Sokan meggondolatlanul belevágnak egyes testmódosításokba, például a fültágításba. Ez még önmagától nem lenne ördögtől való dolog, csakhogy sok munkáltató nem nézi jó szemmel. És amikor megszabadulnánk az ékszertől, akkor jön a fekete leves: a fülcimpánk taszítóan megereszkedik. Ilyenkor már az ima se segít, csak a plasztikai sebész.

Fiatalon az ember sok olyan testképmódosításba belemegy, amik manapság nem számítanak előnynek a munkaerőpiacon. A 24 éves Luke Clark is ebbe a hibába esett a Guardian szerint: főiskolásként fültágított rakatott be magának, aztán később megunta, és kiszedte. Pár évvel később munkát akart vállalni, de amikor zsinórban a hetedik állásinterjúról szórták ki, rájött, hogy az a tágító utáni állapotok miatt történt. Ugyanis ha kiszedik valakinek a füléből a kerek plasztikdarabot, a fül gusztustalanul fog kinézni, a cimpa löttyedt húscafatként lebeg a semmiben tovább.

Nagy-Britanniában, de valószínűleg más országokban sem túl elterjedt a fülcimpák sebészi helyreállítása, de most végre megjelent egy cég, ami vállalja ezt. A nehézség az egészben az, hogyha egyszer a 1,5 centimétert meghaladja a kitágított lyuk átmérője, akkor a fül már nem áll vissza az eredeti méretre és formára. A lap megemlíti, hogy a lyukcsúcstartó egy hawaii férfi, bizonyos Kala Kaiwi, akinek 10 centis rés tátong a cimpján, egy ököl is átfér rajta.

Adrian Richards plasztikai sebész végzi az új helyreállító műveletet, ami félóra alatt elkészül, helyi érzéstelenítéssel csinálják és baromi drága: két fülre együtt 1800 fontba (700 ezer forintba) kerül. Richards elmondta, havi tíz új páciensük kéri a beavatkozást, ők egész különböző háttérrel érkeznek. Volt olyan profi golfozó, akit addig nem avatott tagjává egy sportági szövetség, amíg meg nem csináltatja a fülét. „Kezeltem egy férfit, aki egy punkegyüttesben játszott, de tanár lett és a füleit helyre kellett állítani. Szerdán pedig épp egy katonánk volt, akinek mindkét fülében 2 centis rések voltak" – mondta a sebész. A katona egy új szabálynak esett majdnem áldozatul, ha nem tömték volna be a lyukat, leszerelik a seregből.

A módszer úgy néz ki, hogy eltávolítják a károsodott, megnyúlt belső részeket a cimpából, majd összefércelik a maradékot. Az orvos szerint az egyetlen kellemetlen pillanat a műtét során az érzéstelenítés, ami 10 másodpercig tart. A fület belülről összekötik és kívülről is, a külső varratok maguktól leolvadnak, a kötést pedig már egy hét múlva el lehet távolítani.

Ferenczy József plasztikai sebész azt mondta a Velvetnek, Magyarországon is helyreállítható a fül. „Egy bizonyos mértékig egyszerűen korrigálható, csak ha extrém nagyságot ér el, akkor lesz bonyolultabb a helyzet" – nyilatkozta a sebész, aki szerint az ezután megmaradó, látható heggel is számolni kell. Fontos még, hogy mekkora a szövethiány, ugyanis minél nagyobb, annál többet kell pótolni, de összességében „ez nem teljesíthetetlen feladat". Az árakat is megkérdeztük tőle, amire a következő választ kaptuk: „Az árak logikusan a hagyományos fülkorrekció áraival konvergálnak, 500-1000 euró (153-307 ezer forint – a szerző) között, a sebész képzettsége, az ellátást nyújtó intézet presztizsének megfelelően." A sebész egyébként megjegyezte: „Azt üzenem a fialatoknak, hogy ahogy a tetoválást, a fültágítást is alaposan gondolják meg, mielőtt belevágnak!"