Összegyűjtöttük a még mindig népszerű ajándékokat, amiket leginkább a nagyszülők vásárolnak karácsonyra. Hogy idén elkerüljük a háztartási gazdasági válságot, és csökkentsük a családi tragédiák számát, figyeljünk arra, mire akarnak költeni a nagyszülők. Egy óvatlan pillanat és ugrik a családi béke. Mindig alternatív, pénztárcakímélő ötletekkel álljunk elő, hogy megelőzzük a biorezonancia készüléket, ami négymillióért támad, vagy a Ceragem masszázságyat szintén egy kisebb vagyon.

Mások hiszékenységéből meg lehet élni, de csúnya dolog – így kezdenénk mai napi tanításunk, nem törődve azzal, hogy megszívleli-e bárki. A kereskedelem egy igen elhanyagolt célcsoportja a nyugdíjasok, akik pedig nagymértékben hozzájárulnak a karácsonyi kiadások és bevételek növeléséhez, illetve az ünnepi hangulatának fokozásához. Ők képezik azt a vásárlói réteget, akiket előszeretettel részesítik előnyben a csodát ígérő termékeket, és ezzel nemcsak kortársaikat ajándékozzák meg, de minket is, meg az unokákat. Összegyűjtöttük az idei év slágertermékeit – hogy mire nem vágyunk -, de mindegyik választás helyett kínálunk másikat, csak a rend kedvéért. Az öveket szíveskedjenek becsatolni, kezdődik a nagy kaszálás.

Elektromos masszázságy, mert megérdemeljük

Első a listánkon a Ceragem masszázságy. Igen, tudjuk, hogy a nagyi imádná, ha ezzel lephetné meg a papát vagy minket, hiszen hatszázötven féle betegséget képes egyszerre meggyógyítani, sőt arra is jó, hogy az asztmának is végleg búcsút mondjunk, ahogy az urunk orrpolipja miatt sem lenne több álmatlan éjszakánk, de mama, mégse kérjük. Mert hatszázhúszezer forintba kerül, mert egy másfél szobás lakásban lakunk, és ennyi pénzből, inkább elutaznánk, ami hidd el, érzelmileg is feltöltené az egész pereputtyot. És könyörgöm, ne tessék azzal jönni, hogy de, az egészség a legnagyobb ajándék, mert arra azt fogjuk mondani: igen? Akkor mi abba a gondolatba betegedünk majd bele, hogy ezt részletre tetszett venni, amikor elmondtuk ezerszer, hogy gazdasági válság van, nem szabad. Ha zsebből vágta ki a lét, akkor meg csak annyit kérdeznénk: ezért büntette évekig magát sajátgyártású termékekkel? Ha minőségi kosztot fogyaszthattunk volna, nem kellene ennyit költeni a gyógyulásra.

Fényterápia nem fényevőknek, drágán

A múltkor felhívták Joli nénit, hogy nyert csomó mindent, csak be kéne fáradnia, átvenni a Zepter központjába. Mivel a nyert szóra azonnal endorfin szabadult fel az idős asszony szervezetében, a kínált időpontra igent mondott, és várta a nagy napot. Eljött. Vasárnapi ruhába bújt, mert nyereményt nem illik szakadtan átvenni. Egy laza másfél óra alatt megtudta, hogy az egész életét elbaltázta, semmire sem figyelt, még a gyerekeit is megbetegítette, és ha ez nem elég: azt is megtudta, hogy így folytatja, csak a jóistenben bízhat. Joli néni nem szívbajos, nem szereti, ha átszellemült asszonyok arról győzködik, hogy ilyen-olyan tudósok kimutatnak dolgokat, ezért elhagyta a helyszínt. A nyereményt nem küldték utána, így arra a következtetésre jutott, ingyen még ma sem adnak semmit. Időközben szomszédjáról, Kati néni kiderült, hogy egy Bioptron lámpa boldog tulajdonosa, aminek fényével naponta kényezteti a fejbőrét, hátha kinő ismét a haja. Már vagy egy éve teszi ezt, még nincs kiábrándulva, pedig ugyannyi hajszállal büszkélkedhet, mint korábban. Na, mama ezért nem veszünk magának ilyen lámpát, és mi sem kérünk ilyet. Olyan konzervatív emberek vagyunk, akik nem fizetnek 320 ezret a csodafényért. Inkább egy új franciaágyra vágyunk, hogy egy új generációval örvendeztethessük meg.

Sólámpa, mert szép a fénye, mellesleg ionizál is

Biztos mindenki összefutott már ezzel a szerkezettel, amihez csak egy konnektor kell, és egy fényszigettel bővül a szoba. Ráadásul „negatív ionokat kibocsátva javítja a helyiség levegőjét, hasonló összetételű levegőt produkálva, mint a hegyi és a tengeri levegő” – áll a termék ismertetőjében. A durva esztétikai élményért 2 ezer forint körüli összeget kell fizetnünk, ami nem túl drága, de maradandó sérüléseket tud okozni. Ha nagyi ezzel bünteti a Joy nemzedék egyik jeles tagját, sőt meg is sértődik, ha nem használja: ugrik a jó viszony. Kellemetlen lehet az is, ha szegény unokának vagy nekünk mindig ügyelnünk kell arra, hogy előkotorjuk, ha látogatóba jön az ajándékozó. Abba bele se gondolunk, mi történhet, ha csak felugrik, mert a környéken járt. Kérjük, sőt könyörgünk, hogy ne lepje meg ilyennel az arra nem fogékony közönséget, inkább egy utalvány erejében bízzon, vagy a hamisítatlan nagyi sütijében. Sokkal több élményt szerez a híres házikoszt ipari mennyiségben, mint ez a darab.

Műanyagtárolók, mert különlegesek

Vannak olyan a típusú termékek, amik egész egyszerűen azért nem érik meg, mert túl nagy az ár érték között a deficitünk. Tupperware-ék kizárólag iszonyat drágán kínálják a portékájukat, amit persze megindokolnak. Ezzel nincs is semmi baj, egészen addig, amíg nem ezt kapjuk ajándékba. Egyrészt nem túl finom lélekre vall, ha valaki műanyag konyhai segédeszközt ad karácsonyra, másrészt sose keltünk még fel olyan hangulatban, hogy: hú de jó lenne egy új tésztaszűrő. Bezzeg az már ezerszer eszünkbe jutott, hogy egy melegebb paplan feldobná az ébredést, ahogy egy jó pokróc látványa is javítana a közérzetünkön. Persze nem az elektromos, önmagát is felgyújtó/melegítőfélére gondolunk, hanem a mezei változatra. És nagyi tessék elhinni, tudjuk, hogy csak nekünk akart jót. Csak sajnos nem örvendeztet meg minket, ha úton –útfélen arra emlékeztetnek, hogy egy jó asszony mindent megbocsájt és a konyhában a helye.

Biorezonancia, mert áram kell a népnek

Ha a sav/bázis egyensúly, vagy az időskori cukorbetegség beszélni tudna, biztosan Sciora vágyna. De nem tud, ezért nem is könyörög, hogy csak 15 ezer euró vagyok, vigyél haza. A papa a múltkor panaszkodott, hogy teljesen rá tetszett cuppanni valami vacakra, amivel minden nap mantrázza, és attól fél végleg elmegy az esze. Egy kellemes Nelson kúra nem két fillér, és ha hisz benne, menjen, de ne akarja a félretett pénzét erre készülékre költeni. Nekünk? Minek, de tényleg. Wellness, arra lenne szükségünk mama. Kényeztetésre, nem áramra. Nem vagyunk mi állatok.

Hajzuhatag hetven felett

„A hajnövekedést serkentő tonik mélyen a hajgyökerekbe hatol, újra aktiválja a hajhagymákat és megszünteti a hajhullás okát.” A Velform Hair Grow Plus képes arra, amire semmi más. Aktiválni és megállítani az öregedést. A nagyi szerencsére csak egy gép, akit ha megbökök egyszer, akkor vigyáz az unokákra, ha kétszer, akkor köt egy sálat, ha háromszor – szigorúan egymás után – akkor aktiválja az önmegsemmisítő programot. Ilyen ez a nagyi. Kinő a haja 15 ezerért. És az új hajszálai nem lesznek korpásak, mert ezt is ígéri a gyártó. Mama beszéljük meg: idén semmi kemikália, maradjunk a természetes drogoknál. Ha annyira aggódik, vegyünk inkább a papának egy helyre kis kalapot, mi meg beérjük a társaságával, mert az sem mindennapi.