Utánajártunk, milyen lehetőségek akadnak a munkaerőpiacon, ha az utolsó pillanatokban derül ki, nem elég a pénzünk karácsonyra. Lehet tapsolni a Mónika Show-ban, szórólapozni, hoszteszkedni, vagy a sportosabb beállítottságuk havat is lapátolhatnak, mert az jobban fizet, mint a klasszikus utcaseprés. Ha ez nem túl szimpatikus, marad a zaci, de az már ízlés dolga.

Egy gyorskölcsönreklám modorában kérdéssel kezdjük. Mindjárt itt a karácsony és most kapcsolt, hogy mennyi mindent szeretne venni, de tudja, a januári fizetését nem kéne előre elkölteni? Igazi megoldást kínálunk, ha nem viszolyog a munkától, és az ünnepeket nem szeretné előzetes letartóztatásban tölteni. A Velvet feltérképezte, hogyan szerezhet gyorsan pénzt izzasztó munkával, vagy némi gyaloglással. A választék annyira pazar, hogy mi inkább lemondunk a drága ajándékokról.

Tapsoljon 3-5000 forintért!

Az első és talán a legkönnyebb munka, ha az ember beül egy stúdióba pénzért tapsolni. A kereskedelmi csatornák sokszor veszik igénybe a fizetett közönség áldozatos munkáját, hiszen némi készpénzért lelkesek is leszünk, ha Erdélyi Mónikának kell statisztálni. Rémiás Anitától, a Princess Pictures Produkciós és Casting iroda ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hogy náluk hetente jelentkezhetnek a delikvensek, és a napi fizetés fogalma sem ismeretlen a számukra. Tehát ha tapsolunk, akkor már pénzért tegyük. Egy alkalmat attól függően, hogy kell öltöznünk, 3 és 5000 forint közt honorálnak, és ami külön csodásan hangzik: néha hatnapos felvételekre is nyerhetünk pályázatot, így minimum 18 ezer forintunk is lehet. Ha gondot okoz, hogy valójában van munkánk - csak nem fizetnek túl jól -, vegyünk ki szabadságot, és dolgozzuk halálra magunkat. Ami fontos: megfelelő mennyiségű hidegélelem legyen nálunk, amit a szünetben elfogyaszthatunk, hiszen miért lenne jó, hogy a stúdió büfésénél hagynánk a napi keresetünket.

Sportoljon és fogyjon egyszerre 2700 forintért!

Azok, akik a tömeg szó hallatán hőhullámot kapnak, inkább azt javasoljuk - nemtől függetlenül -, menjenek havat lapátolni, vagy utcát söpörni. Lehet éjjel vagy nappal is dolgozni, nincs értelmetlen fecsegés, egy jó mp3 lejátszóval még dudolgathatunk is a hidegben, sőt a végzettségünket sem kérik számon. A munkakezdés előtt egy jó szondázással indítanak, de ez nem probléma, hiszen aki azért megy söpörni, hogy karácsonyra pénzt szerezzen, nem fogja elinni a havi apanázs jelentős részét. Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület Felügyelet sajtószóvivője elmondta, hogy a kézi úttisztítók - igen, ez az eukonform megnevezése az utcaseprőknek - nettó 2700 forintot fizetnek egy munkanapért. Reggel hattól délután kettőig vagy kettőtől este nyolcig lehet dolgozni, és mivel ez alkalmi munka, minden reggel beállhatunk felvenni a lapátot és a seprűt, csak ne felejtsük olyan kerületbe kérni magunkat, ahol nem laknak rokonaink ismerőseink, mert ha véletlenül felismernek, ugrott a meglepetés.

Ha esik a hó, sokkal jobb a helyzet, hiszen ha már vagy 10 centis a takaró, azonnal mehetünk lapátolni. Ezért 2800-at is kapunk, ha mindezt éjszaka tesszük, akkor 3200 forint vándorol a zsebünkbe. És aludni ki fog? - jogos a kérdés, de ilyenkor kell áldásért könyörögni vagy beszélni az időjárással, hogy hétvégén szakadjon le az ég hópelyhek formájában. Fogyókúrázóknak kiemelten ajánljuk ezt a fizikai munkát, hiszen majd ötszáz kalóriát égetünk el vele óránként. Derék sport és pénzkereseti lehetőség lehet, ha nem vert meg az Isten minket egy kertes házzal, és nem a saját portánkról kell eltakarítani a havat.

Aki nem kopott ki az iskolapadból, dolgozzon diákként!

Aki még tanulói jogviszonnyal rendelkezik, annak könnyű dolga van. Csak bemegy és regisztrálja magát egy diákmunka-közvetítőnél, és azonnal ajánlanak neki valamit. Az Universitas Meló-Diák ügyfélszolgálatán azt az információt kaptuk, hogy a multik előszeretettel alkalmaznak diákokat ebben az időszakban hosztesz munkára. Ezzel akár 500-700 forintot is meg lehet keresni óránkként és non plusz ultra, hogy december 15-ig, ha a diák leadja a jelenléti ívét, még karácsony előtt megkapja a fizetését, így el is tudja költeni. Ha némi nyelvtudással rendelkezik a munkavállaló, akár 1200 forintot is kereshet, de ha ilyen állás nem jön össze, akkor is garantált a 600-700 forint, persze óránként. Ami fontos, legyen nálunk érvényes diákigazolvány vagy iskolalátogatási, amit, ha kézzel írtak, ugyan egy pecséttel is lássanak el az iskolatitkárok.

Móka, kacagás: legyen Mikulás

Ha kicsit is komoly, megbízható céget keres, aki kiközvetíti különböző rendezvényekre, családi partikra, akkor nem érdemes december elején alkalmi Mikulásnak állni. Összeállításunk számára csak olyan céggel beszéltünk, akiknek mi adtuk a szájába a kondíciókat, akik arra kértek, mi írjunk be összeget, majd azzal csapták le a telefont, hogy erre mégsincs idejük. A hirdetésekből viszont egyértelműen kiderül, 6500 forintot kérnek egy-egy megjelenésért. A MikulásCentrumnál jártunk egyedül sikerrel, ahol Lehoczki Mária cégvezető elmondta, hogy többfordulós vizsga van, majd próbarendezvényen kell részt venni a leendő mikulásnak. Ha mindezen a megpróbáltatáson átmegy a jelölt, akkor mehet éles rendezvényre. Már augusztusban érdemes elkezdeni keresni a céget, akik betanítanak és kiközvetítenek. Mindezzel a kereset a tapasztalaton, illetve az adott konkrét rendezvényen résztvevők számán múlik.

A szezon mostanában akár kilenc napig is eltarthat, és ha jól osztja be az ember az idejét, akár napi több fellépést is vállalhat. Persze ne felejtsük el, hogy A pontból B- be el is kell jutni, de megnyugtató, hogy akár este kilenckor is lehet még dolgozni, hiszen a felnőttek nem fekszenek le túl korán. Ha a cél az, hogy saját Mikulásvállalkozást indítsunk, akkor sajnos be kell ruházni egy jó jelmezre, ami csizmástól szakállig majd százezer forint. És persze a legfontosabb, hogy szeressük a gyerekeket. Persze szőrős szívű olvasóink még oldalakon keresztül ecsetelnék, mi minden szükséges ahhoz, hogy az ember jó Mikulás legyen, de ahogy nekünk mondták: erre nincs idő. "

Lustáknak marad a zaci

A család ingóságait nem minden esetben érdemes zálogba adni, főleg akkor nem, ha számíthatunk arra, hogy az asszony viselné a jeles ünnepen. Jaj, hogy fog kiabálni, ha megtudja, zaciba vágtuk a kedvencét egy pillanatnyi örömért. Mert garantáljuk, hogy azonnal csökken a meglepetésünk értéke, ha kiderül, milyen áron jutottunk hozzá. Ha nincs más megoldás, és tudjuk, hogy januárban nagyobb jutalmat kapunk, esetleg zsíros örökség elé nézünk, akkor arra számíthatunk, hogy például egy 7 grammos gyűrűért 12 ezer forintot kapunk, és ha januárban visszafizetjük ezt az összeget, plusz 720 forint kamatot, akkor már csak egy rossz emlék marad a zálogházi túra. Általában havonta 6 százalékért őrzik az ékszert, amit a második hónapban 3 százalék kezelési költséggel fejelnek meg. A harmadikban ez eléri a 6 százalékot. A felvételt követő harmadik hónapban azonban lejár a kedvezmény és kegyetlenül jön a 11 százalékos kezelési költség a kamat mellé, persze havonta. Ha volt eszünk és meghosszabbítottuk a kívételi időpontot, ha nem, buktuk az egészet.