Arról terveztük kérdezni a budapesti utca emberét közszolgálati cikkünk számára, hogy mit nem szeretnénel kapni karácsonyra, és csupán egy kapatos hölgy nem adta nyilatkozatához az arcát, ls kérdésünkre azt nyerítette, hogy „egy orbitális péniszt”, majd elszaladt. Nyilván nem értette a kérdést teljesen. A megkérdezettek zöme praktikus és használható ajándékot látna szívesen a fa alatt, ami az olcsó és mihaszna bóvlik létjogosultságát vitatta el. Sokan nem tárgyat, hanem negatív emóciókat tudnának nélkülözni az ünnepek alatt.

Ha csúnya, nem rakom ki a vitrinbe

Éva (53) telefonmarketinges

A hölgyet a Deák téren kaptuk el, és együttérzésünket csak rokonszenvünk múlta felül: „Mit nem szeretnék kapni karácsonyra? Bosszúságot. Ha tárgyakban gondolkodunk, akkor bóvlit, semmire se használható vackot. Ha mégis valami fölösleges és használhatatlan kacatot kapok, csak akkor rakom el, ha olyan valakitől származik, aki fontos számomra. Ha maga az ajándék mégis csúnya, lehet, hogy nem rakom ki a vitrinbe, de elteszem egy olyan helyre, ahonnan könnyen előszedhetem, ha emlékezni szeretnék rá.”

Semmilyen tárgynak nem örülnék

Ágnes (45) postás

Ágnes az egészség megőrzését és a betegségek leküzdését tartja fontosnak, ezen kívül semmilyen ’használati tárgynak’ nem örülne. Arra ugyan nem tért ki, hogy vasalóra vagy gyémánt mobilra gondol, de vannak elképzeléseink: „Legalább az ünnepek ne emlékeztessék az embert a mindennapokra. Ez a teljes kikapcsolódás ünnepe, a zsúfolt hétköznapokból. Akinek alkalma nyílik rá, használja ki ezt az időt a teljes regenerációra.”

Bögre nem kell

Gábor (21) tanuló

”Mézeskalácsot nem szeretnék kapni, vagy abból készült valamit. Se bögrét, mert abból is tekintélyes gyűjteményem van. Olyan dolgot sem szeretnék, amit nem lehet használni semmire. Praktikus ajándék az élelmiszer és a ruha, figyelembe véve a megajándékozott méreteit. Haszontalan dolgot szerintem senki se szeretne." Nehéz dolog megtalálni a megfelelő ajándékot, és ha valaki végleg feladja, akkor kerülnek elő a vicces ajándékok, amik kb. öt percig mókásak.

Kötött pulcsi nem kell

Niki (15) tanuló

Kalandozásunk közben kedves EMO-brigádra bukkantunk, akik készséggel álltak a rendelkezésünkre: „Kötött pulóvert nem szeretnék kapni, inkább valami praktikus és használható tárgyat" - meséli Niki, aki korosztályának elragadó példánya: derűs és a fiatalok gondtalan, friss életét videoklipként éli meg. Irigyeljük.





Telefonnak tudnék örülni

Shaquille (14) tanuló

Pajtása már jóval realistább volt: „Ruhát nem szeretek kapni, mert az olyan általános, és nem igazán lepődik meg az ember. Egy ajándék legyen valóban meglepetés, különleges és személyreszóló. Ehhez egy bizalmi kapcsolat kell, hogy a megajándékozó alaposan ismerje a megajándékozottat. Inkább saját magam szeretem kiválasztani a ruhadarabjaimat, hiszen én viselem őket. Ezen kívül telefonnak tudok örülni igazán.

Mit nem szeretnék kapni? Pofont

Bence (14) tanuló

A fiatalember véleményéhez sokan csatlakoznának, már csak azért is: ”mit nem szeretnék kapni? Pofont! És lehet, hogy ezzel a véleménnyel nem vagyok egyedül, mert a pofon egy igen gonosz dolog. Minden ajándék egy kicsit jelkép is, hiszen sok információt megtudhatunk arról, mások mit gondolnak rólunk, valalmint azt, hogy az ajándék kiválasztásakor mennyire kapkodott és 'akart túlesni' az egészen. Ezen kívül vicces bögrét nem szeretnék, viszont bűzbombát és vicces ajándékot talán igen, ha igényesen és szellemesen van megtervezve”

Már tudom, milyen érzés giccset kapni

Patrícia (17) tanuló

A pénz az ünnepek motorja, ezért az a metódus, hogy kire, mennyit költünk, lehet elismerés és sértés egyaránt. „Az olcsó ajándékokat nem szeretem. Használhatatlan és túl ékes valamit sem. Tavaly kaptam egy szörnyű rénszarvast ábrázoló szobrot, úgyhogy én aztán tudom, milyen érzés giccset kapni." Azt forgattuk magunkban, hogy a giccsnek igenis van létjogosultsága, hiszen kontrasztot teremt. Egy tárgy giccsé válása a mögötte álló idő függvénye, hiszen ami 50 éve előkelő volt, most giccs lehet. Az, hogy mi számít giccsnek, már külön tanulmány

Áremelés és puttócska nem kell

Ákos (32) kézműves

Ákos nem szeretne "áremelést és puttócskát". A puttócska egyébként templomok oldalán lévő, angyalt ábrázoló kisebb dombormű, vagy gipszfaragás. Ám az a gyanúnk, hogy valami apró természetes anyagból készült talizmán, ami hangot ad ki. „Ezen kívül nem szeretnék semmilyen apró, fölösleges kütyüt, csillogó mihaszna vackot, amit az ember kirak valahova a szobában, és ott porosodik, amíg véletlenül le nem veri egy takarítás alatt.”

Legyen őszinte, vagy furulya

Gyuri, 57, furulyaművész

A művészúr a furulyák erdejében elmondta, hogy mindegy mit kap, csak szeretetet sugározzon. „Ajándék lehet egy jó szó is vagy egy őszinte mosoly. Vagy a furulya, ami e tekintetben igen kifejező eszköz.” Azzal az úr játszani kezdett rajta, majd kedves felesége is csatlakozott a válaszolók listájához, aki elmondta, hogy a maga részéről olajos halkonzervet nem szeretne kapni karácsonyra. Pedig a hal egészséges és tápláló, pláne ha minőségi termékről és Beluga kaviárról van szó. A fémesen kopogós konzervdoboz pedig kiválóan tűri, ha selyempapírba csomagolják, és úgy tolják a fa alá.

Műanyagot nem szeretnék

Cili, 23, szőrműves

A bájos hölgy még bájosabb kalapban fogadott minket. „Nem szeretnék kapni semmi műanyagot, semmit, ami műanyagból készült. Vagy egy kiló marhahúst, ugyanis vegetáriánus vagyok. Értékelem, ha az ajándékot szívből adják és saját kézzel készült.” Ami a műanyag termékeket illet, szerintünk is a konyhába valók és nem a fa alá. A fából faragott mobilra érkező karácsonyi jókívánság SMS-eket pedig minden évben megkönnyezzük.

Természetes játék és spenót

Janka (8)

A gyerekek élvezik igazán a Karácsonyt, hiszen az ő ártatlan kis szemükben még igazi csoda. Janka anyukájától megtudtuk, hogy nincs olyan, amit ne szeretne kapni, (kivéve a spenót) hiszen az ember ebben a korban még bárminek örül. A zenélő, berregő műanyag játékokat közösen nem kedvelik, helyettük a természetes anyagból készült játékokat vásárolják.