horoszkóp

Mikulásteszt: A nagyon magyar a kandírozott fűrészpor ellen

dr
2009.11.23. 11:13
A Boci a Nestléé, így mindkét Mikulás-figurájában csak 25% a kakaótartalom. Az utóbbi instant kávés fehércsokival, Bociék pedig narancsos étcsokival kívánják idén meghódítani a piacot. A vakteszt során kiderült: még mindig a Milka a legjobb mainstream csoki, eggyel alatta viszont már vannak jóféle magyarok. A német Friedel a szezon nitroglicerinje.

Nyolcféle Mikulást vettem egy hipermarketben, mert oda jár a magyar, ha meg akarja úszni a vásárlást, vagy ha nem akar rá sokat költeni. Nem volt szempont a külcsín, csak a belbecsre voltam kíváncsi, ezért vaktesztre kényszerítettem a kollégákat. Azt sem árultam el nekik, hogy nem büntetem őket tejbevonóval, csak csupa magas kakaótartalmú édességgel. A kényeztetés nem jött be, ahhoz a kézművesiparhoz kéne fordulni. Mit vegyen, ha nem akar időt szánni a Mikulás-figurák beszerzésére és végigkóstolására? Válasz lépésről-lépésre.

Boci Narancsos étcsoki, jóféle

Nem győzik hangsúlyozni, hogy az étcsokoládé mennyire egészséges, ezért rögtön kettőt is beszereztem. Az elsőért a Boci felelős. Narancsot is rejtettek bele, a 40 grammos figuráért 195 forintot fizettem. A gyártó 52%-os étcsokoládét és 5%-nyi narancshéj-darabot ígér a fogyasztónak. „Igazi roppanós, sajnos kicsit vékony” – így foglalta össze Pk az ízélményt, de többszöri elolvasás után sem tudtam eldönteni, mire gondol a költő. Sixx úgy érezte, ezzel nem lenne népszerű a vállalati Mikulás ünnepségen, pedig jóféle csokiból van. Bry egy igazi Stan Marsh – South Park –, hányni akart, amikor a narancsra harapott, állítólag azért, mert nem számított rá. Szerencsére majdnem mindenki felismerte, hogy citrusfélével találkozott, végülis megéri az árát. Ilyet akkor adjunk, ha kötelező jófejnek lenni, illetve a haveroknak tökéletes ajándék.

Tibi ét a klasszikus

58%-os a kakaó szárazanyagtartalom, amit már érzékelni lehet. A figura 60 grammos, 215 forintért sikerült beszerezni. Annyira hétköznapi az íze, amennyire megszokott, hogy Gesztesi Károly a válásáról beszél. „Biztonsági játszma, semmi érdekes, érezni benne a profitorientáltságot” – ezekkel a szavakkal írták le a teszterek a terméket. Gyerekeknek nem ajánljuk, inkább a semmiben sem kiemelkedő főnökeiknek vegyék.

Fehércsokoládé Mikulás instant kávéval nem csak afrikai óvodásoknak

„Fehér Mikulás, bazmeg, ráadásul kávés mellékízzel, ezt csak egy nagyon gonosz kreatív találhatta ki. Az afrikai óvodákba szánják, gondolom, itthon nem lesz nagy kereslet rá” – reagált rá felindultan Sixx, a legnagyobb magyar bloggernek kikiáltott macskás fiú. Mást ennyire nem vágott padlóra a finnyássága, sőt sokkal szebb jelzőkkel illette ezt az édességet. „Szürke, nem néz ki jól, mintha piszkos lenne. Igazi leninvárosi TVK-íze van, lenyelés után diót is érezni” – mondta Blumi, akit Dr azzal szerelt le, igenis van olyan ember, aki ezt megeszi, ízlik is neki, ő ugyanis minden nap lát egy ilyet a tükörben.  A 40 grammos Mikulásban 1% instant kávét dugtak el, az árát nem tudjuk, mert ezt a terméket a Magyar Édességgyártók Szövetsége ajándékozta a Velvetnek. Szóval sajtóajándéknak kiváló.

Milka, amit mindenki elsőre felismert

Szeretnénk mi úgy újságot írni, ahogy a Milka csokit gyárt. Az első másodpercben beazonosítja az ember, mivel találkozott, és még szereti is. „Kellemesen vastag csoki, kifejezetten finom, a legkurvajobb, lassan olvad, kérek még” – aki mást írt, az hazudik vagy hülye. 60 grammért 389 forintot fizettünk, legalább 30% kakaót kaptunk, utódoknak kiváló, a szülők is megérdemlik, ha már felneveltek minket.

Minőségi csokoládét vásárol a magyar

A Magyar Édességgyártók Szövetsége tájékoztatása szerint tavaly a magyarok 943 tonnányi figurás édességet vásároltak, és minderre 2.7 milliárd forintot költöttek. Szaloncukorból családonként 1.7 kilót vásárolunk, 6 milliárd forint értékben. Az utóbbi években mind a figurás édességek, mind a szaloncukorok vásárlása esetén a valódi csokoládéból készült, magas kakaótartalmú, elsősorban márkás, esztétikus kiszerelésű édességet választják a fogyasztók.

Tibi tejcsokoládés figura, amit megsajnáltunk

Suze szerint tejbevonó, Bry viszont érezte, hogy konkrétan csokoládét tartalmaz, Pk ipari mellékízre panaszkodott, viszont Blumi szerette. Sixx az utóízt nem bocsátotta meg, pedig a címke szerint 34% a kakaótartalomért 40 grammonként mindössze 155 forintot kérnek.

Friedel, ami német, cserébe rossz

„Bazmeg, ebben több a tej, mint a csoki. Van benne egyáltalán kakaó?” – kérdezte Sixx nem éppen távirati stílusban, de a többiektől sem kapott a 30%-os kakaótartalmat ígérő német mikulás nagyobb dicséretet. Mintha ízesített volna, egyesek konkrétan karamellt éreztek, az édességfüggő Pk pedig a fogyasztást követően egy igen lassú halált vizionált magának. A társaság leggyengébb láncszeméért a 195 forintot vérlázítónak éreztük, főleg azután, hogy ez visszagondolva is igazi gyorsrizs volt a basmati között. Olyan kollégának ajándékozzák, akit nem szeretnek, de nem akarják egyértelműen a tudtára adni.

Nestlé Tejcsokoládés Mikulás karamellás kekszdarabokkal olyan, mint a kandírozott fűrészpor

A 10%-os kekszhozam megbízhatónak hangzik, és tényleg körülbelül ennyi is volt a tejcsokiban. Viszont a kakaótartalom megdöbbentően kevésre sikeredett, maga a gyártó is csak 25%-ot ígért. „Ropogós darabkák, mézeskalácsíz, hm, ez jó” – mondta Suze, aki azért megjegyezte, hogy az alap levon az egész értékéből. „Talán keksz? Nem rossz ötlet, csupán az a baj, hogy a kandírozott fűrészpor kicsit ragaszkodó” – jegyezte meg Pk, aki mellett Sixx is rájött, hogy mi van a foga alatt. „Ha nincs pénzetek rendes csokit csinálni, akkor csináljatok, mittudomén, kisebbet, abba nem kell annyi anyag” – javasolta, látszik, hogy csak blogokat ír, és macskákat nevel. Viszont szuperolcsón sikerül megvásárolunk, így csak 195 forintot költöttünk erre a remekműre. Óvónőknek, pedagógusoknak, sőt hivatalnokoknak is nagyszerű meglepetés.

Boci tejcsokoládés Mikulás földimogyoróval jó lenne otthonra

A teszterek az utolsó játékosnál már végkimerülést imitáltak. Volt, aki annyival rázott le, mogyoróra számított, közben ez csak földimogyoró, azt pedig nem szereti. Suze költségtakarékos mogyorós tejcsoki-utánzatként írta le, igazából csak Sixx és Pk szerette az árut. "Mogyorós Mikulás, höjj, ez fasza. Az íze sem rossz, jó csokis, nem túl puha, nincs benne túl sok tej és/vagy mogyi. Jó lenne otthonra ez is” – így lelkesedett a C:C-től kölcsönkért szerző. "Van benne valami nagyon magyar, nagyon nosztalgikus." Pk szerint ez utóbbi jól jön így karácsony táján, akinek, ha nem én szállítom házhoz, 415 forintot kellett volna fizetnie a termékért. Nestlénél úgy látszik, az a divat - övék a Boci is -, hogy 25% kakaótartalommal szúrják ki a vásárlók szemét. Sokaknak ez fel sem tűnik, hiszen a földimogyoró az összes receptorukat lefoglalja. Nagymamáknak és keményvonalas macskásoknak ajánljuk.