Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György novemberben még azt nyilatkozta, idén nem lesz annyi akció és akciós termék, mint tavaly vagy tavalyelőtt, mert enélkül is fellendülő forgalomra számítanak a kereskedők. Körülnéztünk, valóban kevesebb akció van-e mint tavaly ünnepek előtt: majd’ minden üzletben vannak leárazott termékek, és a legtöbb bolt törzsvásárlói kedvezményekkel, kuponokkal kedvez vásárlóinak. Karácsony előtti leárazás-körkép a Velvet Kommandótól.

A Velvet Kommandó körbejárt két plázát, a Nagykörút egy részét és egy hipermarketet, hogy ellenőrizze, valóban kevesebb akció van-e idén, mint tavaly ilyenkor. A nemzetközi ruházati láncoknál és cipőboltoknál még tényleg nem kezdődött el az év végi-év eleji leárazás, de a drogériákban és butikokban már javában tart az akciózás: persze azt sosem lehet tudni, hogy a leárazott termék valóban korábbi áráról lett-e olcsósítva, vagy esetleg egy emelt összegre tették rá a %-os matricát, hisz láttunk már ilyet is.

30%, 50%, végkiárusítás

Többféle akcióval találkoztunk a fővárosban: egyes boltokban szinte mindent leáraztak, máshol csak bizonyos termékeket lehet olcsóbban kapni, és van, ahol vásárláshoz kötik a további kedvezményeket. A Terranovában például már most 50%-ig árazták le a ruhákat, de a hívogató hatalmas "Karácsonyi Akció" kiírás ellenére nem mindent olcsósítottak. A Women’s Secretnél és az Ed Hardynál hasonló a helyzet. A Westend egyik optikai üzletláncában pedig nem viccelnek, mindent 90%-kal olcsóbban adnak, de ennek az akciónak nem sok köze van az ünnepekhez: ez elvileg egy végkiárusítás.

Több helyen bizonyos termékekre adnak kedvezményt, a H&M-ben például kardigánokat és őszi kabátokat vehetünk a korábbi árnál 30%-kal olcsóbban. A Nauticában még egy korábbi akció folytatódik, mindenesetre jól jöhet, hogy a prémium-kategóriás férfiruhákat kínáló üzletben néhány holmit 40%-kal olcsóbban kínálnak.

A drogériák is beszálltak az árversenybe, a DM-ben pont a slágerajándéknak számító parfümök vannak leárazva, a Rossmann pedig naponta mást kínál 25%-kal olcsóbban. A Tescóban viszont csak elvétve láttunk akciókat, játékokra, sporteszközökre, egyéb ajándéknak való cuccokra került 25%-os kedvezmény.

Forintok és kuponok

A C&A-ban és a Springfieldben találkoztunk kuponhoz kötött kedvezményekkel, de kezdeményezésük biztos nem egyedülálló. A C&A-ban 6000 forintot kell otthagynunk, hogy a következő vásárlás 10%-kal olcsóbb legyen, a Springfield weboldaláról pedig letölthető egy 25% kedvezményre jogosító kupon, melyhez az üzletben is hozzájuthatunk, ha vásárolunk valamit.

Van, ahol nem százalékokkal hirdetnek, hanem általuk kedvezőnek ítélt árakkal tapétázzák ki az üzletet. A Jeans Clubban és a Tally Weilben a polcok felett lógnak a számok: előbbi boltban 2 pólót adnak 2999 forintért. A Westend aluljárószintjén több cipőbolt karácsonyi dekoráció helyett árakkal díszíti a kirakatot, jellemzően 3990 forint egy-egy cipő.

Nincsenek akciók?

Jóval több akciót láttunk tehát, mint amire számítottunk annak alapján, hogy az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára egy hónapja azt nyilatkozta a Napi Gazdaságnak, hogy a kereskedőket a forgalom szervezése és az akciók kommunikálása helyett idén inkább az köti le, hogyan fedezzék költségátcsoportosítással a válságadót.

Karácsony környékére kevés akciót jósolt – tulajdonképpen optimistán – Vámos György, mondván, a kereskedők 2010-ben már fellendülő forgalomra számítanak a korábbi évekhez képest, akció nélkül is tudják értékesíteni áruikat. Úgy tűnik, a forgalom alakulásától függetlenül mégis jóárasítással igyekeznek a kis- és közepes üzletek becsalogatni a vásárlókat.

Mi egy délután alatt ennyi akcióba futottunk bele, ha tudnak továbbiakról, írják meg kommentben!