Kevés a jó romantikus film, mert a romantikus filmek általában giccsparádéba fulladnak. Kevés a jó karácsonyi film, mert a karácsonyi filmek általában giccsparádéba fulladnak. Így aztán aki olyan romantikus filmet szeretne nézni most, ami a szezonnak megfelelően karácsonyi témájú is, annak igen mélyre kell túrnia a mindenféle archívumokban, hogy találjon egy-két nézhető darabot. Én összeszedtem az enyémeket a készítés szerinti időrendi sorrendben, amelyek közül a kettes pontban szereplőt garantáltan újra is fogjuk nézni a jövő héten. Mik még a jó karácsonyi romantikus filmek? Várjuk a kommentekben a további kedvenceket!

1. 101 kiskutya - Egy verhetetlen és megunhatatlan klasszikus, természetesen az eredeti, 1961-es rajzfilmre gondolunk. Vicces, kedves, de van benne annyi önirónia, hogy ne legyen fogyaszthatatlanul szirupos Pongó és Perdita, valamint a dalmatagazdák szerelmi története. A gyerekkori emlékek révén talán sokaknál egyébként is a karácsonyhoz kötődik ez a film, de maga a sztori is - illetve annak végkifejlete - karácsonykor játszódik.

2. Ollókezű Edward - Tim Burton klasszikusa 1990-ből, amit azért engedtek meg neki, mert előtte rekordbevételt produkált az első Batman-mozival. Ekkor kezdődött Burton és Johnny Depp együttműködése, és a színészlegenda ekkor lett szerelmes partnernőjébe, Winona Ryderbe. A bizarr külsejű Edward szívből jövő, tiszta érzéseit kifejezni képtelen, hiszen kezei helyén ollók vannak, így simogatni nem tud, csak vágni. Makulátlan románcuk Kimmel éppen karácsony éjjelén éri csúcspontját. Tim Burton imádja ezt az ünnepet, és tudja, hogyan kell filmen ábrázolni (lásd még: Karácsonyi lidércnyomás és Batman visszatér).

3. Játékszerek - Toys - Egy talán méltán elfeledett film, aminek 1992-ben, amikor Robin Williams ripacskodása már tényleg kezdett fárasztóvá válni, mindenki csak a gyenge pontjait volt hajlandó észrevenni. Pedig van benne rengeteg csodálatra méltó dolog is, főleg vizuális téren. Karácsony, régimódi játékok, bizarr karakterek a viccestől az idegesítőig egy őrülten színes, döbbenetesen aprólékos mesevilágban, egy játékgyárban. Ráadásul mindez a Rain Man rendezőjétől, és még a fiatal Tori Amos is írt bele egy számot. Szerintem ha valaki rábukkan valahol, ne hagyja ki. Ha nem azt várja tőle, hogy élete filmje legyen, egy roppant hangulatos karácsonyi délutánt tölthet el vele.

4. A szerelem hullámhosszán - Tom Hanks és Meg Ryan románca egész jó poénokkal. A szerelmi történet természetesen karácsony estéjén indul, amikor is a Tom Hanks által alakított magányos, fiatal apuka kisfia betelefonál egy rádióműsorba, hogy új feleséget szeretne édesapjának. A hívás megérinti a hallgatók szívét (remélhetőleg a nézőkét is), és jöhet Hanks és Ryan vicces-bonyodalmas egymásra találási sztorija. Nem a filmművészet csúcsa, de azért amit bevállal, azt jól teljesíti. Azért jobb úgy nézni, ha van kéznél közben egy kis bejgli, csoki, szaloncukor, forralt bor, kinek mi.

5. Igazából szerelem - És a végére a kihagyhatatlan és legyőzhetetlen Igazából szerelem 2003-ból. Aki még nem látta, nézze meg, aki már látta, tudja, hogy egy párszor az életben akár újra is lehet nézni egy-egy ejtőzős ünnepnapon. Karácsonyon és romantikán kívül más sincs ezekben az ügyesen összefont minitörténetekben, érzelmes, hangulatos, szórakoztató, mindenkinek bejön és mégis nézhető, szerethető, élvezhető.