Bár nagy örömet okozhat az, ha valaki egy aranyos kölyökkutyát kap karácsonyra, az állatvédők nem javasolják, hogy ilyen meglepetéssel kedveskedjünk szeretteinknek, ismerőseinknek. Ha valóban fontosak számunkra az állatok, de nincs módunk magunkhoz venni egyet, akkor érdemes virtuálisan örökbe fogadni valamelyik menhely szimpatikus lakóját, esetleg kétkezi munkával is besegíthetünk egy közeli állatotthonnál, vagy tárgyi adományokkal is elhalmozhatjuk őket. Télen leginkább a takaróknak, ágyneműknek és törülközőknek örülnek a leginkább, hiszen így meg tudják védeni a lakókat a zord időjárástól.

Hogy pontosan kinek miről szól a karácsony, arról nem érdemes vitatkozni, van, akinek az esik jól, ha nagy értékű ajándékokkal lepheti meg szeretteit, van, aki nem akar túl sok pénzt és energiát fektetni az ünnepekbe, van, aki minél hamarabb túl akar lenni az egészen. És persze sokan vannak, akik úgy érzik, hogy ilyenkor még kiemeltebben kell figyelni, támogatni a rászorulókat, illetve azokat a szervezeteket, akik nemes feladatokat látnak el. Persze jó lenne, ha nemcsak akciószerűen jótékonykodnánk, de természetesen minden segítség jól jön azoknak, akik egy jó célért küzdenek. A Pedigree Örökbefogadási Program 2010-es kampányának záróeseményén arról kérdeztük a meghívott öt állatmenhely képviselőit, hogyan  is tudnák megkönnyíteni a dolgukat azok, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak magukhoz venni egyetlen lakót sem, de más módon szívesen segítenének.

Extra szeretgetés

A pénz természetesen mindig jól jön, hiszen valamiből ki kell fizetni a villanyszámlát, a vízdíjat, az állatorvost, a dolgozókat és még rengeteg hasonló kiadás van – tudtuk meg Maros Sándornétól, aki a nagykanizsai Élettér Állat- és Természetvédő Egyesületet képviselte az eseményen. Az étel – vagyis a különböző tápok, konzervek - is jó adománynak számítanak, bár van, ahol ebből van bőségesen, és más állatmenhelyeknek, egyesületnek átadják a felesleget, például a Barcsi Természet- és Állatvédő Egyesület is szívesen segít így másokon. A legtöbb szervezetnél van mód virtuális örökbefogadásra is. „Nagyon sok menhely működtet ún. virtuális örökbefogadást, aminek az a lényege, hogy a család vagy az illető a lehetőségeihez mérten anyagi támogatásban részesít egy-egy általa kiválasztott állatot, vagy akár kimehet a menhelyre, megsétáltathatja, foglalkozhat, extra szeretgetésben részesítheti a kiválasztott állatot” – vázolta a virtuális adoptáció lényegét Farkas Gabriella a szegedi Tappancs Állatvédő Alapítványtól.

Érteni kell a kutyák nyelvén

Hozzátette, a gyógyszerekre is szükség van, valamint vitaminokra és roboráló szerekre, amikkel a sovány, lábadozó állatokon tudnak segíteni. Ezzel persze nem merül ki azon módszerek tárháza, amivel jobbá tehetjük a menhelyi állatok életét. Ha valaki úgy érzi, hogy inkább fizikai, kétkezi munkát végezne, akkor ki lehet menni a menhelyre, és be lehet segíteni az aktuális munkálatokba. Ha pedig valaki rendszeresen kijár, akkor napi feladatokba is be tudják vonni. Ez attól függ, hogy ki mit tud vállalni, mennyire ért a kutyák nyelvén, mennyire tudják elfogadni őt” – nyilatkozta Farkas Gabriella. Ilyenkor télen egyébként leginkább a megunt ágyneműkre, takarókra, törülközőkre és ruhaneműkre van a legnagyobb szükség, hiszen így valamelyest ki tudják védeni a zord időjárás hatásait. „A szalma, a széna, a faforgács is nagyon jól jön, mert így a kutyák lába nem fagy a betonhoz, és a takarítás is sokkal könnyebb” – nyilatkozta a Velvetnek Sztakó Jánosné a Szentendrei Árvácska Állatvédő Egyesülettől.

Nem kerti dísz, hanem családtag

A jelenlévőket megkértük arra, hogy adjanak pár jó tanácsot a leendő és a gyakorló állattulajdonosnak. Már a hivatalos beszédek alatt sokan kiemelték, hogy mennyire fontos dolog az ivartalanítás, ami az állat és a gazda életét is megkönnyíti, és nem véletlenül ez az egyik fő vesszőparipája mindenkinek, aki kutyákkal és macskákkal foglalkozik. Emellett fontos az, hogy akinek még nincs házi kedvence, de mindenképpen szeretne egyet, kellően gondolja át, hogy valóban szüksége van-e egy állatra, és biztosítani tudja-e az új családtagnak azokat a feltételeket, amik a jólétéhez szükségesek. „Foglalkozzanak sokat az állattal, amit örökbe fogadnak, fontos, hogy ezek a kis élőlények igazi társak legyenek, ne csak kerti díszek. Csak az vegyen magához állatot, aki felelősséggel viseltetik iránta, társul fogadja, olyannak viszont nem kell kutya, aki csak azért akar állatot, mert a szomszédnak vagy a barátainak is van” – nyilatkozta Sztakó Jánosné a szentendrei Árvácska Állatvédő Egyesülettől.

Átgondolt döntés

„Egy fiatal állat 10-12 évig vagy akár több ideig is velünk maradhat, és a nyaralástól kezdve a leghétköznapibb bevásárlást is befolyásolja az, hogy a kutyát el kell látni. Az állat valójában egy igazi családtag, ott a helye a családban, nem pedig a kert végében kikötve. Megfontolt, átgondolt döntés az állattartás” – mondta Farkas Gabriella a szegedi Tappancs Állatvédő Alapítványtól. Hozzátette, ha valakinek nincsenek versenysporttal való tervei, amihez fajtatiszta kutyákra van szükség, akkor inkább menhelyi kutyát fogadjon örökbe, ha egy négylábú társra vágyik, hiszen az adoptált állatok sokkal hálásabbak, elfogadóbbak, jobban alkalmazkodnak a családhoz. Matyikó Zsuzsa, a Siófoki Állatvédő Alapítvány munkatársa szerint az ivartalanítás mellett nagyon fontos a chipezés is, hiszen egy kutya akár el is szökhet, ezzel is számolni kell. Egyúttal az is elmondta, mennyire fontos, hogy az életmódunknak megfelelő állatot válasszuk, hiszen ez hosszú távon sokat segíthet.

Karácsonyra ÁLLATSTOP!

Az élő állatok ajándékozását az állatvédők nem javasolják! Az ünnepek előtt megvásárolt állatkák örömteli pillanatokat szerezhetnek, de az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az ünnep utáni szürke hétköznapokban a növekvő, táplálást és időráfordítást igénylő állat a munka, a tanulás mellett sokak számára csak nyűg lesz. Ezektől az állatoktól rendszerint a felelőtlen állattartásba belecsöppent emberek meg akarnak majd szabadulni.

Nem ritka, hogy az ajándékba kapott, de megunt díszhalakat (még élve) egyszerűen a wc-be engedik. Az apró rágcsálókat, teknősöket, vadászgörényt, pókot (és megannyi más ajándékba kapható állatot) legtöbbször ingyenesen vissza lehet juttatni valamelyik állatkereskedésbe. A kutyák - macskák szaporítói ritkábban veszik vissza az állatot, hiszen a kölyöknél nagyobb példányok szinte eladhatatlanok. Sok állat az utcára kerül, vagy menhelyeken kaphat ideiglenes befogadást. Legtöbb kóborrá lett állat azonban az utcán vagy a gyepmesteri telepen éri el a végső állomását. A kedvencet rosszul tartó lakost a törvények szankciókkal sújthatják, ami akár börtönbüntetést is jelenthet.

Ünnepekkor se feledkezzünk meg a felelős állattartás fontosságáról! Ne vásároljon élő állatot senkinek sem, hiszen nem tudhatjuk, hogy az érezni - szenvedni képes élőlény igazi öröm lesz-e a megajándékozott számára! A felelős "előre gondolkodással" az állatok sem fognak majd szenvedni! Élő állat helyett van ajándékozási alternatíva: a plüss maci, a szintetikus alapanyagokból készült figura vagy a tartós emléktárgy is okozhat örömteli pillanatokat a karácsony ünnepén, hiszen az ajándéknál sokkal fontosabb, hogy szeretetből és jó szándékból cselekedjünk.

Forrás: Orpheus Állatvédő Egyesület