Némi előnyös genetikával, elszántsággal és kitartással bárkiből lehet bodyfitness-győztes – állítja Keresztes Nóra személyi edző, aki 31 évesen döntötte el, hogy versenyszerűen akarja űzni ezt a sportágat. A sportoló már az első versenyén aranyérmes lett, mindemellett azt mondja, olyan szellemi fejlődésen megy keresztül az ember pár hét leforgása alatt, mint mások évek alatt. Ráadásul cseppet sem éhezik, mi több, egész nap csak eszik a felkészülés időszakában. Inspiratív interjú.

Keresztes Nóra hivatásos személyi edző, mellette pedig bodyfitnesz-versenyző. Első lépései a sportfertőzés útján az általános iskolára tehetők, az oviban a jazzbalett nem jött be neki. A suliban aztán atlétikázott, rövidtáv-futott, távolugrott, callanetics videót készített egy tanárnő szülinapjára, vagyis egy teljesen hétköznapi, sportot kedvelő gyerekként kezdődött minden.

„Nem sokkal később beleszagolhattam egy kicsit a súlyok illatába egy kedves ismerős, korábbi fekve-nyomó bajnokkal. Középiskolában bővült a mozgástár röplabdával, aztán az érettségi és felvételi időszak miatt kis szünet következett. Később jöttek a különböző aerobik órák, a konditerem, a capoeira, majd a brazil szamba (oktatás, prezentálás). Egy-két év sportbéli kihagyás után, mialatt valahogy mindig jöttek a jelek, hírek, szituációk, ami a sport felé terelt, végül 2009-ben beiratkoztam egy fitnesz iskolába és munka mellett elvégeztem a legnagyobb örömmel és érdeklődéssel. Onnan nem volt megállás: iron-box, fit-fight, konditermi edzés, TRX, funkcionális tréning, sport sportot követett, kiegészített" – mesélte a sportoló, aki egyszer csak kigyúrta magát egyik kedvenc mestere, Szegedi Zoltán segítségével, úgy, ahogy maga se gondolta volna, hogy valaha ki fogja.

Hetek alatt olyan személyiségváltozáson ment keresztül, mint mások évek alatt

Hirtelen felindulásból 2012. decemberében döntötte el, hogy szeretné ezt a fajta sportágat versenyszerűen űzni. „Írtam a kiszemelt mesteremnek, hogy nah, akkor most! És januárban nekiálltunk, majd április 21-én sor került az első sikeres versenyemre” – folytatta Keresztes Nóra a beszámolóját. Az ominózus hivatalos doppingtesztes IFBB Magyar kupát 168 cm-es bodyfitness kategóriában megnyerte, ezzel kvalifikálta magát az eb-re és vb-re. „Ezen év tavaszi szezonjában még két ezüstérmet szereztem ugyanebben a kategóriában, nyílt nemzetközi versenyen. Az egyiken ráadásul összevont magasságkategóriában, ahol nem sokon múlott az arany, de így elsőre már maga a helyezés is nyeremény volt” – magyarázta a személyi edző, akinek az idei évben csak az EB-re való kijutás volt a célja. „Ott állhattam azon a színpadon, ahol Európa 22 legjobbja állt, csak abban a kategóriában, egy igen erős mezőny, ahol többen közülük sok-sok éve sikeres sportolók, bajnokok. Fantasztikus élmény volt.”

Keresztes Nóra elhatározását megelőzte az, hogy abban az évben sok minden összejött egyszerre. Mint mondja, nekiállt rendbe tenni magát mindenféle téren, és az év végére eljutott arra a szintre, hogy elégedett volt magával: jól érezte magát a bőrében, és ekkor jött a villanás a versenyzéssel kapcsolatban. „Úgy éreztem, hogy most jött el az ideje, rendben vagyok, nem ettől várok további elismerést, vagy szeretetet, kapcsolatokat, figyelmet, hanem egyszerűen fejlődni akarok még tovább, mind fizikailag, mind szellemileg. És ez kiváló lehetőség volt rá, sose fogom megbánni, hogy akkor belevágtam, illetve vágtunk, bármilyen sok lemondással, alázattal, kitartással, jó és rossz pillanattal, munkával jár. Olyan fejlődésen megy keresztül az ember a jó pár hét leforgása alatt, mint más évek alatt, és elkezdi egy kicsit még inkább másképpen látni a világot, értékelni az életet, a mindennapokat".

A személyi edző a Velvetnek elmondta, a felkészülési időszakban az ember gyakorlatilag 14–17 hétig csak dolgozik, edz és eszik, kivéve hétvégén, akkor akad egy kis edzésbeli pihenő. A barátokra és az egyéb társasági életre fordított idő gyakorlatilag nulla. „Nincs olyan, hogy sokáig alszol, mert fel kell kelni enni, és olyan se, hogy sokáig maradsz ki, mert egyszerűen nem bírod, elfáradsz és megéhezel. Volt, hogy a szülinapi buliban is csak 10-ig maradtam, ha volt erőm elmenni, és ott lapult a csirke-brokkoli a retikülömben, mert nem lehetsz éhes, akkor kárba vész a munka, amit az izomépítésbe fektettél. Felkészülési időszakban nekem heti négy edzésem van, és napi 8-10 étkezésem, ami leginkább hús- és zöldségféléből áll, némi szénhidráttal napközben. Koplalni nem szabad, se akkor, se máskor. Imádok enni, szeretem a gasztronómiát, az újításokat, különlegességeket.”

Enni kell, sokat, tisztán, és edzeni keményen

A sportoló szerint természetesen egy versenyfelkészülést mindenképpen különböztessünk meg egy versenyen kívüli, vagy hétköznapi ember táplálkozásától, életmódjától. „Ahogy említettem, az étkezések gyakorisága miatt gyakorlatilag nem lesz éhségérzet, az ilyenkor hátrány is lenne, mert akkor a kemény munkával megépített izmocskákat még a végén elkezdené lebontani a szervezet. És hát valljuk be, minden tévhitet félretéve, nem megy ám az az izmosodás olyan gyorsan és könnyen a hölgyeknek, nem úgy vagyunk összerakva. Enni kell, enni, sokat, tisztán, és edzeni keményen. Én az utolsó pár hétben szoktam például gyakorlatilag egész nap éhséget érezni, mert addigra annyira pörög az anyagcsere, hogy gond nélkül megeszed a kezdeti fél kiló csirkemell későbbi megemelt adagját, ami 1 kiló hús per nap, és ehhez jönnek még a zöldségek, meg a tojás, puffasztott rizs, időszaktól függően még a túró, fehérjeturmix, csirkemell sonka, no meg a sok folyadék víz formájában. Ha megvolt a kellő folyadékbevitel is és az előírt étkezések is, de még mindig éhes vagyok, akkor nincs mit tenni, eszek. Az éhséget zöldségek ropogtatásával, salátával, hallal, egy fehérjeturmixszal, vagy fehérjéből készült palacsintával, egyéb finomságokkal csillapítom. Manapság már nem ördöngösség olyan receptre lelni az interneten, amit akár az éjszaka közepén is nyugodt szívvel megehetünk. Jómagam rendszeresen rakok fel a sportolói oldalamra a közösségi oldalon ötleteket, minden étkezéshez, legyen az nappal vagy este.”

Keresztes Nóra állítja, győztes bárkiből lehet, aki el meri hinni, hogy lehet az. Természetesen jól jön még némi előnyös genetika, amihez elszántság, kitartás is társul, a sikerért ugyanis meg kell dolgozni. A személyi edző kategóriája a bodyfitness, ami hétköznapi nyelvre fordítva az izmos nőies kategória, a modell és a nagyon izmos kategóriák között félúton.

A versenyen négy magassági kategóriában indulhatnak a versenyzők, súlyhatár itt nincs. A színpadon négy alapfordulatot kell teljesíteni, illetve T-sétát, ami alatt szemügyre veszik a versenyzőt. Az öltözék ebben a kategóriában kétrészes bikini, mely alsórészének ötven százalékban takarnia kell a farizmot és az elülső részt. Továbbá magas sarkú cipő, mely nem lehet platformos, talpa maximum 1 cm vastag, és sarka nem magasabb 12 cm-nél. A haj és a smink tetszőleges, fülbevaló és karikagyűrű viselete megengedett.

A pontozás során az alábbiak mind beleszámítanak, az első pillanattól: általános benyomás a fizikumról, kisugárzásról, a haj és az arc szépsége, a megjelenés-előadásmód finomsága, magabiztossága, az izomzat fejlettsége, szimmetriája, kiegyensúlyozottsága, definiáltsága, a bőr állapota, tónusa. És még sok apróság, amiről nem is gondolnánk, milyen nagy jelentőséggel bírnak, mint például, hogy milyen a bikini szabásvonala, díszítése, göndör vagy egyenes a haj, milyen barna valaki és hogyan mozog, hogyan közvetíti a megjelenését.

30 év felett sem kell senkit leírni

A fitnesz és testépítés korcsoportjai: ifjúsági (16-18 év), junior (18-23 év), felnőtt (21 év fölött) és masters korosztály (35 év fölött). Ezáltal széles korcsoportot ölel fel a sportág, és folyamatos az utánpótlás. A személyi edző elmondta, hogy egy valóban betartott diétával, heti 4 edzéssel 2-3 hónap alatt gyakorlatilag akár csodákat lehet elérni. „Tavaly ez így volt nálam is. Magam se akartam elhinni, hogy azzá válhatok testileg is, amire álmomban sem gondoltam volna – akkor 31 évesen. Tehát jelentem, 30 után sem kell leírni magadat, hogy már úgyis mindegy. Dehogy mindegy, mindig pont a legjobb korban vagy, hogy elkezdd, csak KEZDD el! Én januárban álltam neki a felkészülésnek, március közepére már gyakorlatilag az ismerőseim és nem ismerőseim szerint is döbbenetes átalakuláson estem át. Szóval nincs lehetetlen, meg hogy „persze, neki könnyű". Nem könnyű. Megdolgozik érte mindenki. Kapkodni nem kell (úgy egyébként hamarabb is jön a változás, ha nem állandóan azon stresszelsz, hogy mikor fog már látszani), hagyni kell időt a változásra, és inkább lassabb, de tartós eredményre törekedni. Az emberek nagy százalékának először a nem rendesen működő anyagcseréjét kell helyreállítani, ami eleve igénybe vesz 3-4 hetet, szervezettől függően, azután várhatjuk végre a rég áhított változást. Türelem fogyást terem” – magyarázta a sportoló, aki személyi edzőként gyakran tapasztalja, hogy sokan feladják a testformálást lustaság és akaraterő hiánya miatt.

„Sajnos sokaknál előfordul - ha egyáltalán eljutnak odáig, hogy belekezdjenek. Ezért talán érdemes legalább a kezdeti időszakra egy edző mellett lehorgonyozni, vagy egy megbízható baráttal szövetkezni az életmódváltásra. Csak a kezdeti pár hétben kellene kitartani, amikor is elkezdi saját magán érezni az ember, hogy könnyedebben kel ki reggelente az ágyból, jobban bírja a napi munkatempót, jobb az állóképessége, a kedve is sokkal derűsebb, kiegyensúlyozottabb lesz, nem fáj annyit a dereka, háta, könnyebben kezeli a stresszhelyzeteket, kinél melyik életterületen mutatkozik meg először a változás. Ez változó, de összességében kijelenthető, hogy egyre harmonikusabb kapcsolatot fog ápolni saját magával, ami akaratlanul változást hoz az életminőségére, a mindennapjaiba. Ez az, ami a továbbiakra motivációt ad, az apró sikerek, eredmények, mely tovább visznek és így leszel egyre több és több, feleslegben pedig egyre kevesebb” – mondta Keresztes Nóra. 

Tippek kezdőknek a személyi edzőtől

  • Van egy kedves kis szösszenet: Egy hét 7 napból áll. A „majd" nincs köztük!
  • Ne halogass, állj neki, MA, MOST, nem majd holnap, meg hétfőn, meg következő hónapban, majd ünnepek után stb. MOST, menj és csomagold össze az edzőpakkodat és indulás.
  • Hagyd el a cukros, fehér lisztes termékeket, a tartósított, konzerv, előregyártott, félkész, zacskós élelmiszereket. Egyél sok zöldséget, fehérjét, kevés gyümölcsöt és egyéb szénhidrátot, hogy ne bolondulj meg teljesen. És mindezeket rendszeresen, kisebb adagokban, de többször, egész nyugodtan! Ne éhezz, de ne is falj, ne kövess végleteket. Hiába eszel egészségesen, ha kevés az energia. Amit beviszel, abból is tud a szervezet raktározni, ügyes kis szerkezet, ha az ember nem rondít bele. Figyelj oda a cukormentes folyadékbevitelre is. Ha legalább már a táplálkozásodban sikerült ezeket a reformokat eszközölnöd, az már több mint fél siker, hisz ezen múlik a java.
  • Tűzz ki elérhető, rövidtávú célokat, szép sorban, és ne keress kifogásokat, ne válaszd a könnyebbik utat, mert azt általában kevésbé is értékelik.
  • Keress kezdetben legalább két olyan napot, amikor edzés van, pár hét után illessz be még egyet, vagy legalább a hétvégén egészítsd ki egy szabadtéri aktív családi-baráti programmal. Vagy csak legyél önmagaddal, de mozdulj meg.
  • Amennyiben lehetséges, az étkezéseidet oldd meg saját magadnak, akkor lehetsz a legbiztosabb, hogy mi van benne és nem fogsz annyit félrekajálni. Süss-főzz, felér egy kikapcsolódással. Nem is annyira unalmas dolog az egészséges táplálkozás, mint amennyire ódzkodnak tőle.