Karácsonyi vásár: Arany fáraók az ősmagyar köcsögök ellen

2008.12.12. 15:55
A karácsonyi vásárok favoritja továbbra is a forralt bor, a Vörösmarty téren garantál minőségű, a Liszten mélyrubin és langyos. Az adventi hetekben megrendezett vásár olyan, mint a Himnusz: minden évben egyforma. Idén minden eddiginél több ökoszülő gyűlt össze természetes alapanyagú játéktankokért, és szerencsére az epilepsziás Mikulásbabát kiszorították a piacról. Két klasszikus vásárhelyszínt hasonlítottuk össze, és a vásárokról a város egészére nézve reprezentatív képet kaptunk.

A pecsenyés a turistalátványosság

A Vörösmarty téren álló nagyfenyő mintha kicsit csálé lenne, persze lehet, hogy csak mi néztük rossz szögből, vagy a mögötte álló darunak vágtak ki helyet, hogy meg tudjon fordulni (bízunk benne, hogy a fa tövébe telepített jászoljelenetre nem tolat rá). Aranyárban mért, sülő kolbász illatát viszi a téli-tavaszi szellő, nyomában a forralt bor jellegzetes aromájával. A kitelepült pecsenyések is a külföldiekre építenek, több nyelven igézik nyitogatásra a nemzetközi bukszákat. Főtt csülköt már 500-ért, házi kolbászt 1100-ért ropogtathatunk, a klasszikus töltött káposztát pedig egy ezresért élvezhetjük. A desszertnek választott 1200 forintos kürtöskalács el is fogy, míg bejárjuk az egész piacot.

Meglátogattuk az úgynevezett "igazi Mikulást" is, aki az Oltalom Karitatív Egyesület bódéjánál posztolt, majd a helyi kovácsot, aki elszántan ütötte a vasat. A Vörösmarty téren lényegesen nagyobb a választék, mint a Liszt Ferenc téren: mázas kaspók 500-tól 2400 forintig, népi motívumokkal díszített gyermekruhák 2900-3500-ért, mézeskalács minden méretben 300 és 1000 forintért kaphatók. Az agyag szerencsemalac árfolyama 190 forint, míg a szerencsekő 200 és 450 forint között mozog. Aki a mutatós, egyszer villantós ajándékokat szereti, neki szól a cirádás üvegben árult bor (1400-5000 forint), ezzel egyetemben szinte az összes hungarikum kapható.

Öko fatankot a gyereknek!

Nézegessen vásárfiát!

Kicsit arrébb rizspapír naplók, merített papír noteszek, díszes kalendáriumok várják a vásárlót, 750 és 1500 forint közötti áron. A karácsonyfadíszekből hatalmas választékot találtunk, hiszen december 24.-ig el kell adni mindet: kézzel font nád angyalkák 500-ért, agyag díszek 500 és 750 között kaphatók. Ahogy a tekerőlantos díszdobozt (3400 ft.) a szívünkbe zártuk, úgy a nagy színes sapkákat nem tudtuk a fejünkre képzelni. Akinek mégis a színes sapka a gyengéje, választhat hozzá selyemsálat 6500 forintért. Az ökoszülők körében népszerű fajátékok bódéja körül láttuk a legnagyobb tömeget: összerakható fatank (1900 ft.), farepülő és fa dinoszaurusz várja megszületését ügyes kezek által. A fából készült hintaló (8-9 ezer forint) megindító volt, csakúgy, mint a húzogatható fa autó, plafonról alácsüngő bohóc (990 forint) és kisvasút. Öko gyereknek öko játékot. A tér sarkában kis színpadot húztak fel, de éppen nem történt rajta semmi.

Bor, mámor, fotóalbum

A forralt bor 600/ 3dl, melyhez 500 forintos betétdíj tartozik, az elhordható bögréhez. Ami a minőséget illeti, biztonságban vagyunk, hiszen éppen szemtanúi voltunk, amint a vámosok ellenőrizték az egyik borelosztó állomást.

Hogyan herdál a tudatos vásárló? „Megveszi az első fotóalbumot, mécses tartót, vagy tehénkés bögrét, hogy karácsonykor a tavalyi, kicsomagolatlan példány mellett kössön ki” – véli egy forralt bor aromájú középkorú úr, majd megpróbálja leköpni az előtte bámészkodó galambot.

Karácsonyi vásár a szomszédban

A bécsi karácsonyi vásárban szigorú feltételeknek kell megfelelniük az árusoknak, engedélyt csak olyan termékek árusítására adnak, amik jó minőségűek, megütik a városvezetők által emelt szigorú mércét. Ezzel szemben a budapesti vásárok többségében még mindig túl sok a szemét, a legtöbb helyen ugyanis nincsenek minőségre vonatkozó szabályozások.

Second handben is elverhetjük a családi pótlékot

Ha a Vörösmarty téri vásár DeLuxe lenne, akkor a Liszt Ferenc téri a SoftLuxe változat. A kínai kesztyűárusok mellett magyar szőrmések vertek tanyát, a bioszappanok (400 forint), illatgyertyák (690 és 990 között), színes bögrék (750-1990 forint között), mécses tartók, selyem kelmék között. Az előrelátó vásárló ugyanúgy elverheti second hand-ben is a családi pótlékot, mint itt.

Az árukészlet három-négy standonként ismétlődik, így soronként lepődhetünk meg újra ugyanazon. A Liszt Ferenc téren számos kincset találtunk, amit sem kapni, sem adni nem szeretnénk, de kivételek mindig vannak. A legklasszabb karácsonyi ajándék a lávakő Buddha (4500 forint), a tükörköves fáraó (3990 forint), netán egy pompás indián maszk (4000), hozzá ajándék füstölővel (400 és 700 forint között). Az ünnepi kínálat egyhangúságát az a műanyagból készült cicás óra törte meg, amelyikből hagyományos kakukk helyett minden órakor macska ugrik elő. Az eladótól megtudtuk, hogy az óra szinte minden állattal kapható, és 2004-ben, Angliában elnyerte a Legnépszerűbb Játék címet. A bárány béget, a cica nyávog, a kutya ugat, izgalmas. Amikor a szobában sötét van, egy szenzor automatikusan "altatja" az órában posztoló állatokat, így gyermekünket sem riasztják fel este. Ha valaki sűrűbben szeretné hallani az állatkák hangját, csak meg kell nyomnia az óra oldalán található gombot, és az albérlő máris kiveti magát. Az óra 12 ezer forintért megszerezhető.

Az epilepsziás Mikulásbábu kiszorult

Külön örömünkre szolgált, hogy az epilepsziás rohamokat imitáló, villogó szemű, éneklő télapók megmaradtak a kínai piacokon és aluljárókban. Persze, egy ilyen szerkezet karácsonyfadísznek sem utolsó, ha már meguntuk a kézzel készített kerámia és fa kiegészítőket, melyből szintén hatalmas a kínálat errefelé. Csakúgy, mint az ősmagyar kerámia köcsögből (750 és 2500 forint között), mézkanálból (amit a feltalálóján kívül még nem sikerült élő embernek rendeltetésszerűen használni) fényképalbumból, nosztalgia fémbögréből (1600 forint), ami pont olyan, mint egy öreg kredenc tartozék.

A Liszt Ferenc téren a forralt bor tarifája 300/ 2dl. Kapható vörös és fehér kiszerelésben, származási helye Tokaj. Lágy, harmonikus keverék, illata nem tolakodó, színe mélyrubin, hőmérséklete - Bandi Bácsi Bódéja kivételével - a langyos csapvízével azonos.