Egyelőre egy helyen van Budapesten Costa kávézó, és azt is egy kicsit túlzsúfolták, de ilyen ez a popszakma. A londoni kávézóláncot negyven éve alapították, 2009-re már el is ért hozzánk. A süteményekkel csak az a baj, hogy drágák, ahogy a kávék is, de a méretükre nagyon nem lehet panasz. Wifi van, stabil, és gyors is.

A Velvet tesztelni mindig kész csapata alig várta, hogy megnyíljon Magyarországon is a Costa. Bár a 2008-as év végéről említették, de sehol nem leltünk akkor még tárt kapukat. A hirdetőoszlopokon, illetve az újságokban már békésen kávézott a reklámarc, azt azonban nem lehetett tudni – webcím híján -, hogy mi a helyzet a kávézó egyre tolódó nyitásával. „Először is iszonyú cikinek érzem, hogy egy ekkora dömpingcég úgy nyithatta meg Budapesten az első üzletét, hogy az interneten egyáltalán nincsenek jelen. A nemzetközi honlapon jelzik, hogy valamikor lesz Costa Magyarországon, de ennyi. Persze néhány blogbejegyzést találunk, de azért ez nem sok. Ezért is szerencse, hogy iszonyatosan forgalmas helyen nyílt meg a Rákóczi úton, könnyű megtalálni mindenféle előzetes tudás nélkül is” – jegyezte meg Marci teszterünk, aki először azt próbálta ki, lehet-e netezni. „Van jelszó nélküli wifi, ami kedves dolog, még kedvesebb, hogy gyors és stabilan működik, szóval sürgős internetezhetnék esetére érdemes megjegyezni.”

Vállaltuk a jeges kávét télen

Miután megtaláltuk a helyet, sőt, kiderült, online életet is lehet élni, a kávéra összpontosítottunk. „A presszó con panna a franchise bevált receptje, ugyanaz az aroma, amit akár a Salisbury pályaudvar melletti Costában tapasztalhat az ember” – mondta Dani teszterünk, aki bár nem a Velvet újságírója, de hozzátartozó. A szerkesztőséghez tartozó Diával teát itattunk, aki sajnálta, hogy a facsart citrom helyett lével szúrták ki a szemét. István, a fotósunk viszont megszívta. Mohó volt, és közepes capuccinót rendelt. Bár elfogyasztotta, utána arra panaszkodott, nem érti, kibe fér el ennyi folyadék.

Roberta - a teszterek észrevételeinek összegzője - sem az eszéről híres, vállalta a tél közepén a jeges lattét. Habár nem tagadta, hogy a Starbucks után nem erre számított - x számú egész jégkocka, hideg tej és persze kávé –, ezért nem is volt lenyűgözve. „A kávé viszont nemcsak, hogy finom volt benne, de egy barcelonai élményt hívott életre, ami belátom jó érv mellette.” Marci lévén, hogy férfi a mangós jégkását is ki merte próbálni az iszonyat hidegben. „Valami fancy olaszos neve volt, amit honlap híján nem tudtam utólag előkeríteni. A jégkása a jégkásák közül finom volt, de mondjuk a hétszáz forintos ár egészen arcpirító.”

Nézzen, ha még nem kóstolt!

Trendújságírónk, Bence a Costa karamellás ízeit tesztelte, és ezzel át is térnénk a szilárd tápanyagokra. „Karamellás caffe lattét és egy karamellás shortbreadot választottam, amit elvileg nem lett volna szabad emellé az ital mellé. A kombináció mégis remek élményt nyújtott, pedig a szándékosan csontszáraz, ám karamellréteggel ellátott shortbreadet rendeltetésével ellentétben nem mártogattam bele sem nemlétező teámba, sem rövid ideig bár, de létező tejeskávémba. Mindenesetre, ha legközelebb megyek, az itthon nehezen fellelhető "teasütemény" mellett ki fogok tartani. Shortbreadet a magyar népnek!” Dani – aki csak Velvetközeli – szerint a répatorta kellemes krémes bevonóval fogadta, emellett gyümölcsös friss ízű sütemény volt. „A bevonó hangyányit talán édesebb a kelleténél” – tette hozzá, de talán ez nem is baj, hiszen jól lakunk vele, ami azért sem mindegy, mert egy sütit és kávé kombót nem nagyon lehet megúszni egy ezres alatt.

Kétszer annyiba kerül bármi

„A diákokkal tömött Astoriai egység egyébként sem helyesnek, sem kényelmesnek nem volt nevezhető, a dél olasz kisváros panoráma poszterével szemben a francia bisztrókhoz hasonlóan, nyomasztóan közel préselték egymáshoz az asztalokat. De a narancsos-csokis muffin közben ez nem igazán érdekelt. A friss, omlós, olvadt csokival és édes naranccsal kombinált süti egyszerűen nem lehetett volna klasszabb. Így még azt is megbocsátottam, hogy kicsit döcögős volt a kiszolgálás, sebaj, legközelebb majd elhozom sütit.” „A tripla csokis muffin is pont háromszor akkora volt, mint a fejemben megjelenő tipikus muffin, viszont friss és finom” - mondta István, akiről már előző hozzászólása óta tudjuk, hogy legnagyobb problémája a méret. Ha 150 centis fiatalember lenne, megértenénk, de egy kosárlabdacsapat oszlopos tagja lehetne, úgyhogy ne panaszkodjon, vagy válasszon mindenből kisebbet.

Dia szerencsére nem dohányzik, de nekünk, attól függetlenül, hogy tudatában vagyunk, Európa más országaiban már nem divat cigarettával kortyolgatni a kávét, mégis hiányzott egy erre kialakított helyiség.

Marci fontos észrevételével zárnánk a sorainkat. Arra hívta fel a figyelmet, amiért már akkor aggódtunk, amikor hallottuk: jön a Costa. „Míg Nyugat-Európában a nagy kávézóláncok árai nagyjából az átlagosnál kicsit magasabb kávéáraknak felelnek meg, itthon legalább kétszer annyiba kerül bármi, mint amennyiért általában megihatunk egy jó kávét a városban.” A linzer biscuitet és lemon cake-t pedig ne keressük, mert az valamiért nincsen. Helyette vannak muffinok és jóféle Tiffin, ami felér egy ebéddel is.

A Costa nem az egyedüli a piacon

A magyar piacra az 1971-ben alapított brit Costa Coffee kávézóhálózat 2009-ben lépett be. A lánc számára nem Magyarország az egyetlen új célpont, Csehországban, Szlovákiában és Szingapúrban is franchise rendszerben működő kávézók nyitását tervezik - írja a franchiseportal.hu. Jelenleg 540 kávézó működik az Egyesült Királyságban, 150 pedig azon kívül. A társaság vezérigazgatójának közleménye szerint 2012-ig több kávézót nyitnak majd Nagy-Britannián kívül, mint most üzemel a szigetországban. Számos más franchise kávézó is van már hazánkban, csak néhány példa: CoffeShop Company, Gloria Jean’s Coffees, California cc, Coffee to go.