Megkérdeztünk pár celebet, hogy a karácsonyi habzsolás és az annak eredményeképp felszedett plusz kilók miatt ki mikor kezdi a diétát, egyáltalán, odafigyelnek-e az ünnepek alatt a táplálkozásra. Steiner Kristóf évekkel ezelőtt úgy nézett ki januártól, mint egy depresszióba zuhant bálna, de mára már karácsonykor sem veti el a sulykot. Mészáros Dóra többek között az édességek mennyiségét limitálja a bűnös napok után, Benkő Dániel böjtöl, ha túl sok sütőtök kerül belé. Kormos Anettet pedig felháborítja, hogy a nők felfűzhetőek erre az örökös fogyókúra-hisztériára: ő nem retteg a karácsonyi kilóktól, soha nem is fogyózott.

Steiner Kristóf jógával táplálkozik

„Nekem a karácsony előtti időszak éveken keresztül a diétázásról szólt, mert Bree Van de Kampet megszégyenítő módon perfekcionista voltam az ünnepeket illetően: a díszeknek, a csomagolópapíroknak, és nekem is tökéletesnek kellett lennünk” – vallotta be Steiner Kristóf, aki ezt követően természetesen végigzabált a karácsonyt és a szilvesztert, így állítása szerint januártól májusig úgy nézett ki, mint egy „mély depresszióba zuhant bálna”. Ez mára viszont már teljesen másképp alakult:

„Két éve vegán vagyok, tehát nem eszem semmilyen állati eredetű ételt, ez pedig szó szerint magától beállította a testsúlyomat, és soha nem kell diétáznom. Nem titok, hogy 19 és 26 éves korom között nagyon komoly étkezési zavarokkal küzdöttem, és volt kábé 30 "mobil kilóm": 55 és 85 kiló között ingadoztam. A veganizmus segített abban, hogy felfogjam az étel értékét, és az elmúlt két évben beállt a súlyom 65-68 kilóra úgy, hogy soha nem fogyókúrázom” – magyarázta a VIVA Tv egykori műsorvezetője, akinek perfekcionizmusa mostanra annyiban nyilvánul meg, hogy már most azt tervezgetik pasijával, Matannal, hogy mit főznek idén karácsonyra.

„Ezt mindig befolyásolja annak az országnak a kulináris kultúrája, ahol éppen élünk. Tavaly Tel Avivban ünnepeltünk, idén pedig Angliában leszünk, mivel most itt járok egyetemre. Mindketten imádunk sütni-főzni, és itt Londonban rendszeresen készítünk vegán desszerteket ételosztásokra és ételkóstolókra 'La Torta Verde' néven.”

Steiner hozzátette, ő a jógát javasolja azoknak, akik hajlamosak a túlevésre az ünnepekkor, mert nemcsak fitten tart, de szellemileg is ad, így nem kell felesleges fogásokkal pótolni a belső űrt.

Mészáros Dóra az édességek mennyiségét limitálja

„Karácsonytól függetlenül, ha úgy érzem, hogy túllőttem a célon, igyekszem visszavenni” – mondta Mészáros Dóra, aki az ünnepek után limitálja az általa elfogyasztott pékáru, tészta és édesség mennyiségét. „Ami elég nagy trauma számomra, mert bármennyire is hatásos, nehezen tudom megállni sajtos pogácsák nélkül. Amennyiben nem eszem kenyeret és éjfélkor sem állok neki jóízűen enni, hamar lemegy az a 3-4 kiló felesleg, amivel küszködöm. Bevallom, nehéz a helyzetem, mert jó háziasszony módjára minden nap – így karácsonykor is – főzök. Ilyenkor elég furcsán veszi ki magát, hogy ő jóízűen eszik, én meg ülök mellette és nézem. Valamint rendszeresen hallgatom, ha végre 53 kiló alá sikerül lefogynom: "hogy nézel ki, édesem, kilátszik a bordád, mért nem vacsorázol, egy nő akkor szép, ha van mit rajta fogni.”

Kormos Anett nem retteg a karácsonyi kilóktól

Kormos Anettet mérhetetlenül felháborítja, hogy a nők felfűzhetőek erre a média által gerjesztett örökös fogyókúra-hisztériára. „Annyira agresszíven tolják az arcunkba, hogy vékonynak kell lenni, meg örökké fiatalnak kell lenni, hogy elhisszük. A nő definíciója egyre inkább külsőségekre szűkül, ami a mi hibánk is, mert ahelyett, hogy élveznénk az életet, keserű arccal rágcsáljuk a salátát, hogy elérjünk valami narancsbőrtelen, nádszálvékony idillikus nőképig. Nincs bajom azzal, ha valaki mindent megtesz azért, hogy a legjobb formáját hozza. Én csak azt mondom, hogy a legjobb forma miatt hozott áldozatok ma már abnormálisak. Nyilván nem kell olyan súlyfelesleget magunkra aggatni, ami megnehezíti az életünket, de szerintem, hogy egy nő kerek vagy sem, nem túl sok vizet zavar. Van persze néhány olyan nő is, aki a megjelenéséből él, de én nem tartozom ezek közé. Mindannyiunk szerencséjére.

És nem tartozom azok közé sem, akik számolgatják a kalóriákat, és bűntudatot éreznek, ha bevágnak egy tábla csokit.  Vagy kettőt. Félre értés ne essék, én is hiú vagyok, és nyilván ha hirtelen felszaladna harminc kiló, akkor vagy kevesebbet ennék, vagy meggyőzném magam, hogy egy dundi stand up-os sokkal szerethetőbb, mint egy deszka. Deszka vagyok, nem fogyókúráztam soha, és most karácsony előtt sem fogja a súlytöbblet felszedésétől való rettegés beárnyékolni a napjaimat.”

Benkő Dániel karácsonykor sem zabál

„Január 1-jétől indul a figyelés, és karácsonykor nincs is vége, mert december 31-ig tart” – avatott be minket Benkő Dániel, aki 10 éve vegetáriánus, és karácsonykor sincsenek kihágásai: „Húst soha, krumplit soha, búzából készült dolgokat soha, cukrot soha, sót soha. Diót, almát, mogyorót, sajtokat, zabot, kelkáposztát, sárgarépát, sütőtöket. Nem nagyon főzök, inkább nyersen eszem ezeket, időnként párolom. Egyre ritkábban főzök. Ha mégis túl sokat mutat az ünnepek után a mérleg, akkor vezeklek. Dupla adagot futok vagy jógázok, koplalok, diétázok, böjtölök.”