Kénvegyületek a szájban
Az Általános Fogászati Akadémia szerint azonban van lehetőség a szájszag elkerülésére. "A rossz lehelet leggyakoribb oka az ételmaradékok bomlása, amelynek során kénvegyületek keletkeznek. Emellett az nyelven és az ínyen képződő baktériumok is termelnek olyan enzimeket, amelyek rossz szaggal járnak" - mondta el DeGinder. "A magas fehérjetartalmú ételekből több kénvegyületet szabadul fel, főleg éjszaka, amikor a nyáltermelés is lecsökken."
A probléma megoldható
A rossz lehelet ellen diéta esetén érdemes nagy mennyiségű folyadékot fogyasztani - ezzel kimoshatjuk a szájban keletkezett baktériumokat -, cukormentes rágógumit vagy petrezselymet rágni, és lehetőleg minden étkezés után fogat mosni. Ha a kellemetlen szájszag továbbra is fennáll, érdemes orvoshoz fordulni, ez a jelenség ugyanis komolyabb betegségeknek lehet a tünete, mint például máj- és veseproblémák, vagy cukorbetegség.
Leginkább fogat kellene mosni
Érdekesség, hogy mindezek mellett a stressz, a horkolás, vagy a hormonszint-változások is befolyásolják a lehelet szagát, de a legalapvetőbb ok még a fejlett társadalmakban is a kellő szájápolás elmulasztása.
A megfelelő szájhigiénia alapvető feltételei:
- mossunk fogat naponta kétszer, lehetőleg fluoridtartalmú fogkrémmel;
- emellett fogselyemmel is tisztítsuk a fogközöket, mert a fogkefe nem ér el mindenhová, és így megmaradhatnak a fogszuvasodást okozó baktériumok;
- fontos a nyelv tisztítása is, ennek felületén ugyanis szintén nagyszámú baktérium képződik, amelyek a szájszag egyik fő okozói;
- táplálkozzunk kiegyensúlyozottan, és fogjuk vissza az evések közti nassolást;
- rendszeresen keressük fel a fogorvost.
|