A macskák alapvetően karácsonykor jó meleg fűtőtestnek, a rengeteg dísznek, rejtekhelyül szolgáló doboznak örülnek a legjobban, de megpróbálhatjuk valami mással is megörvendeztetni őket. Az étel mindig tuti befutó, bár a karácsonyi kiszerelés valószínűleg csak minket hat meg. A játékok sem biztos, hogy túl nagy népszerűségnek fognak örvendeni, amíg a csörgő, zörgő csomagolópapírokkal kell konkurálniuk, de azért egy próbát megér, főleg, ha macskamenta is van a közelben.

Az Associated Press-Petside.com felmérése szerint a kutyatulajdonosoknak az ötvenhat, a macskatulajdonosoknak viszont csak a negyvennyolc százaléka vesz valamilyen ajándékot háziállatának. Persze a nők hajlamosabbak arra, hogy négylábúaknak is kedveskedjenek valamilyen meglepetéssel az ünnepekkor, ugyanis míg a női tulajdonosoknak ötvenhat százaléka, a férfiaknak csupán a negyvenkilenc százaléka tervezi azt, hogy vesz valamit a kutyájának vagy a macskájának. A legtöbb ember egyébként idén is hasonló dologgal lepi meg háziállatát, mint az előző évben. És, hogy mivel lehet megörvendeztetni a macskánkat karácsonykor? Nos, nyilván a sok doboz és csomagolópapír okozta eufóriát nehéz überelni.

Tele a has

Persze azért pár finomsággal is le lehet venni a lábukról a macskákat. A Fressnapfban például kaphatóak karácsonyi kiszerelésű macskaeledelek, jutalomfalatok.  A Whiskas ünnepi csomagja tartalmaz kétféle jutalomfalatot és egy „snacklabdát”, és van olyan, más márkájú száraztáp, amihez egy puha párna jár. Sőt, még kutyáknak illetve macskáknak való adventi kalendárium is van, igaz, így néhány nappal az ünnep előtt ezt az ötletet most már érdemes elraktározni 2011-re. És ha már a karácsonyi tematikánál tartunk, ne feledkezzünk meg a hóember formájú kaparófáról 2490 forintért, karácsonyi rezgős plüssegérről 449 forintért vagy az 548 forintba kerülő pálcás játékokról, melyek rénszarvast, hóembert és karácsonyfát formáznak.

Edzésben

Az eBay-en keresgélve találtunk rá arra az eszközre, amely lézerfény segítségével tartja edzésben a macskánkat. Bár ha van időnk, egy egyszerű toll is megteszi, nagyon elfoglalt gazdáknak ajánljuk a FroliCat BOLT nevű terméket, amit lehet ugyan kézzel is működtetni, de előre meghatározott program alapján is működik. Ha beállítjuk az időzítőt, akár 15 percen keresztül is elszórakoztatja az unatkozó macskát. A hivatalos honlap szerint a termék több díjat is nyert, és mindössze 19 dollár 95 cent, és a gyártónak van két másik macskajátéka is azok számára, akiket sikerült megnyerniük.

Design macskáknak

A világháló tele van egyedi tervezésű, kézzel készített, kis szériában gyártott designholmikkal, és persze a macskák számára is bőven akadnak olyan termékek, amelyek kellően egyediek. A FredFlare oldalán találtunk rá egy kartonpapírból készült kaparófára, amely pár épületet formáz, és a felhőkarcoló tetején még egy pofozható helikopter is van. Az ára: 40 dollár, azaz 8300 forint. Ha az építészet helyett inkább a képzőművészetért rajongunk, akkor nyolc dollárért megvehetjük Van Gogh fülének mását a Modern Dog oldalán. Ha pedig megszállottan rajongunk a kütyükért, akkor elkészítették már pár ilyen terméknek a macskakompatibilis változatát. Sajnos GEEKitty oldala az ünnepek alatt nem elérhető, pedig itt dőzsölni lehetne a filcből készült kontrollerekben és társaikban, de akinek van egy kis kézügyessége, rövid idő alatt megvarrhat egy ilyen játékot.

A divat mondja meg

A macskák alapvetően nem szeretik, ha különböző ruhadarabokat aggatnak rájuk, persze ha biztosak vagyunk abban, hogy nem lesz fújás és karmolás, a következő etetésig tartó sértődés a vége, akkor tehetünk egy próbát. Már írtunk az atlantai ToScarboroughFair kínálatáról, ami macskáknak szánt kalapokból áll, de az Etsy egyébként remek lelőhelye az egyéb fejfedőknek, melyek garantálják a vicces fotósorozatot. Persze a macskánknak biztos, hogy meg lesz a véleménye rólunk, ha ráadunk egy cuki kis izét, ami egy béka- vagy macifejet formáz, vagy egy rózsaszín csodát, esetleg egy karácsonyi jelmezt. Így lehet, hogy inkább a macskamentával megtömött vagy anélküli játékokat érdemes megtekinteni az oldalon, választék van bőven. Az internetes boltoknál persze nem árt utánanézni annak, hogy szállítanak-e Magyarországra, de egy-egy terméket több helyen is fel lehet lelni, vagy lehet taláni hasonló árucikket.

Módosult tudatállapot

Ha akarunk szerezni pár kellemes, mondhatni eufórikus percet a háziállatunknak, akkor szerezzünk be egy kis macskamentát. Persze nem minden macska érzékeny rá, és vigyázni kell az adagolással is. A sprayt akkor érdemes használni, amikor valahova oda akarjuk szoktatni az állatot, és bizonyos játékok iránt is nagyobb érdeklődést tanúsít majd, ha egy kis macskamentával van megtömve, sőt, a macskamentát tartalmazó zacskót akár egy zokniba is belerakhatjuk, így nagyobb lesz a lelkesedés. Lehet kapni kivonatot is önmagában, sőt, van olyan webshop, ahol szettben adják a kis üvegcsét egy játékkal.