A rénszarvastartással foglalkozó lappok decemberben mindig összeszámolják állataikat, amiket többek közt azért terelnek össze télen, hogy meg ne fagyjanak. A világ leghíresebb jéghotelje is szívén viseli a rénszarvasok sorsát.

A svéd Kiruna közelében ötezer rénszarvast tereltek össze. A Northfoto beszámolója szerint erre azért van szükség, hogy megvédjék az állatokat a fogcsikorgató hidegtől, télen ugyanis akár -40 °C-ig  is süllyedhet a hőmérséklet, és az előrejelzések szerint közel 90 centiméter hó esik majd Svédországban az ünnepekig. A rénszarvastartással foglalkozó lappok minden decemberben összegyűlnek, hogy megszámolják az állatokat. A fotókat készítő 19 éves diák, David Nutti szerint annak ellenére, hogy húszezer pata dübörgött a havas talajon, nagyon békés volt a jelenet.

Kiruna egyébként arról is híres, hogy közelében építették fel az első jéghotelt még 1992-ben. A vállalkozás azóta is nagyon jól fut, évről-évre rendre felépítik a jégből készült szállodát, és az egykor hatvan négyzetméteres jégkunyhóból mostanra egy 5500 négyzetméteres jégmonstrum lett.

A szállodát működtetők egyébként a szívükön viselik a bolygónk, ezen belül is a rénszarvasok sorsát. Az ICE Climate Academy névre hallgató, négy napig tartó oktatás keretében a résztvevők alaposabb ismereteket nyerhetnek a klímaváltozásról, valamint arról, hogy ők mit tehetnek ellene. Az ICEMOOSE projekt pedig arról szól, hogy a szálloda a Svédországi Vadászszövetséggel közösen támogatja a Svéd Agrártudományi Egyetem kutatásait, aminek az a célja, hogy az emberek és az állatok minél harmonikusabban tudjanak egymás mellett élni.