5 alapozót próbáltunk, hogy mégis melyik lenne a legjobb a fa alá: az Astor egyik terméke 24 órányi sima bőrt, a L'Oréal és a Rimmel 16 órányi mattságot ígért, ez keltette fel érdeklődésünket. Megvettük és felkentük a termékeket, majd vártunk: a legtöbb alapozó sajnos 6 óra után veszített erejéből, de már ez is szép eredmény. Az Astor Mattitude-del például teljesen meg voltunk elégedve, a munkanap végén is szépen elfedte bőrhibáinkat.

A legtöbb alapozó üvege tele van rövid szlogenekkel és hihetetlennek tűnő ígéretekkel: nincs maszkhatás, de nem is látszik át a krémen egy pattanás sem, emellett bőrkisimító hatású és 20 faktorral véd a nap ellen. Természetesen nem kenődik a ruhánkra, és legalább 24 óráig az arcunkon marad, ja és nem is csillog, bármilyen zsíros legyen is a bőrünk. Elővigyázatos fogyasztó már tudja, hogy nem szabad bedőlni az ilyen feliratoknak, a GVH meg időnként megbünteti azt, aki épp túl sokat ígér. Mi 5 alapozót tesztelünk: mindegyik azt állítja, egész nap (legalább 8 órán át) matt marad. Nem hittük el, úgyhogy felkentük a termékeket vegyes típusú, hibáktól sem mentes bőrünkre, és vártunk.

Astor Perfect Stay Make Up 24 H Multi Action

3498 forint, Auchan

Elsőre talán túl folyékonynak tűnhet a 30 ml-es üvegbe zárt, szinte semleges illatú alapozó, ám a felvitelkor könnyedén eloszlik az arcon. A magyar nyelvű tájékoztatónak megfelelően jól bírja a tapogatást, ám a 24 órás kritériumnak nem felel meg. Aki rendszeresen használ alapozót, annak a viselése nem zavaró, minket azonban kicsit irritált, hogy a bőrünk levegőért kiabált. „Tartós, érintésálló alapozó. Eltünteti a fáradtság jeleit. Mattító hatású. Nem szárít. Ellenáll a párának, nedvességnek” – okítja a tájékoztató a vásárlót, aki hamar rájön: 24 óra helyett legfeljebb 6-8 óráig marad matt az arca, és láthatatlanok a bőrhibák.

fedés: kiváló

állag: folyékonyabb, de egyenletes felvihető, nem csomósodik

tartósság: 6-8 óra

szín: (200-as) barnás, mokka színű

bőrtípus: ezt eltitkolta a gyártó, de legalább kiderült, hogy bőrgyógyászatilag tesztelt

Rimmel Cool Matte 16 Hr Mousse Foundation

2290 forint, Coin

„A hűsítő AquaCool formula tiszta vízben gazdag, bőrbarát, olajmentes. A habkönnyű alapozó 16 órán át frissességet és természetes matt hatást biztosít” – áll a 18 ml-es habállagú alapozó üvegén. A tájékoztató persze nem közli, mi azonban tapasztaltuk, hogy a termék felvitele nehézkes, több percet is igénybe vesz, mire egyenletesen eloszlatjuk az arcon, és a fedése is vitatható. Nevéhez hűen azonban legalább tényleg hűsít, amikor felkenjük, viselése nem zavaró, de mivel nekünk egy kicsit túl sok az illata, nem fed megfelelően, és hamar lekopik, nem ez lett a kedvencünk.

fedés: közepes, át-átlátszanak a bőrhibák

állag: habállagú

tartósság: 6-8 óra, bár miután a fedése közepes, a kopást is nehezebb észrevenni

szín: (301 – warm honey), világosabb, barnás árnyalatú

bőrtípus: nem találtuk meg az üvegen

Astor Mattitude 16 H No transfer No shine Line minimizing Multi Action Make up

3499 forint, DM

„Akár 16 órán át érintésálló, nem kenődik el, nem hagy nyomot a ruhán. Természetes pamutkivonatot tartalmaz, mely felszívja a bőrön képződő felesleges olajat és csillogásmentes matt hatást eredményez” – áll az üvegen. Az Astor alapozója is kellemesen krémes, szépen fed, nem csomósodik, nem ül be a pórusokba. Viselés közben azonban kicsit húzódik tőle az arcbőr, igaz, valóban nem kezd fényleni pár óra után. Nap végére ez maradt fenn leginkább az arcunkon.

 

fedés: kiváló

állag: krémes, de könnyen kenhető

tartósság: 8-10 óra

szín: (porcelain002) világos, de rózsaszínes árnyalatú

bőrtípus: minden bőrtípusra

L’Oréal Paris Infaillible make-up Long-Lasting Perfecting Foundation 16 Hrs

5499 forint, DM

Ez a termék volt az egyik legdrágább, de nem is okozott nagy csalódást. Kellemes illatú, állagú, jól elfedi a bőrhibákra, de gondosan kell felkenni, mert különben beül a pórusokba. „Frissen sminkelt hatás, tökéletes arcbőr 16 órán át! Maszkhatás nélkül!” – áll vastag betűkkel a magyar nyelvű tájékoztatómatricán: rólunk azonban a munka végére (kb. 6 óra alatt) jelentősen lekopott. Felkenés után valóban szépen fedte szeplőinket, ám körülbelül 5-6 órával később a kényes területek már csillogtak és látszottak a bőrhibák is.

fedés: eleinte kiváló, később azonban a krém beül a ráncokba, és inkább előnytelenné válik.

állag: krémes, de könnyen kenhető

tartósság: 5-6 óra

szín: (120 vanille) világos, de van egy kis sárgás beütése

bőrtípus: nem találjuk az üvegen, milyen bőrtípusra való

Miss Sporty So Matte Perfect Stay 8H Matte finish Shine Contol

898 forint, Auchan

A Miss Sporty „csak” 8 órányi mattságot ígér, de azt nem tartja be (ahogy konkurensei is hamarabb elkezdenek kopni, mint ígérték). Ez a legolcsóbb termék, de nincs vele nagy baj, az illata például finom. Állaga nem túl sűrű, így csak vékonyan fed, sajnos átlátszanak a bőrhibák és körülbelül 2-3 órán belül elkezd fényleni az arcunk, 8 óra elteltével pedig úgy nézünk ki, mintha sose lett volna rajtunk alapozó.

 

fedés: gyenge, átlátszanak a szeplők, pattanások

állag: nem olyan sűrű, mint a többi

tartósság: 2-3 óra

szín: (02 medium) világos, sárgás árnyalatú

bőrtípus: minden bőrtípusra