Ajándékozzon idegösszeomlás nélkül!

2008.12.23. 11:35
Dickensi díszbe öltözik a város, és hullik, vagy nem hullik a hó. Ha az ember az utolsó pillanatra hagyja a vásárlást, vagy kevésbé ismeri szerettei ízlésvilágát, olyankor előfordulnak kisebb balesetek, mint például egy malacfejes kerámiabögre, egy nylonnyakkendő, vagy egy leárazott lábmasszírozó gép. Összegyűjtöttük a létező legtöbb műfajt, amelyek az ajándékozásban felvetődhetnek a fehérneműtől a botmoxeren át a wellness-utakig.

Ne menjen a minőség rovására a sietség, mikor az utolsó pillanatban ajándékok után kajtatunk a zsúfolt bevásárlóközpontokban. Tanulságos közhellyé érett, hogy ne az ajándék legyen az utolsó, és ez a rigmus minden évben új értelmezést nyer. Az ember ilyenkor kiemelten sokat költ, ezért ajánlatos készpénz helyett bankkártyát magunkkal vinni.

Ajándékkosár: ne kínait!

Valahogy ilyen örömöt nem látni a plázákban

Az ajándékkosarat mindig mi állítsuk össze, ne az áruház, mert a szépen csokorba kötött termékhalom alatt lehetnek meglepetések. Kínai piacon soha ne vásároljunk ajándékkosarat, mert egyes kereskedők szívesen szabadulnak meg ilyen módon a nyáron megolvadt, és télen megkeményedet csokoládéktól. Az édességet mindenki szereti, még az is, akinek nem tesz jót. Szerencsére már a nagyáruházak is gondolnak a cukorbetegekre, candidásokra, sőt a vércsoport szerinti diétázókra is. Igényesebb helyeken külön állítanak össze részükre ajándékcsomagot.

Lehetünk kreatívak is. Nem kell mindig a bonbon-kávé-tojáslikőr kompozíció, mi is összeállíthatunk formabontó ajándékcsomagokat. Lehet benne vidám zöldségdekoráció, virág, vitaminbombák, a kosár alján ékszer, apróság, kisebb műszaki cikkek (mobil, MP3-lejátszó, GPS). Ebben az esetben a kosár összeállítását közvetlenül az ajándékozás előtt ejtsük meg, hiszen a virág és a zöldség bizonyos tárolást követel, míg a pezsgő, és a plüssfigura kevésbé.

Ajándékok saját kezűleg: meg lehet tanulni korongozni

Nemcsak gyerekektől, de kreatív felnőttektől is várható, de ehhez nem árt megtanulni sürgősen egy technikát: korongozást, szabást-varrást, tűzzománcot, amennyiben időnk engedi. Ha erre nincs mód, érdemes körülnézni egy művészeti piacon, ahol kézművesek a saját műveiket árulják. Ráakadhatunk egy-egy szőttesre, üvegtárgyra, festményre.

Műtárgyak: nem az az érték, ami drága és színes

A karácsony nem ilyen nyugodt időszak

Általában a módosabb családoknál szokás, és inkább az idősebb korosztály értékeli, persze, befektetésnek sem utolsó. Ellátogathatunk néhány aukcióra, ahol egy kis szerencsével igazi műremekekhez juthatunk. Ehhez nélkülözhetetlen egy bizonyos fokú hozzáértés, ne dőljünk be egy-egy ormótlan, giccses porcelánnak, csak azért mert drága és színes. A nagyobb antik tárgyaknál - íróasztal, tabernákulum, festmény, komód, Tiffany lámpa - kérjük ki egy szakértő véleményét, mert könnyen átverhetnek. Az antik ékszer is szép ajándék, de azt is érdemes körültekintően intézni. Az aukciósházak minden évben meglovagolják a karácsonyi szezont, mert kiszámítható és gyors bevételt jelent, így gyakori, hogy egyes tételek áron alul kelnek el, mert a cég szeretné kiüríteni a raktárt, hogy az év eleji leltár könnyebb legyen. Ezekre, lehetőségeinkhez mérten, csapjunk le.

Élmény-ajándék: wellnessben jók vagyunk

A rokonságot meglephetjük valami kellemes helyen lévő szállodai foglalással. Ha hazai szállodáról van szó, előzőleg nem árt odalátogatni, elkerülendő a meglepetéseket. A dizájnos weboldal a személyes tapasztalatot nem pótolja. Ha időnk és tárcánk engedi, töltsünk ott néhány órát, próbáljuk ki a konyha kínálatát, netán egy próbaéjszakára is benevezhetünk. Így megismerjük a légkört, a személyzetet, a kiszolgálást, így minden hiányosságra időben fény derülhet.

A külföldi foglalás is szép ajándék, ám ebben az esetben megelőlegezett bizalommal kell fordulni a hely felé. Ha biztosra akarunk menni, kérjük ki ismerőseink véleményét, ha tudjuk, hogy jártak már ott. A három-négy csillagos spa és wellness szállókat ne külföldön keressük, mert ebben hazánk is vezető helyen áll: Hévíz, Zalakaros, Bükfürdő verhetetlen. A szállók külön programcsomagokat dolgoznak ki az ünnepekre, akciókkal, extrákkal, számítva az ajándékozókra és az év végi hajrára.

Fényképes ajándékok: kezd ciki lenni

Az utóbbi években jött divatba, hogy a családtagok, barátok, szeretők egymás képmásával díszített párnákat, pólókat, naptárakat ajándékoznak. Egyszeri alkalommal kedves, de kétszer már fárasztó. Ez a hóbort kifutóban van.

Konyhai ajándékok: legyen egy jó szagelszívó

Elsőre ütőkártyának tűnik, de nem minden nő szereti. Jó választás lehet a mosogatógép, szagelszívó (ha még nincs, vagy éppen elromlott) kerámialapos sütő. Praktikus még az áramvonalas, kijelzős mikrohullámú sütő, újgenerációs vasaló. Figyeljünk a márkákra, nem árt mindent kipróbálni a helyszínen.

Könyv: Végtelen és sablonos lehetőségek

Manapság olyan drágák a könyvek, hogy egy-egy mutatósabb album ajándékozása inkább becsülendő, mint ciki. Használt könyvet még mindig nem ildomos, kivéve, ha antik ritkaságról van szó.

Kultúr-ajándék: nálunk még nem nagy divat

A fénykép már nem divatos

A belépők kiállításokra, exkluzív tárlatokra, színházba, bálokra jó ötletnek tűnnek. Az igazat megvallva, ez a típusú ajándékozási szokás nálunk nem divat, inkább Amerikában és Angliában hódít. A Szilveszter közeledtével már a karácsonyi ajándékkal is megtervezhetjük az évbúcsúztató programunkat. Egy vidéki kastélyszállóban rendezett évbúcsúztató bál sokakat képes lelkesíteni. A kastélyszállók szilveszteri ajánlatáról az interneten tájékozódhatunk a leggyorsabban, és akár a foglalást is elintézhetjük.

Lakberendezés: ne bontsuk le a konyhát!

Kiegészítőkből nincs hiány, és komplett bútorgarnitúrákból sem. Pénztárcánk dönti el, hogy az előbbi vagy utóbbi tételbe ruházunk be. Egy mutatós, komplett konyhabútor nagy befektetés, de nem érdemes az év végi hajrában lebontani a konyhát ahhoz, hogy egy-egy bútorelemet kicseréljünk, akár egy diófa étkezőgarnitúra is elég ehet. A nappalit, hálót, fürdőszobát csak akkor alakítsuk át, ha előzőleg bejelentettük a szentesti, családi botrányt elkerülendő. Azonban egy új éjjeliszekrény, egy kisebb fésülködőasztal vagy egy állólámpa ártalmatlan megoldás, és biztosabb siker.

Műszaki cikkek: Tényleg szükség van rá?

Egy számítógépes játék ideális választás gyerekeknek, gyermeklelkű felnőtteknek, és a kínálatból sincs hiány. Lehetőleg az üzletben próbáljuk ki, hogy működik-e, mert az ajándékozott első dolga lesz, hogy azonnal kipróbálja a játékot. Ajánlatos az eladóktól megkérdezni, hogy milyen tartozékok szükségesek hozzá..

Egyéb műszaki cikk vásárlásánál – CD lejátszó, DVD lejátszó, laptop, plazmatévé, MP3 lejátszó, autórádió – nem árt előzőleg kinyomozni, hogy az ajándékozottnak tényleg szüksége van-e rá, különben lesz egy újabb drága és fölösleges cucca, ami megy föl a padlásra a másik három mellé. A botmixer hasznos, de hosszútávon nem használja a magyar. Óvatosan a zöldségcentrifugákkal, a leárazott masszírozó gépekkel, mert ugyanez a kategória.

Ruha, fehérnemű: írjuk fel a méretet!

Mindig befutó, mindig örömet okoz, feltéve, ha a méret jól el lett találva. A nőket azonban elég nehéz meglepni a megfelelővel, mert a felpróbálás elkerülhetetlen. Látogassunk el partnerünkkel közösen fehérneműszalonokba, és figyeljük meg, mihez nyúl, mi keltette fel érdeklődését. Ezután már csak a méretet kell felírni a szekrényben lévő ruhái alapján. Az utóbbi időben hazánkban is divatba jött, hogy nő ajándékoz fehérneműt férfipartnerének. Egy férfi ritkán próbál fel fehérneműt boltban, ritkán kéreti ki az összes darabot a raktárból, és ritkán csinál problémát belőle, ha nem megfelelő a méret vagy a szín, így leegyszerűsíti a választást, mert – csodálatos módon - szinte minden alsó megfelelő lesz.

Ajándékok online áruházakból

Mindig figyeljünk a kézbesítés idejére, mert könnyen túllépheti az ünnepeket - tekintve a nagy forgalmat. Ilyenkor célszerű jóval előbb megrendelni a kiválasztott tárgyakat. A dolog hátulütője, hogy az áru útközben megsérülhet, vagy a képe sokkal előnyösebben mutatott a monitoron, mint felbontáskor.

Extrák: csomagolás

Nemcsak a karácsonyfa díszítésnek van évente változó divatja, de az ajándékok csomagolásának is. Tavaly a kék dominált, idén a klasszikus vörös hódít majd, sárga masnival – meséli Szabó Beatrix, designer. Legyünk kreatívak, de ne essünk a felesleges giccs csapdájába. Használjunk bátran kis gipszfigurákat dekorációként, akárcsak szaloncukrot, netán elemmel működő kicsi, világítós figurát.

Reszlti: áldozzunk jótékonyságra!

Ha az ajándékozásra fordított keretet nem merítettük ki teljesen, nemes gesztus, ha alapítványoknak utaljuk a fennmaradó összeg egy csekély részét. Otthonokból, segélyalapokból, és a rászorulók javára létesült szervezetekből választék bőven akad, és a kisebb összegeknek is örülnek.