Az Árkádban a Napkorong és a linzersütemények leszármazottai vették át a uralmat, az Aréna Plázában hatalmas bolygókkal tágul a világegyetem, a Mammut ikertornyaiban Pet Shop Boys szól, de legalább üzembe helyezték a transzportáló kapukat is. A Duna Plázában musical enteriőr uralkodik, míg a WestEnd City Center húsz méteres fával csalogatja az érkező Jézust. Körbejártunk néhány népszerű bevásárlóközpontban és a dekorációkat elemezgettük. Döbbenjen meg ön is, majd szavazzon, melyik a leggicsesebb!

Árkád: Harapni való óriáslinzer a levegőben

Kész a linzer kisfenyővel!

A hagyományos karácsonyi szetten túl a Napkorong és a linzersütemények nászából született mutáns díszek lógnak a fejünk fölött az Árkádban. De bárcsak ennyi volna. Ha jobban megfigyeljük, a napocska-sütemény belsejében apró, feldíszített karácsonyfa ül, hintázik a légkondicionáló langyos szellőjében. Mr. Kiskarácsony onnan tekint le az alatta lófráló pénzköltőkre. Vörös szalaggal rögzítették őket a mennyezethez, ami így ahhoz a medálhoz hasonlít, amit a díszdoktorihoz, vagy a mágusképzőn osztogatnak. Ha valamivel kisebb kiszerelésben is hozzáférhető volna, be lehetne küldeni a Fábry Show-ba röhögni…

Aréna: Naprendszer, sok Marssal és Holddal

Galaktika

Nem, ez nem a Művészetek Palotájának egyik belső terme, hanem az Aréna Pláza valamely szeglete. „Na, fiúk csináljatok egy olyan dekorációt karácsonyra, ami a nagyságot érzékelteti, ugyanakkor formabontó, egyszerű és olcsó” – döröghetett az utasítás, elképzelésünk szerint, a dekor teamnek. Akár így volt, akár nem, sikerült megvalósítani az előbb körvonalazottakat. Előrelátó és szabad installációt rittyentettek a mennyezetre, amit még a Művészetek Palotájának kurátora is megirigyelhetne. A falak mellett elhelyezett, háromgumós kis űrtujákat apró égősorral jutalmazták, amely a fentről alácsüngő, csillogó gömbök globális naprendszer atmoszférájához sehogy sem passzol. A dadaista bolygók borításakor az élmény rovására ment a takarékosság, ugyanis mindegyik gömbnek kilátszik a bordája. A nagyobb pihenőkben téli 3D dekoráció fogadja a herdálásban megfáradt vándort, hóemberrel, műhavas fenyővel, alattuk szőrmehóval.

A Duna Pláza és a musical enteriőr

Neonvarázs, savaseső

Az egyik legpazarabb dekorációt a herdálás tősgyökeres katedrálisában, a Duna Plázában találtuk, ahol a kék neon cseppmentesen illeszkedik a zuhogó kék esőhöz. A Feng Shui szempontjából az anyagi javak bágua területét erősíti, hatékonyan vezeti körbe a chi-t, egész nap csak ülnénk egy padon, elmerülnénk a látványában, szánkban egy csíkos cukorrúddal. Gyémántbarlang ez, ahol minden kívánság teljesül, ameddig a banki hitelkeret engedi. A helyiség atmoszféráját szemlélve, figyelembe véve az általános színvilágot és enteriőrt, nyugodtan elmenne a Mikulás a jégen c. musical díszletének is. Apropó, Mikulás, megtaláltuk az öreg házát is: kajla műanyag hóemberek és őzikék vigyázzák.

Mammut I.-II.: Pet Shop Boys és transzportáló kapu

Mammut varázs

Amikor beléptünk, hálát adtunk a kreatív teamnek, hogy nem a többi plázák trendjét követik azzal, hogy ránk borítják a nemzetközi karácsonyi nóták össztermését. Egy régi Pet Shop Boys dal szólt, friss szellőt fújva a dickensi giccsbe. A Mammut I. szélütött dekorációját csak a Mammut kettő II. nagyfenyője ellensúlyozza, kék és narancssárga égőkkel, villogó közepű hópelyhekkel. A csomópontokban karácsonyfák strázsálnak, a galériák szélén pedig műfenyőág-csík hullámzik körbe, megfelelő szünetekben hungarocell hópelyheket bocsátva alá. A nagyobb terek közepéről alácsüngő fényeső, enyhe sci-fi beütése miatt erősen emlékeztet a hetvenes évek filmjeiben repkedő űrhajók transzportáló kapuira. A fürtökben lógó narancssárga fénypontok pedig a hippi kommunák szalagfüggönyeire hajaznak: a dobos kör rákezdi, a függöny szétrebbent, és beszívott lányok omlanak szőnyegre, a hasispipa mellé. A Mammut II.-ben álló óriás karácsonyfa tövében gyermekszőnyeg terül el, sok játékkal, babakocsi-sorfallal körülbástyázva. Ide lehet leparkolni azokat a gyerekeket, akik még túl kicsik ahhoz, hogy bármit is követeljenek karácsonyra. A Mammut II. előtt csillagokkal kivert karácsonyi süveg áll, ami annyira bazárira sikerült, hogy nyugodtan lehetne a Megasztár ünnepi díszlete is, amikor az összes győztes együtt gajdol valami bárgyú Christmas song-ot.

A WestEnd City Center húsz méteres fával várja Jézust

Indul a Megasztár

Tésztaszaggató formát parodizáló, gálafényes lapokba hasított csillagok: ők ereszkednek alá a plafonról, a mozgólépcsők alján, és tetején pedig, a minden évben előkerülő zöldágfa-kapu várja a nagyérdeműt. Minek változtatni, ha évek óta beválik? Az Aréna Plázából megmaradt óriás ezüst Holdak itt otthonra leltek. A csillagos lapok étvágygerjesztők ugyan, viszont ismét csak Megasztár hangulatot sugall. A hatékony karácsonyi dekoráció úgy működik, hogy a szemlélő valamiért úgy érzi, legszívesebben azonnal beleharapna. Legyen benne valami „sütis”, ünnepélyes és biztonságos. Ennek a krédónak a WestEnd eleget is tett. Idén a karácsonyi fénydekoráció és a Millennium udvarban felállított közel 20 méter magas karácsonyfa is biztosítja, hogy a herdálás igazi élmény legyen. Több mint 500 000 izzó és különféle bel- és kültéri dekorációs technika felhasználásával inspirálják lógásra a melegedni vágyó diákokat. A karácsonyfa mellé közelebb ülők fél óránként más-más harangjáték dallamában gyönyörködhetnek, azok pedig akik figyelmesebben néznek a karácsonyfa csúcsán is túl, egy érdekességet fedezhetnek fel: sötétedés után 3 angyal jelenik meg a WestEnd üvegteteje fölött, hogy fényével az év végéig emelje a karácsony hangulatát. Aki arra jár, gyönyörködhet a WestEnd oldalára vetített fényjátékban is.