet, vagy ha környezetbarát, kérjen csapvizet minden nélkül, a jeges-citromos őrületnél még az is jobb.

Étlapi veszedelem

Az étteremben azzal kezdünk, hogy kikérjük az étlapot, amit alaposan összefogdosunk, nyálazunk, mint mindenki más. Tele is van baktériumokkal. Az igazi veszedelem, ha valami bársonyos-plüss-szerű anyaggal van bevonva az étlap, azt a jóisten se tisztítja ki, a plasztikot legalább le lehet törölgetni. A Mail szakértője szerint a papír étlap a legjobb: ha látjuk, hogy tiszta gané az egész, mehetünk is tovább. Mert mit várnánk egy olyan helytől, ahol még a menüsor is mocskos?

Megoldás: nem rossz trükk az étkezés előtti kézmosást az étlap átböngészése utánra halasztani.

Stírölni a pincért

Mr. Edwards nagyon érzékeny a pincérek megjelenésére, javasolja, hogy tetőtől talpig bámuljuk meg a felszolgálónkat. Legyen tiszta a ruhája és a keze, mert egy piszkoskörmű munkavállaló azért csak ne fogja meg a tányért. A tudós ajánlja, gyanakodjunk akkor is, ha nem csak valami minimálékszer van a felszolgálón, hanem nagyobb fülbevalók, fukszok, illetve piercingek lógnak ki belőle, ugyanis az beleeshet a kajába (ez mondjuk nettó hülyeségnek tűnik). Jó étterem elvárja, hogy a pincérnek kurta körme legyen, a haja pedig legyen összfogva, nehogy belekerüljön az ételbe. Az is legyen gyanús, ha a pincér a felszolgálóruhájában, kötényében megy a vécére, majd ugyanúgy a konyhába. Higiénia=egyes.

Megoldás: Stírölni, bámulni, megfigyelni.

Alapos helyiségvizsgálat

Ha igazán bogaras, nézze át a helyiségeket: ha a konyha hozzáférhető, hogy van-e kézfertőtlenítési lehetőség, illetve használják-e. Ha a konyha el van zárva, akkor a mosdót érdemes fürkészni: ha ott sincs szappan, mire számítsunk a konyhában? Szintén a mosdónál érdemes szemrevételezni, van-e eldobható papír kéztörlő vagy elektromos kézszárító. Ha egy törölköző van, amit mindenki használ, az nagyon tróger dolog. Még olyan apróságokat is ajánlanak, mint a helyiségek sarkainak vagy a dugaljaknak a tisztasága.

Megoldás: a mellékhelyiség tényleg sokat elmond, ha az egész nagyon elhanyagolt, ne várjon sokat a kajától sem. De azért a sarkokat átvizsgálni talán túlzás.

Asztalvizsgálat

Az éttermi higiénia alapja, hogy mennyire mocskos az asztal, és hogy lecserélik-e a terítőt a vendégek után. Érdemes még a só- és borsszórót megnézni, ha azok sincsenek tisztítva, úton az apokalipszis.

Megoldás: ha nem hipochonder, inkább csak a terítőt csekkolja.

Átfőtt az étel?

Mindig azokkal az ételekkel kell óvatosnak lenni, amik vagy hosszas főzést/sütést igényelnek vagy semmilyet. Magyarán pl. egy véres steakkel vagy egy gyümölcssalátával. Nem árt a tenger gyümölcseivel, hallal és rákokkal is vigyázni, ezeknél is melós kiirtani minden fertőző cuccot.

Megoldás: sajnos ez az a rész, ahol meg kell bíznunk az étteremben. Szóval ha a fenti pontokban minden rendben van a higiéniával, akkor talán az étel is rendben lesz.

Óvatosan a fatálassal

Nagy divat az éttermekben fatálon felszolgálni ételt, mostmár nem csak egy jó vasalt csirkét, de akár hamburgert is. Viszont a fatálakat, vágódeszkákat tisztítás után alaposan ki kell szárítani, különben tenyésznek a bacillusok. Egy nagyforgalmú étteremben erre nem mindig van idő.

Megoldás: kérje rendes tányérban a kaját.

Pénz+kaja=fertőzés

Mivel egy pénzérmén több fertőző anyag van, mint egy vécén, érdemes megfigyelni, ugyanazzal a kézzel kezelik-e a pénzt, mint az ételeket. A legjobb eset, ha kesztyűt használnak vagy az ételekhez vagy a pénzhez. Bár ha ugyanazzal a kesztyűvel nyúlnak mindkettőhöz, ott vagyunk, ahol a part szakad.

Megoldás: ha azt látja, hogy pénzt markolászik a pincér, majd kaját tálal fel kézmosás nélkül, iszkiri.