Átlagosan 34 ezer forintért ajándékozunk

2010.11.19. 13:52

Az Árukereső karácsonyi sajtóközleményéből kiderül, hogy a magyarok átlagosan 33800 forint értékben ajándékoznak az ünnepekkor. A közlemény szerint a magyarok 61 %-a harmincezer forint alatt költ karácsonykor, 23 % harminc- és ötvenezer forint között vásárol, míg 16 % ötvenezer forint felett. A legtöbbet költők között van az a 3 %, amelyik százezer forint felett költekezik karácsonykor. Egy ember ajándékára átlagosan ötezer forintot költünk. A férfiak átlagosan hat, míg a nők átlagosan nyolc embert ajándékoznak meg.

Árukereső Karácsonyi felmérés 2010 (1)

Az oldal az ötezer főn végzett felmérését Romániában és Bulgáriában is elvégezte, így kiderült, hogy Magyarországon több, de apróbb ajándékot szokás adni karácsonykor, míg a másik két országban inkább azt vallják, hogy kevesebb embert ajándékoz meg egy ember, de azokat nagyobb értékben.

A legnépszerűbb ajándéktípus továbbra is a ruhanemű, az ajándékozottak 64 %-a talál december 24-én este pulóvert, zoknit, nyakkendőt vagy valamilyen egyéb ruhadarabot a fa alatt. A második helyre a gyerekjátékok futottak be, a vásárlók 53 %-a mondta azt, hogy tervez játékot venni. A harmadik legnépszerűbb csoportban a kozmetikumok vannak, a vásárlók 49 %-a vásárol ilyet karácsonykor.

A férfiak és a nők kétharmada műszaki cikkekre, illetve ruhaneműkre vágyik, ez alapján egy mp3 lejátszós sapka ideális tartalékajándék lehet a számolásban véletlenül kifelejtett rokonok számára.

Árukereső Karácsonyi felmérés 2010 (2)

A tartalékajándékok képzése azért is fontos lehet, mert a felmérés szerint viszonylag későn, viszonylag gyorsan megpróbáljuk letudni a vásárlást. A legtöbben csak a karácsonyi katalógusok kézhezvételekor kezdenek el ajándékokban gondolkozni, az ünnepet megelőző 1-2 hétben, majd a vásárlást is lebonyolítják 2-3 nap alatt.

A megkérdezettek mindössze egyharmada tölt időt az ajándékok gondos megtervezésével, heteken keresztüli agyalással. Sőt olyanok is vannak, akik saját bevallásuk szerint egész évben a megfelelő ajándékot keresik. A románoknál 11 %, a bolgároknál 17 % az, aki alaposan megrágja magában, hogy mit vegyen karácsonyra.

Ez azért is lehet így, mert a románok 70, a bolgárok egészen megdöbbentő, 89 %-a kerek-perec megkérdezi, hogy ki, mit szeretne karácsonyra kapni, így megspórolják maguknak azt az időt, amit a másik vágyainak kifürkészéseivel kell tölteniük. A magyarok csak 43 %-a kérdezi meg a szerettét, hogy valóban Jingle Bellst csipogó bögrét szeretne-e.