Görög Zita zárjegyezni fog a rosszfogyasztás ellen

2010.11.25. 18:14
A néhány éve hagyományosan november utolsó péntekén tartott Ne Vásárolj Semmit Nap csúcspontjaként holnap Görög Zita fog demonstrálni a Vörösmarty téren. Jelképesen pénztárca-zárjeggyel fogja lezárni a hozzá járulók bukszáit, hogy azok tényleg ne vegyenek semmit az erre kijelölt napon. A kemény mag azonban nem korlátozza a nemvevést egyetlen napra, hanem az egész karácsonyt vásárlás nélkül abszolválja.

Görög Zita nem vásárol semmit, hanem leragaszt mindent

Immár kilenc éve, hogy a Ne Vásárolj Semmit Napot itthon is megtartják (2007-ben például már kiállítás is volt ebből az alkalomból). Az évente visszatérő antiünnep mindig november utolsó péntekére esik, azaz az amerikai hálaadás ünnepét követő napra, hiszen az USA-ban általában ekkor kezdik meg a tömegek a karácsonyi bevásárlást. A mozgalom üzenete ennyi: ne a fogyasztásnak éljünk, hanem bírjunk ki egy napot vásárlás nélkül!

07-gorogzita-

Az üzenetet a magyarok számára idén Görög Zita fogja megerősíteni egy egészen eredeti demonstrációval. Holnap, azaz 2010. november 26-án, pénteken délután 1 és 2 óra között a modell-műsorvezető pénztárcákat fog zárjegyekkel leragasztani a Vörösmarty téren (ez “a Váci utca végénél levő terület”, igazítja útba a kapcsolódó sajtóközlemény azokat, akik tudják, hogy hol a Váci utca, de azt nem, hogy hol a Vörösmarty tér).

A külön az erre a napra készített jelképes zárjegyeket nem csak úgy általában, jelképes pénztárcákra fogja felragasztani Görög Zita, hanem meg fogja szólítani a téren nyüzsgő “vásárlóközönséget”, hogy az ő bukszáikat zárhassa le, abban a reményben, hogy az illető személyek aznap már tényleg nem fognak vásárolni semmit. Ha ön mindig is szeretett volna egy zárjegyet Görög Zitától, itt a ragyogó alkalom: nincs más dolga, mint holnap ebédszünetben kilátogatni a Vörösmarty térre.

Karácsonykor elharapózik a rosszfogyasztás

Bár a Ne Vásárolj Semmit Napot itthon és külföldön több irányból éri kritika, alapvető céljukkal nehéz nem egyetérteni. Azt mondják, szaporodnak a túlfogyasztás és a “rosszfogyasztás” jelei, és főleg nagy kár, hogy pont a karácsony változott át meghitt ünnepből agyonkommercializált vásárlásorgiává. Hogy ennek a tendenciának a visszafordításához elég-e egy nap önmegtartóztatás, az már más kérdés, mindenesetre valahol el kell kezdeni.

A Ne Vásárolj Semmit Nap propagálói azt mondják, azért is jó, hogy az akció pont péntekre esik, mert a magyarok átlagosan ezen a napon költik a legtöbbet. Azt javasolják, plázákban és hipermarketben való nyüzsgés helyett próbáljunk egy napot pihenéssel, beszélgetéssel, olvasással, sétálással tölteni - vagy esetleg menjünk ki a Vörösmarty térre, és kérjünk Görög Zitától zárjegyet a pénztárcánkra.

nev

Van, aki egész karácsonyig bírja

A Ne Vásárolj Semmit Nap kritikusai között vannak olyanok, akik azt mondják, hogy ez az egész csak arra jó, hogy péntek helyett szombaton dobjuk ki a talicskányi pénzt azokra a termékekre, amikre igazából senkinek sincs szüksége. A kemény mag már rég tovább is állt a Kanadából kiindult Ne Vegyél Semmit Karácsonyra mozgalomhoz.

Ez a vallási színezettől sem mentes kezdeményezés azt mondja, ne csak a legelső napon bírjuk ki vásárlás nélkül, hanem egyáltalán egész karácsonyra ne ajándékozzunk senkinek semmi olyat, amit üzletben vettünk. Ahelyett, hogy az ünnep nevében a kapitalizmus és a multicégek szekerét tolnánk, készítsünk magunk meglepetéseket. A vásárolt ajándékot rengeteg mindennel lehet kiváltani a szervezet ajánlása szerint, legérdekesebb-legeredetibb ötleteik kivonatát az alábbi keretes írásban olvashatják.

Alternatív ajándékötletek vásárlás helyett karácsonyra

1. Készíts utalványt, amellyel a megajándékozott olyan szolgáltatásokat kérhet tőled, mint masszázs, takarítás, gyerekvigyázás, manikűr, stb.

2. Írj egy mesekönyvet megajándékozandó gyerekeknek és illusztráld is

3. Köss harisnyát, sapkát, zoknit, stb., vagy készíts babát zokniból

4. Készíts videóinterjút idősekről, szüleidről, stb., és ajándékozd ezt fiatalabbaknak

5. Válogass össze zenét és készíts hozzá ismertetőt is, amelyben benne van, hogy az egyes számokat miért ajánlod a megajándékozott figyelmébe

6. Adj oda valami olyasmit, ami a tiéd és nagyon szereted

7. Készíts idézetgyűjteményt, ami fontos vagy érdekes gondolatokat tartalmaz

8. Ha értesz valami különleges dologhoz, ajánld fel, hogy az illetőt megtanítod az adott mesterségre

9. Készíts kollázst vagy naptárt családtagok fotóiból

10. Ha mégis vásárolsz, bolhapiacokon vagy egyéb fair trade kereskedőknél tedd ezt

Forrás: buynothingchristmas.org