Nemsokára december hatodika. Anyagilag és idő tekintetében akkor járunk a legjobban, ha egy hipermarketben vásárolunk Mikulás-csomagot, ha viszont a hangulat és a minőség a fontos, akkor édességboltban. A Velvet tesztcsapata szerint a Boci igazi katasztrófa, a Milka golyók elolvadnak a szájban, de nagy bennük a légüres tér. Összeállítottuk az ideális Mikulás-csomagot, minden csokimikulások alfa kommandóját.

Idén ismét kiderítettük, mi vár azokra, akik saját, vagy egy előre elkészített Mikulás-csomaggal akarnak kedveskedni rokonaiknak, ismerősüknek. Az árakon kívül természetesen nem sok változott tavalyhoz képest. Akik a könnyebb utat választják, és nem feltétlenül az ajándékozott igényeit tartják szem előtt, azok számára az előre összeállított csomag a megoldás.

Ezekből általában két verzió létezik: a bögrét vagy plüssállatot, ám kevés édességet tartalmazó csomag (KitKat idén egyébként formabontóan nem mikulássapkát, hanem felfújható ülőpárnát ajánl), illetve a sok csokoládémikulással, csokival, cukorral, esetleg karácsonyfadísszel megtömött változat. Sőt, sikerült olyan példányt is találnunk, amiben sóspálcika volt. Ami a kiegészítő ajándékokat illeti, a Boci például ragaszkodott a jól bevált recepthez, és idén is egy öntőformát csempészett bele a csomagba, amíg a Tibi mellőzte a tavalyi, matróznak öltözött rénszarvast (ezt a tavalyi tesztünk után szerkesztőségi kabalának kiáltottuk ki), és másfajta bábot mellékelt az egy szem csokimikulás, valamint csokoládé mellé. Talán a Milka bögre sem olyan, mint a tavalyi, de erre most nem mernénk megesküdni.

A szlovák, üreges Boci kész katasztrófa

A Velvet kommandó ismét tesztelésbe fogott. Öt márka, illetve a Culinarisban beszerzett édességeket vettük górcső alá. Mivel minden csomag esszenciális eleme a csokoládéból készült Mikulás, a Porontyhoz hasonlóan mi is erre az összetevőre fektettünk nagyobb hangsúlyt. "A Lindt-Mikulás olyan, mint ahogyan a nagykönyvben meg van írva. Finom, krémes. Utána a Boci igazi katasztrófa, ízetlen, műanyag fos. Kicsit kevésbé szar, de még mindig elég borzalmas a Tibi. A szlovák, üreges csokoládémikulásnak valami műszegfűszeg-mellékíze van, viszont a csomagolás konzervszerűen kettéválik. A Milka majdnem olyan jó, mint a Lindt, csak tán kicsit kevesebb benne a kakaó" - írta le véleményét a tesztelés után Winkler Róbert, a Totalcar főszerkesztője.

IMG 1242

Hasonló véleményen van Dr kolléganőnk: "Sose gondoltam, hogy a Boci csokimikulása egyszer rosszul fog esni. Egy jó Lindttel indítottam a tesztet, mert úgy éreztem, a legjobbal kell kezdeni. Az előfeltevésem az volt, hogy Bociékat másodikként tömöm magamba, de ez nagy hiba volt: egyből éreztem, hogy kakaótartalma messze elmaradt a nála legalább négyszer drágább Lindt Mikulástól, ráadásul pocsék íze is van. Ezután már félve nyúltam Tibihez, de mint kiderült, igen alkalmas arra, hogy feledtesse a rossz élményeket. Milka barátunkkal öblítettem le az idő közben befurakodó szlovák Mikulást, ami szintén egy szégyen. A 2008-as nagy Csokimikulás versenyének győztese: Lindl professzor, udvarhölgyei pedig Milka és a meglepetéssekkel teli Tibi. A többiek szóra sem érdemesek."

A Milka könnyen olvad a szájban

Ami a Mikulásokhoz mellékelt egyéb édességeket illeti, nem tudunk egyértelmű győztest hirdetni, ugyanis - talán a korábbi évek rossz tapasztalatai miatt - szinte mindenki biztosra ment, és inkább kedvencét szólította magához. Azért egy-két bátor jelentkező mégis akadt. Syl például a következőképpen vélekedik a Milka tejcsokoládés golyóiról: "Könnyen elolvadnak az ember szájában. Azt egy cseppet sérelmezem, hogy csak a fele volt töltve, a másik felét légüres tér uralta." Winkler Róbert a Microse Kft. táblás tejcsokoládéját elemezte: "A Night and Day tábla csoki prémiumnak néz ki, de ízre kizárt, hogy mást is tartalmazzon, mint nugátkrém." Természetesen minden cég ügyel arra, hogy a Mikuláscsomag ürügyén egyéb, egész évben kapható termékeiket is megismertessék azokkal, akik esetleg eddig nem találkoztak velük. Így került bele a Tibi-csomagba a fájóan apró gömbrágó, valamint tejcsokoládés zselé drazsé, és mivel december hatodika mégis a gyermekekről szól, egy darab Tibi KID tejkrémes táblacsokoládé, vagy másik, nóném zacskóba 3 szem frutti cukorka.

Íme a csokimikulások alfa kommandója

Amennyiben a célszemély nem márkafüggő, személyes igényeit leginkább úgy tudjuk kielégíteni, ha magunk vásároljuk össze a csomaghoz szükséges anyagokat. Legolcsóbban talán akkor ússzuk meg, ha maradunk a klasszikus csokolédámikulásból, csokiból, mogyoróból, narancsból és szaloncukorból álló csomagnál. Ami a rossz gyermekek szüleit illeti, el kell őket keserítenünk, ugyanis csak a Match üzletében találtunk virgácsot, illetve virgáccsal felszerelt csomagot. Sajnos a Mikulászacskók terén is ugyanez a helyzet, mi csak a Matchben találtunk, illetve egyik kolléganőnknek rémlett, mintha ő a Plusban vásárolt volna be ebből a termékből. Persze ha felnőttesebb csomagokat akarunk, akkor a Tesco piros színű papírtáskái is megteszik 199 és 249 forintért.

A klasszikusnak számító, főként gyerekeknek szóló termékek mellett megtalálhatók a kortól független, ám szezonálisan becsomagolt bonbonok, konyakos meggyek és társaik. Igaz, ha egy ínyencről van szó, akkor a korral együtt egyenes arányban nő az összeg, a Culinarisban vásárolt holmik, azaz egy Mikulás, egy doboz keksz, egy tábla csoki, és egy nyalóka közel ugyanannyiba került, mint a Tescóban vett négy, előre összeállított csomag. Bár a Culinarisban mi kifejezetten a Mikulástematikába illő terméket vizsgáltuk meg tüzetesebben, bármilyen különleges csokoládét belepakolhatunk a csomagba. És ne feledkezzünk meg az angolszászoknál népszerű karácsonyi pudingról és gyümölcstortáról, valamint az olasz panettonéről, amiket természetesen szintén beletehetünk a 18 éven felülieknek szóló csomagba.

  Tesco Match Plus Culinaris
Mikulás 29,- 115,- 79,- 990,-
Mikulás csoki 55,- - - 990,-
Bonbonetti szaloncukor (zselés) 699,- 649,- 649,- -
Narancs 249,- 299,- 449Ft/kg 690 Ft/kg
Mogyoró 599Ft/kg (kimérős) 185,- (150g) 375,- (500g) -
Virgács - - 119,- -
Zacskó - - 20,- -
Adventi kalendárium 149,- 319,- 249,- 990,-
Legolcsóbb csomag 159,- 249,- 179,- -
Bombi kiscsomag 399,- - 349,- -