A hétvégén szinte biztos, hogy havazni fog, de nagy eséllyel nem marad meg. A jövő hét elején még hideg időnk lesz, szerdán már akár néhány centi hó is eshet északon. Megkerestünk néhány tévés meteorológust, akik ezeket mondták biztosra, karácsonyi jóslatokat egyelőre nem vállalnak be.

„Katalin nap tájékán átmenetileg télies időnk lesz” – mondta Németh Lajos, a TV2 időjósa a Velvetnek a jövő heti időre utalva. A hétvégén erős lehűlés várható, viszont a hideggel együtt száraz, szeles idő jön majd. Havat a jövő hét közepére várhatunk, amikor szerdán még megmarad a hideg, viszont ismét csapadékosabb időre számíthatunk.

„Ma éjjel érkezik egy hidegfront . A legtöbb helyen eső volt. Ma éjszaka szárad is majd a levegő, erős lehűlés lesz jelentős csapadék nélkül” – tudtuk meg Véber Istvántól az RTL Klub meteorológusától, aki hozzátette, ez 1-5 Celsius fokos legmagasabb hőmérsékletet és hózáporokat jelenthet, de a hétvégén nem várható már jelentős csapadék.

Ha Katalin kopog, karácsony locsog – tartja a népi mondás, úgyhogy arról is érdeklődtünk, hogy a mostani hidegnek milyen káros hatásai lehetnek az évek óta várt fehér karácsonyra.

Németh Lajos szerint az ilyen népi regulák a statisztikák alapján 60 %-ban bejönnek. A karácsonyi esetében arról van szó, hogy az időjárásnak van egy 3-4 hetes hullámzása, tehát, ha november végén hideg van, akkor december végén valószínűleg melegebb lesz.

Véber azt mondja, az előrejelzés december elseje után meglehetősen bizonytalanná válik, azt lehet mondani, hogy átlagos, talán az átlagosnál kicsit hűvösebb idő lesz. Inkább azt lehet megmondani, hogy nagyjából mire lehet számítani, mint azt, hogy egy konkrét napon milyen lesz az idő.

A Mátrában pénteken már esett valami

„Vannak népi regulák, amik valós megfigyelésre épülnek. Vannak olyan kényszerek az időjárásban, amik miatt működnek az ilyenek. A Sándor, József, Benedek zsákban hozza a meleget ennek egy jó példája. A március eleje alapvetően az az időszak, amikor átlagosan a legjobban melegszik az idő” – fejtette ki Véber István.

Aigner Szilárdot is megkérdeztük természetesen, mint a magyar meteorológia egyik húzónevét. „A hétvégén egészen biztosan esik hó, de nem valószínű, hogy megmarad. Hogy karácsonykor mi lesz, az még nagyon távoli dolog” – mondta.

A mostani havazásban Aigner és a többiek szerint sem szabad jelentős mennyiségre számítani. Na, de mennyi a jelentős mennyiség? „A jelentős mennyiség mit takar? Hát, ha takar, az már jelentős” – kaptuk meg a frappáns ökölcsapást Aigner Szilárdtól.

Aigner nem hisz a Katalinokhoz kötött népi jóslásban. Azt mondja, rengeteg jóslás van, ami működik, de tapasztalatai szerint ez pont nem tartozik közéjük.

Zárásként megtudtuk azt is, hogy az utóbbi 15 évben az előrejelzés 2,5-3 napot javult, ami azt jelenti, hogy ennyivel hosszabb időre tudnak a meteorológusok stabil előrejelzést adni.

Saját tapasztalatainkból kiindulva tizenöt évvel ezelőtt, jó, ha egy napra előre meg tudták mondani, mire számítsunk.