Ha az utolsó pillanatra hagyta a bejgli beszerzését, inkább cukrászdákban próbálkozzon, mint a környékén fellelhető élelmiszerláncok valamelyikénél. Az sem jelent megoldást, ha elballag egy hipermarketbe, a vakon tesztelő polgárok legalábbis nem ajánlják. Marad a kézimunka vagy egy bevált cukrászda, ha azt akarja, jövőre is legyenek vendégei.

„Sose gondoltam volna, hogy undorodni fogok a bejglitől, most ez is megvolt. Azt nem is jegyeztük fel papírra, hogy a tésztája száraz, mert alapban az összesnek száraz volt, és azt sem, hogy hiányzik a méz belőle, mert ez is fő jellemzője volt a cukrozott homokporrá oszladó tekercseknek. Az az egyetlen dolog biztatott, hogy körülöttem a többiek még rosszabbul voltak” – így kezdte gk kolléga, aki ezzel a megjegyzésével nem tűnt punknak. Mm műanyagtálcás teasüteménynek titulálta a bejglihordát, csak halkan merte egyikünk kimondani, ha ilyet tenne elé az anyja, megölné.

Jártunk Sparban, Reálban, CBA-ban, Tescóban, Auchanban, de csak az utolsó kettőnél találtunk saját gyártású karácsonyi süteményt. Mindenhol a legolcsóbban vettük, így csak 349–699 forint között fizettünk a kasszáknál egy-egy rúdért.

470 forintért utóízt is kap

Az Auchan bár gyárt sajátmárkás mákos és diós bejglit, mi mégis az olcsóbbat vettük, mert arra voltunk kíváncsiak, és nem akartunk rá sokat költeni. A diótöltelék helyett a kollégák ropogós cukorba ütköztek, nyomokban igaz dióhéjat is tartalmazott, viszont az olajos magot cserébe kispórolták belőle. „A mákosban jó adag mák volt hajkorpával meg virágízzel, de mindezt elnyomta az átható playboy-parfüm” – vélte gk, akihez hasonlóan mások ízlelőbimbói is hatalmas küzdelmet éltek át. „Erős, rossz minőségű kávé zaccára emlékeztető utóíz” – így foglalta össze az egyoldalú háború eredményét mm, bezzeg Blumi belátta, hogy a többi fényében a hipermarket diós bejglije a mezőny egyetlen értékelhető terméke.

CBA bejglijéből zsírkrétát vagy gyurmát nyerhet 649 forintért

Gk így definiálta a tapasztalatait: csúnya sárga, mákos zsírkrétaszagú, a diós töltelékében kekszet gyanítok. Zá szerint még a mazsola sem mentette meg, az íze dudvára és a muharra emlékeztette. Sl-nek pedig pont annyira esett jól, mint mókusnak az erdőtűz. Blumit viszont egy újpesti aluljáróban kapható mákospite ízére emlékeztette, ami jó pontnak számítana, ha éppen nem bejglit tesztelnénk vakon. A diós cserében tökéletesen alkalmas volt gyurmázásra, így a töltelékből készült hóember a teszt óta mm asztalát díszíti.

Reáltól nem száraz, ellenben szinte nyers tésztát nyertünk

Nem tudjuk, hogy egy-egy élelmiszerláncnak ugyanaz-e a bejgli-beszállítója vagy sem, mindenesetre jól esett a sok vattaköpés után egy igazi nyers mákos rúd. „Mintha egy fél pohár tartós tejet ráöntöttek volna” – gondolta gk, és szinte mindenki egyetértett vele. Zá nem kímélte a sütődét, a közepén kívül szerinte minden kuka, és azt is kijelentette, ha a nagyanyja egy ilyen fals után a Dunának ment volna. Ha mindezért 595 forintért kért volna a kedves mama, lehet, meggazdagszik, a titok ugyanis csak annyi, hogy előbb kell kivenni a sütőből, mint az illik vagy szokás. A diós szerencsétlenségére csirizesre sikeredett. „Ezt a bejglit nyugodtan felszolgálhatjuk távoli ismerőseinknek, akikkel, mondjuk, csak a karácsonyi időszakban találkozunk. Nem fognak ránk megsértődni, hiszen ilyen kapcsolatoknál úgysem elvárás a házi sütemény, boltinak meg egész jó” – látta meg az alagút végén a fényt mm, aki mindig mindenkire gondol.

A Sparból Update 1-es bejglit is lehet szerezni

Nem írhatom, hogy mélyen a pénztárcámba kellett nyúlni azért, hogy Schobert Norbert árujáért fizetnem kelljen. 699 forintért elrejthettem egy Norbi rudat a sok érdekesség között, úgy, hogy arra senki nem is jött rá. Vagy azért, mert a negyedik tányérnál már elhalt minden ízlelőbimbójuk vagy mert fejlődik a mester. Sose derül ki. „Nyertes, jól néz ki, jó ízű, nem tudnék belekötni, nálam ez a "A mákos bejgli" – írta sl, akinek több mint valószínű, hogy nem egyezik meg az ízlése gk-val. „A mákosban technokolt éreztem meg a rossz hozzávalókat elnyomó túladagolt mézes süti fűszerkeveréket.” „Íz sem jutott beléje, de legalább nem száraz: udvariasságból teával le tudnám nyelni, de nagyon kínos lenne a mosoly: „Persze Zsuzsi néni nagyon finom, de köszönöm, nem kérek többet, diétázom” – így élte bele magát egy helyzetgyakorlatba zá, akihez hasonlóan Blumi is szenvedett tőle. A Sparban kapható legolcsóbb diós bejgli mm szerint ehetetlen, valószínűleg marcipán van benne vagy mandula, abból is rosszabb fajta 599 forintért.

A Tesco 349 forintos sütivel büntet

Az aromakirály citromfűvel túráztatta a mákos bejglit, a dióst a citromaromával – foglalta össze gk, de kollégája, mm is hasonlót érzékelt valószínűleg azért, mert ugyanazt kóstolták. „A mákost elég lett volna csak megszagolnom, erős citromillata volt, ami a töltelék ízében is markánsan visszaköszönt. Egyszerre volt kesernyés és savanyú.” Zá szerint a mák tiszta iszapként terült el a tésztában, ha a dédmama receptje alapján készült, de akkor már az ősök sem értettek hozzá. Sl szerint az egyetlen értelmes felhasználása, ha a karácsonyi vacsorán ezzel kínáljuk az anyóst, mert akkor garantáltan csendben lesz. A diós viszont volt, akinél sikert aratott, konkrétan a Totalbiketól kölcsönkért kolléga, zá volt elégedett a masszával. Blumi szerint egyszerűen csak rossz volt.