A karácsony előtti vállalati partik általában arról szólnak, hogy mindenki berúg, begyűjti a hónapokra elegendő pletykamorzsákat, és reméli, hogy ezek nem róla szólnak majd. Ezt igen könnyű elkerülni, ha nem iszunk mérték nélkül, és nem csókolózunk a folyóson. Az is előnyünkre válhat, ha nem cikizzük munkatársunk ruháját, és nem próbálunk némi prémiumot kicsikarni a főnöknél arra hivatkozva, hogy mennyire rátermettebbek vagyunk a kollégánknál. Egyúttal nem árt, ha a vezetőség is bebizonyítja, hogy bizony ők is emberből vannak, és megjutalmazzák a cég szekerét toló dolgozókat, akik persze időben érkeznek és távoznak.

Az alkoholgőzös, ereszd el a hajamat típusú céges karácsonyi partik és bulik néha egész évre szóló pletykapatronnal látják el a dolgozókat, rosszabb esetben az üzleti partnereket. Ezt igen könnyű kiküszöbölni azzal, ha betartunk bizonyos illemszabályokat. Arról nem is beszélve, hogy egy jól és megfelelően szervezett évzáró összejövetel akár több hónapra is megalapozza a kellemes hangulatot. A Velvet Ódor Zsuzsa protokollszakértő segítségével járt utána annak, hogy mit illik és mit nem.

Csak egy mondat

Mint kiderült, van némi különbség a partnereknek és az alkalmazottaknak szervezett partik között: „Ha partnerek számára szerveznek partit, bármennyire is közvetlen az esemény, mégis valamivel szertartásosabb. Illik időben meghívni a vendégeket, illik megfelelő helyet keresni hozzá, a vendéglátásra alaposan fel kell készülni. A karácsonyra tekintettel a dekoráció lehet ünnepibb. Ebben nagyobb a szabadság, de egyértelmű, hogy ugyanazok a játékszabályok érvényesek, amiket egy állófogadás esetében is be kell tartani mind a meghívottaknak, mint a vendéglátóknak. Borzasztó fontos például arra odafigyelni, hogy a cég legmagasabb rangú képviselője legalább egy-egy mondatot váltson minden egyes meghívott vendéggel.”

Csak óvatosan a nemzeti italokkal

Kicsit nehezebb a helyzet, ha külföldi érdekeltségű cégről van szó. „Ezt jómagam is megtapasztaltam. Egy svéd cég a vendégeket karácsonykor a náluk hagyományos itallal lepte meg. A hölgyek közül sokan bajba is kerültek, ugyanis igazi kontyalávaló volt az ital, és pár embernek a helyszínen kellett hagynia az autóját. Fontos, hogy a másik kultúra a partnerek számára megismerhetővé váljék, de ezt nem kell túlzásba vinni. Nem szeretném, ha mondjuk egy vietnámi partnertalálkozón kígyópálinkát kellene innom, mert a kígyó látványától kiráz a hideg, vagyis határokat kell szabni” – nyilatkozta szakértőnk, aki az év elején a báli etikett rejtelmeibe vezette be az olvasókat.

Angolos távozás

Bár azok a partik, amiket kifejezetten a cég dolgozói számára szerveznek, valamivel kötetlenebb események, azért vannak szempontok, amikhez érdemes tartani magukat a vezetőségnek és az alkalmazottaknak is. A parti időpontját például illik időben bejelenteni, és óvatosan kell bánni a kifogásokkal is, nehogy azzal vádolják meg az egyik dolgozót, hogy nem kellőképpen lojális. „Lehet hivatkozni a távolmaradáskor egy utazásra, egy családi programra. Bár általában a cégek a karácsonyi partikat időben meghirdetik, így nehéz azt mondani, hogy az anyósom éppen most akar vendégül látni. Ezt persze meg lehet oldani úgyis, hogy az illető a parti fő részén jelen van, majd elnézést kér, és hazamegy. Ilyenkor illik angolosan távozni. Ez azt jelenti, hogy nem illik körbemenni a termen, és mindenkitől elköszönni, maximum a főnököt kell tájékoztatni arról, hogy mi az oka a távozásnak” – nyilatkozta a Velvetnek Ódor Zsuzsa.

Se túl korán, se túl későn

Természetesen a késéssel és persze a távozással is csínján kell bánni. „A késés akkor kezdődik, amikor csak azután érkezik meg valaki, hogy a kiemelt vendég már jelen van. Félórát és egy órát késni pedig végképp nagy illetlenség, hiszen egy állófogadás általában másfél óra. Ami a távozást illeti, amíg a fővendég bent van a teremben, nem szabad elmenni. Egyúttal nagyfokú neveletlenség az is, ha már csak páran vannak jóformán, és a személyzet már arra vár, hogy mikor távozunk” – tudtuk meg a protokollszakértőtől.

Mindenki egyenlő

Persze nem csak a vendégeknek kell viselkedniük, hanem a vezetőségnek is, akiktől vélhetően a karácsonyi parti ötlete származik. „Arra is ügyelniük kell, hogy ne jöjjenek létre szekciók, úgymond szekértáborok, hogy a legmagasabb és a hozzájuk képest legalacsonyabb rangúak egy helyiségben legyenek. Volt rá példa, hogy az egyik cégnél a részlegeknek odaadtak egy bizonyos fejkvótát, és azt mondták nekik, hogy szórakozzatok jól. Ez borzasztóan helytelen volt” – szólt az intő példa.

A főnök is ember

A csapatépítés mellett az is jó pontnak számít, ha a vezetőség valami aprósággal kedveskedik a cégért güriző embereknek. Ez lehet akár egy karácsonyfadísz díszdobozban, vagy személyre szóló ajándék. „Volt olyan parti, ahol a családi körben tartott ünnepléshez hasonlóan megvolt az ideje az ajándékosztásnak, és mindenki a főnöktől kapta meg a meglepetést, de olyat is láttam, hogy egy karácsonyfára voltak felrakva az ajándékok, amiken ott díszelgett az adott személynek a neve. Sőt, volt olyan vállalati parti itt Budapesten, ahol szándékosan szállást biztosítottak a vidéki kollégáknak, és együtt maradtak, ameddig jólesett, és ezzel tulajdonképpen megajándékozták a dolgozókat” – nyilatkozta a Velvetnek Ódor Zsuzsa, aki azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy a hivatalos köszöntő után a főnökök felejtsék el, hogy a vezetőséghez tartoznak, és a parti további részében legyenek ők is csak emberek.

A politika, a munka tabutéma

Vannak olyan témák, amiket nem igazán illik szóbahozni. Például nem feltétlenül kell ilyenkor közölni a főnökkel, hogy minket léptessen elő, mi kapjunk prémiumot, mert a munkatársunk szerintünk nem elég ügyes vagy okos, és a politikai nézeteinkről is inkább más fórumon tájékoztassuk a nagyvilágot. A pletykálkodás, az intimkapcsolatok kielemzése az év többi napjához hasonlóan szintén kerülendő, és talán a kolléga öltözékét sem pont most kellene Richard Blackwell, a híres és hírhedt amerikai divatkritikushoz hasonlóan ízekre szedni, ugyanis ettől senki nem lesz jópofa, maximum egy igen kellemetlen embernek tartják majd a társai. A humor természetesen nem tilos, de azért érdemes óvatosan bánni a viccekkel és a poénokkal, hiszen ki tudja, hogy kinél mi a határ.

Tilos a csók!

Smárolt már karácsonyi partin nyilvánosan?

Az egyéb kellemetlen helyzeteknek és a jövőbeli pletykáknak pedig igazán könnyű elejét venni: fő a mértékletesség, főleg ami az alkoholfogyasztást illeti. „Az ital szabadabbá teszi az embereket, és előfordulhat, hogy rövid érzelmi kapcsolatokat teremtenek, de nem biztos, hogy valaki a jövő héten is szívesen felvállalja, hogy kiment a folyosóra csókolózni Gipsz Jakabbal.  Tudni kell a határokat, hogy mit mikor kell abbahagyni” – tette hozzá Ódor Zsuzsa, aki szerint állófogadásoknál ez nem csak az italozásra, hanem az étkezésre is igaz: „Soha nem szabad ételt púpozni a tányérra, mindig kisebb falatokat kell a szájba venni, hátha valaki meg akar szólítani. Másrészt, ha éppen főétkezési idő van, akkor nem illik odamenni valakihez bemutatkozni”.

Az elálló kisujj nem finomkodás

Rúgott már be céges karácsonyon?

Visszatérve az italfogyasztásra, nem csak a mértékletességet kell szem előtt tartani, hanem egyéb elveket is. Koccintani például szabad, de nem mindegy, hogy hogyan: „Súlyos sértés egy koccintásnál, ha az egyik fél poharának pereme feljebb van másik fél poharának a pereménél. Emellett, nem jó túlságosan hangosan koccintani. Ha talpas pohárból iszunk, akkor nem illik elszorítani a nyakát. Sikkesen úgy kell fogni, hogy a kehely része lehetőleg ne a tenyerünkben legyen, és a kisujjunk a talp alatt legyen ellensúlyként. Úgy megfogni csészét, vagy poharat, hogy a kisujjunk eláll az bizony nem a finomkodás jele, hiába hiszik azt egyesek” – hangzott el az utolsó tanács.