Egy Magyarországon is tevékeny élelmiszeripari nagyvállalat szerint a magyar családok nagy része ügyel arra, hogy minden nap nyugodtan leüljön reggelizni. A kevesebb mint kétszáz fő megkérdezésével végzett, nem reprezentatív felmérés szerint mintegy tizenöt perc jut a reggelire egy átlagos magyar konyhában. A Gfk. Hungária étkezési szokásokat kutató felmérése ennek az ellenkezőjét állapította meg, vagyis, hogy a magyar felnőttek többsége manapság sem eszik reggelit, ahogy két évvel ezelőtt sem tette.
Szerintük lelkiismeretesen reggelizünk
A Nestlé 2007 őszén végzett, optimista felmérése szerint a szülők 80 %-ka nem engedi el a gyerekét iskolába reggeli nélkül, ráadásul egyre jobb minőségű étel kerül a reggelizőasztalra. Egyre többen választják a teljes őrlésű gabonával készült termékeket, joghurtot és gyümölcsöket. Ebből akár arra is következtethetnénk, hogy az elmúlt egy-két évben táplálkozás-tudatosabb lett a magyar társadalom, de a piackutató cég felmérése szerint még nem tartunk ott.
A Gfk. Hungária piackutató cég kétévente felmérést készít a magyarok étkezési szokásairól, amiből idén sem derült ki nagyon megrázó újdonság: a magyar felnőttek egyharmada (31 %) rendszertelenül eszik, és a főétkezésnek az ebédet tartják, bár a két évvel ezelőtti jelentéshez képest idén a vacsora kezdett népszerűbbé válni. Míg 2005-ben a megkérdezettek 72 százaléka ebédelt és 28 százaléka tartotta a vacsorát fő étkezésnek, ez az arány 2007-ben 64 százalék és 36 százalékra változott.
Szerintük meg rendszertelenük eszünk
A két évvel ezelőtti adatokkal összevetve többen vannak azok, akik soha nem reggeliznek (9 százalék), így munkába is általában üres gyomorral érkeznek. Ráadásul a többség - 53 százalék - továbbra sem tízóraizik soha. A felmérés szerint a legtöbben (66 százalék) jelenleg is minden nap meleg ebédet fogyasztanak - a hideg ebéd népszerűsége lényegesen kisebb (csak 8 százalék fogyaszt hideg ebédet minden nap). A gabonaféléket tartalmazó reggeli ételekben érdekelt cég adataival ellentétben a piackutatók szerint a hagyományos ételeket kedveljük továbbra is. Az ő eredményeikben nem szerepeltek teljes őrlésű müzliszeletek és kukoricapelyhek, bár a zöldség-gyümölcs igen: a válaszadók asztalára tíz leggyakrabban kerülő étel és ital a fehér kenyér, kávé, hagyományos, főzött levesek, gyümölcsök, ásványvíz, tea, tej, kifli, zsömle, zöldség és a csapvíz.