Megkérdeztük önöktől hogy zajlik idén a karácsony, és kiderült, hogy leginkább a hagyományos fenyőt veszik, hogy csomagolt meglepetésre vágynak, hogy nem vesznek fel hitelt, és terveik szerint nagyrészt nem költenek többet 10- 50 ezer forintnál. És persze könyvre vágynak. Mi másra?

Már alig pár nap és itt a Jézuska, így nem is húzzuk az idejét: a legjobb, amit idén karácsonyra adhat egy olyan szépen csomagolt meglepetés, ami inkább különleges, mint praktikus és lehetőleg vásárolt, nem kézzel alkotott. Ha ennél konkrétabb tanácsra vágyik, akkor vegyen könyvet, utazást vagy színház- és koncertjegyet. Ezekkel nem bukhat nagyot.

Hogy honnan tudjuk mindezt?

Kérdőívünket 15 310 ember töltötte ki, de mintánk nem fedi le a magyar populációt. A férfiak és a nők ugyan majdnem azonos arányban (férfi: 50,3) válaszoltak kérdéseinkre, de a minta fiatal, csupán 20 százalék a 35 feletti. Leginkább a 26 és 35 közöttiek klikkeltek, ők teszik ki ugyanis a válaszadók 50 százalékát.

Olvasóink 64 százaléka felsőfokú, harmada középfokú és 2, 6 százalék alapfokú végzettséggel rendelkezik. Ráadásul a minta több mint fele (56 százalék) budapesti, 31 százalék egyéb városban, 5 százalék külföldön él. A többiek pedig községben vagy faluban laknak. Olvasóink 14 százaléka egyedül, valamivel több mint a harmada párban, 41 százalékuk 3-4 fős, a maradék pedig ennél is nagyobb háztartásban él. A háztartások 52 százaléka 200-500 ezer forint közötti összegből gazdálkodik, 12 százaléka pedig e felett keres.

Érdemes könyvet venni

Kérdőívünkben harminckilencféle ajándékot kellett értékelnie olvasóinknak. A tavalyi vágyakhoz képest idén az utazást a második helyre lökte a könyv, a színház- és koncertjegy rendíthetetlenül tartja a harmadik helyét, míg a kütyüt lenyomta a vásárlási utalvány. Ciki, nem ciki, önök szeretik. Egyébként a kívánt ajándékok sorrendje tényleg nagyon hasonlít a tavalyihoz, a dvd most is ott van az élmezőnyben, nem lőhetünk mellé a pulcsival és plazmatévével sem, és a kézpénz is tartja a 12. helyét. A legbénább ajándékok pedig teljesen megegyeznek a tavalyiakkal, szóval a nyakkendőt, plasztikai műtétet, bögrét és a fotóalbumot jobb, ha megtartja magának.

A vágyott ajándékok sorrendje

A vágyott ajándékok terén bőven akadnak nemi különbségek, még azon túl is, hogy a pasik valamivel jobban csípik a nyakkendőt. Az olyan kütyük, mint a mobil, pendrive vagy iPod a férfiaknál előkelő harmadik helyen szerepel, míg a nőknek csupán a 14. legvágyottabb tárgya. Meglepő módon a nők pénzt sem szeretnek kapni, ugyanis míg a férfiaknak ez a nyolcadik legjobb ajándéka, a nőknél csupán a 17. helyen áll. A férfiak a szexuális segédeszközöket is tíz hellyel előbbre sorolják a nőknél, a LEGO-t pedig pontosan 13-mal. Cuki, nem igaz? A nőknél viszont az ékszer, parfüm és masszázsbérlet kerül a férfiakénál jóval előkelőbb helyre. Ha pasinak akar jó ajándékot legjobb, ha a könyv, utazás, kütyü, plazmatévé, színház- és koncertjegy közül választ, míg a nőknél sorrendben az utazás, könyv, jegy, utalvány és ékszer a legmenőbb.

Az ajándékozásnál természetesen a korosztályt is érdemes figyelembe venni, a 15 év alattiak például leginkább kütyüre, plazmatévére és utazásra, legkevésbé nyakkendőre, plasztikára és jógabérletre vágynak. És vigyázat! Náluk a könyv csak a nyolcadik helyen áll. Egyébként, ahogy tavaly is láttuk korral egyre inkább vonzó lesz olvasni, a 16 és 25 közöttieknél a könyv már a harmadik helyre ugrik, rögtön az utazás és a kütyü után, az idősebbeknél pedig elfoglalja az első helyét. Hasonló mintázatot mutat egyébként a cd iránti vágy is, a 35 felettieknél a cd negyedik helyet nyerte el, de a fiatalabbak nem kölönösebben rajonganak érte. Mondjuk ez érthető. Ők máshonnan szerzik a zenét.

Pénz, hitel és a csomagolópapír

Azt már láttuk, hogy konkrétan minek örülnek az emberek, de általánosságban azt is érdemes tudni, hogy a Velvet és Index olvasók harmada bukik csak a barkácsolt holmikra, kevesebb mint a fele akar praktikus ajándékot és 81 százalék meglepetésre vágyik. Ja, és jobb, ha mindezt becsomagolja. Az emberek 80 százaléka ugyanis azt szereti.

A csomagolt meglepetést az emberek 45 százaléka csak családjának adja, 41 százalék a barátoknak is juttat valamit, a maradék pedig még a kollégáit és ismerőseit is megajándékozza. Hogy mindezt mennyiből? Leginkább 10 és 50 ezer forint közötti összegből. Persze ebben már a bejgli is benne van.

Olvasóink öszköltsége százalékban

Nem meglepő módon a költési hajlandóság egyenes arányban nő a jövedelemmel és a korral. Érdekes viszont, hogy a legkevesebbet a nem budapesti, de városban élő olvasóink költik, legtöbbet pedig a külföldön élők. Nézze csak, hogy ki mennyit költ a legközelebbi hozzátartozó ajándékára:

Ennyi jut a legközelebbi hozzátartozónak (százalékban kifejezve).

Egyébként olvasóink lelkesen vásárolnak online (41 százalék), viszont, ahogy ezt már korábban is sejteni lehetett, hitelfelvételhez csak kevesen, alig 2 százalékban folyamodnak.

Mi lesz a fával?

Bár az utca népe élő fát választana, úgy tűnik ez nem jellemző olvasóinkra. Ők ugyanis 13 százalékban nem állítanak fát, de a faárusoknak azért nem kell betojni, a válaszadók 45 százaléka tőlük vásárol majd, hagyományos, halott növényt. A tavalyi arányok nem változtak nagyon, földlabdás fenyőt az emberek 17, visszaválthatót 8 százaléka vesz, 16 százaléknak meg marad a műanyag.

Favásárlási szokások százalékban kifejezve