A gazdák a vemhes, öreg, beteg, megunt vagy már megellett kutyáiktól szabadulnak meg az ünnepek előtt. Az Illatos úti telepen jártunk, ahol most rekordszámú kisállat kénytelen egyenként három négyzetméteren nyomorogni az emberi felelőtlenség miatt. A legszánalmasabb az, hogy a gazdák úgy hozzák be a megunt állatot, mintha nem is az övék lenne, így a rendelet szerint két hetet mindenképpen a telepen kell tölteniük, addig ugyanis nem adhatók örökbe. Pedig nem kell fizetni a kutyák leadása esetén.

Karácsony közeledtével az állattartók igen nagy számban igyekeznek megszabadulni a kedvencüktől – derül ki az Illatos úti ebrendészeti telepen, ahol jelenleg teltház van, szám szerint 94 férőhelyre most 160 kutya jut. Ráadásul nemsokára újabb dömpingre lehet számítani, ugyanis szilveszterkor a petárdák és a tűzijátékok miatt nagyon sok állat elszökik otthonról, és a nem éppen felelősségteljes gazdák nem feltétlenül indulnak a megkeresésükre. Hasonló okból kifolyólag egyébként augusztus huszadika előtt rendszeresen szerveznek kiemelt örökbefogadói napokat a telepen; a tavalyi akció keretében például egy hét alatt közel 120 kisállatnak sikerült új otthont találni.

Kozma Tamás főállatorvos a telepen tett látogatásunkkor fontosnak tartotta leszögezni, hogy a közhiedelemmel ellentétben  az Illatos út nem a hozzájuk került állatok elaltatásáról szól, mivel nekik is az a céljuk, hogy minél több kutya kerüljön szerető családhoz, ez jelenti számukra a sikerélményt. A telepen csak végszükség esetén altatnak, és általában olyan kutyák kerülnek ilyen helyzetbe, amelyek vagy túl öregek, vagy túl betegek, vagy túl agresszívak. Ami az örökbe fogadást illeti, a kölykök – amikből most is bőven akad- és a fajtatiszta kutyák sokkal könnyebb helyzetben vannak, mint idősebb, illetve keverék társaik. Pedig a tapasztalatok szerint a menhelyi állatok fajtára és korra való tekintet nélkül sokkal kedvesebbek és ragaszkodóbbak, mint a tenyésztőktől vásárolt ebek.