A karácsonyi felhajtás elől szállodába menekülő párok és családok a wellnessre és a kirándulásokra hajtanak. A szállodák ugyan mindig megtelnek, de néhány helyen igyekeznek különleges szolgáltatásokkal elcsábítani a még időben szállást foglaló vendégeket. A wellness, a masszázs és a több fogásos vacsora az alapellátás része, azonban a szentmise biztosítása és a fáklyás túrázás már extrának számít.

Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az a szokás, mikor az egész család vagy éppen baráti kör elvonul egy szállodába karácsonyozni. Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, a vendégek ilyenkor wellness szolgáltatásokra, a gyertyafényre és a forralt borra áhítoznak. Valamint fontos elvárás az is, hogy legyen a környéken kirándulóhely.

Most vagy soha

„Teljesen vegyes kép mutatkozik a foglalásokban, de azért elsősorban párok, társaságok és másodsorban családok töltik az ünnepeket szállodákban” – mondta el a Velvetnek Farkas Andrea a Neckermann marketing vezetője. Arra a kérdésre, mennyi időre mennek, elmondta, külföldön minimum 3 éjszakára adják ki a szobákat, de itthon lehetséges az egy éjszakára történő foglalás is.

Azonban a vendégek általában az egész ünnepet a szállodákban töltik, és nem csupán egy napra érkeznek, feltéve persze, hogy sikerül időben foglalniuk szállást. „A szállodák, illetve a repülőgépek folyamatosan telítődnek, ezért javasoljuk utasainknak, hogy minél előbb döntsenek az utazási igényükről. Minél később jelentkezik valaki, annál kisebb a választék” – mondta Farkas.

Együtt a család a masszőrnél

Tapasztalatai szerint a legnépszerűbb helyek azok, melyek közel vannak – ez részben a válság hatása is -, de tartalmas pihenést nyújtanak, például egy szálloda wellness szolgáltatásokkal és kirándulási lehetőségekkel. A gyerekes családok számára pedig fontos, hogy olyan programokat kínáljanak nekik, melyek során együtt lehetnek. Kutatásaik szerint ugyanis a magyar szülők akkor érzik igazán jól magukat, ha gyerekeikkel együtt kapcsolódhatnak ki.

Az OTP Travel marketing munkatársa, Altuszné Danika Erika elmondta, a hotel kiválasztásán kifejezetten érződik a válság hatása. Sokkal kisebb a kereslet, és kevesebbet is szánnak a pihenésre a vendégek. Egy kétgyerekes család esetében általában 80 és 140 ezer forint közötti összeget szánnak a szállásra. Illetve előnyben részesítik a családok azokata helyeket, ahova a gyerekek ingyen vagy kedvezménnyel mehetnek.

Az utóbbi évek tendenciájának köszönhetően a szállodák is próbálnak alkalmazkodni a vendégek igényeihez. A wellness és a masszázs ma már alapszolgáltatásnak számít, de a biztonság kedvéért minden hotel feltünteti ezt a lehetőséget. Szinte mindenhol különleges karácsonyi vacsorával is készülnek – extraként működik a gyertyafény, a koncert, a forraltbor -, és a közös fenyőfa-díszítés is egyre gyakrabban szerepel az ajánlatok listáján.

Persze azért vannak olyan helyek, ahol megpróbálnak extrákkal vendégeket vonzani. A Hotel Kalocsában gondoskodnak éjféli szentmiséről, a szolnoki Garden Hotelben bejgli-kóstolást szerveznek, a bikali Puchner Kastélyszállóban az ünnepi alkalom mellé jóst biztosítanak, míg a hévízi Hotel Europa Fit fáklyás túrázást hirdet.