Ha nem bírja, hogy egymás hegyén-hátán vannak az emberek, fogadja meg az üzemeletetők tanácsait. Hétfőn, kedden, talán meg szerdán délelőtt is tud úgy plázázni, hogy ne kelljen feltétlenül tülekednie. A hétvége már katasztrófa, kivétel a Tescónál és az Ikeánál, ahol éjjel, az utóbbinál pedig késő este érdemes még próbálkozni. Azt is megtudtuk, a bevásárlóközpontok a vásárlókat és a dolgozókat a gyakoribb takarítással próbálják megvédeni a H1N1-től.

A közszolgálatiság kedvéért a Velvet utánajárt annak, mikor érdemes ellátogatni a nagyobb bevásárlóközpontokba karácsonyi ajándékért. Ha tömegfóbiás, inkább rendeljen a netről, lassan ugyanis irgalmatlan zsúfoltság lesz még hétköznap délelőtt is. A H1N1 hisztit sem hagytuk ki, akiket sikerült elérni, elmondták, milyen prevenciót vezettek be a paraidőszakra.

Az üzemeltetők nem panaszkodtak, sőt volt, akit boldogsággal töltött el, hogy egy gombostűt se lehet leejteni a bevásárlóközpontban hétvégente, úgy, hogy ne álljon bele valakinek a vállába. „Hétköznap délelőtt még kevesebb a látogató, a hétfő és kedd egy kicsit szellősebb. Ahogy közeledünk a karácsonyhoz, úgy erősödik ezeknek a délelőttöknek is forgalma. Hétvégre hihetetlenül zsúfolt tud lenni, holott az ország legnagyobb plázája az Arena” – mondta a Velvetnek Voith Kinga, az Arena Plaza marketing menedzsere. Az Árkádot nem kellett felhívni szerencsére, az utóbbi egy hétben szinte mindennap járt egy-egy barátunk arra. Tapasztalataik szerint már hétköznap reggel már tele van a parkolóház. Kedden is sokan voltak, az esti vásárlás során arra kellett rájönni, ennyiből már hétvégén is jöhettünk volna.

Ellenpélda, mert az is kell

"A Lurdy Házban hétköznap 11-16 óra között vásárolnak és intézik legtöbben az ügyeiket” – tudtuk meg Anselmo Szabolcs, kereskedelmi igazgatótól. Mivel a ház többfunkciós – nemcsak irodák, üzletek, de közhivatalok is vannak –, erősebb a hétköznapi látogatottsága. Hétvégén kényelmesebben lehet vásárolni és parkolni.

"Így november végén, december elején hétköznap délelőtt nyugodtabban lehet nálunk vásárolni. Az ebédidőtől viszont – ami gyakorlatilag kitolódik négy óráig –, már megnő a forgalom, mert, aki a környező irodaházakból átjön ebédelni, az tekintettel az ünnepekre, körül is néz. Péntektől folyamatosan jönnek a vásárlók, de egyelőre délelőtt 10 órától 12 óráig még hétvégén is elviselhető a tömeg – mondta Velvetnek László Katalin, a WestEnd marketing igazgatója. A belvárosi plázához hasonlóan, mindig népszerű célpont az Örs vezér téri Ikea. A bútoráruház regionális PR menedzsere, Gerőcs Vendel elmondta, hogy hétköznap délelőtt érdemes hozzájuk kilátogatni azoknak, akiket zavar a sokaság. Illetve hétvégén este lehet még nézelődni, mert akkor a legtöbb család már nem indul a boltokba túrázni. „Igyekszünk az igényeknek megfelelő mennyiségű pénztárat vagy éppen a néhány apróbb kiegészítőt vásárlók számára gyorskasszát nyitva tartani, hogy a vásárlóinknak minél kevesebb időt kelljen sorban állással tölteniük. A legkézenfekvőbb javaslat persze, hogy aki teheti, már most kezdje meg a karácsonyi készülődést és vásárlást, ne hagyjon semmit az utolsó, rohamjellegű napokra” – tette hozzá Gerőcs.

A Duna Plázában hétfőtől csütörtökig a reggeli, délelőtti órákban kényelmes lehet válogatni, délben viszont már megjelennek az éhes irodisták és benépesítik a komplexumot. Kora délután ismét egy nyugodtabb időszakra lehet számítani, este viszont már nem érdemes annak megjelennie, aki utálja a tömeget – tudtuk meg a pláza üzemeltetőitől. A Mammutban szerda délelőttig lehet nyugodtabb körülmények közt plázázni, utána már ott is annyi ember van, mint munka után az aluljárókban – tudtuk meg Szőke Tamás, marketing igazgatótól.

„A Tesco 24 órás nyitvatartással üzemel, decembertől kezdve éjszaka is nyitva tartjuk a csemege, a sajt és a halpultot. Műszaki osztályunkon éjjel is lesznek eladók, hogy segítsék a vásárlókat. Aki bírja az éjszakázást, annak azt javasoljuk, olyankor látogassa meg áruházunkat, amikor mindenki alszik. Nincs sorban állás, kényelmesen lehet beszerezni mindent az ünnepekre. Hogy nappal is dinamikusan ki tudjuk szolgálni a vásárlókat, megerősítettük a létszámot. Az eddigi évektől eltérően most alkalmazottainkat kértük meg, hogy adják le olyan családtagjuk vagy rokonuk életrajzát, akik szívesen dolgoznának nálunk a karácsonyi, szilveszteri időszakban" – mondta Hackl Mónika, a Tesco sajtószóvivője. Hackl arra is kitért, hogy a péntek, szombat és vasárnap nagyon erős nap, és ez egyre fokozódik. ahogy közeledik a karácsony.

Az Auchanban a délelőtti órákra érdemes időzíteni az ünnepi koszt beszerzését – tudtuk meg Gillemot Katalintól az áruházlánc szóvivőjétől. "A Budapest környéki áruházainkban meghosszabítottuk a nyitvatartást, így 20 órától-00 óráig nyugodtan lehet vásárolni."  

Nem szabad nyalogatni

Közvetlenül a H1N1-t kevés eséllyel kapja el egy nagy bevásárlóközpontban, de azért ne nyalogassa a korlátokat. A Lurdy Házban a vírus felbukkanása óta sokkal jobban odafigyelnek a felületek fertőtlenítésére, alaposabb és gyakoribb takarítást vezettek be. A Tesco egyelőre nem oltatta be a munkatársait, viszont oltópontokat hozott létre a parkolókban. Emellett fokozott higiéniai intézkedéseket vezettek be: fertőtlenítő habot, maszkokat szereztek be, amit a dolgozók és a vásárlók számára is elérhetővé tettek.

Szarka Gabriella, az Árkád HR menedzsere arról számolt be lapunknak, hogy az ő üzemeltetésükhöz tartozó bevásárlóközpontokban (a pécsi, győri, budapesti Árkád és debreceni Fórum) a megelőzésre helyezték a hangsúlyt. „A kézmosás fontosságára hívjuk fel a figyelmet. Speciális kézmosó folyadék van kihelyezve a mellékhelyiségekbe, és gyakrabban takarítunk vegyszerrel.” A Mammutban szintén ezt az iskolát követik, ezért a takarítók többet érintkeznek a vegyszerekkel, amikből bőven jut a mozgólépcsőkre, a padlókra és a korlátokra is.

Az Auchan valamennyi munkatársa számára ingyenessé tette az oltást, az alkalmazottak nagy része így már szeptember óta védettséget élvez. "Mosdókba mind a vásárlók, mind az alkalmazottak számára biztosítjuk az ÁNTSZ által ajánlott fertőtlenítő kézmosó folyadékot. Nagy számban áll rendelkezésünkre védőmaszk, és a pénztársoron is van fertőtlenítő kendő."

Átfogó rendőri akció a Pest megyei bevásárlóközpontok környékén

Fokozott rendőri jelenlétre számítanak a vásárlók Pest megye nagyobb bevásárlóközpontjainak és piacainak környékén a karácsonyt megelőző hetekben - közölték helyi rendőri vezetők egy múlt héten megtartott sajtótájékoztatón, egy dunakeszi áruház parkolójában.Kovács László, Dunakeszi rendőrkapitánya kiemelte, hogy az emberek egy része a karácsonyi forgatagban meglehetősen gondatlanul viselkedik: a holmikat, sokszor a táskájukat is az autóban hagyják.  A most kezdődő, az egész megyére kiterjedő akcióban a közterület-felügyelők, a polgárőrök és az érintett áruházak biztonsági szolgálatainak alkalmazottjai is közreműködnek.  A rendőrség azt ajánlja, hogy nagybevásárláskor mindenki tegye biztonságos helyre a pénztárcáját, senki ne hagyjon kabátja, táskája zsebeiben értékeket, a vállra akasztható táska legyen szem előtt vagy a hónaljban, s a bevásárlókocsikra is érdemes állandóan figyelni. A bankkártya és annak PIN-kódja kerüljön egymástól távol – mondták a sajtótájékoztatón. Ezeket tanácsokat szórólapokon is terjeszti a rendőrség.

Forrás: MTI