Egyes üzletekben már október második fele óta lehet válogatni a különböző Mikulás-csomagok, csokoládémikulások és társaik között. Sajnos nincsenek könnyű helyzetben azok, akik saját kezűleg akarnak készíteni valamit december hatodikára, ugyanis virgácsot és zacskót alig találtunk, míg édesség mindenhol kapható, van, ahol a bőség zavara miatt be sem lehet fogadni a kínálatot. Ha a gyorsaság a fontos, érdemes a kisebb üzletekbe ellátogatni, ha szeretünk akciókra vadászni, több száz Mikulás előtt elmélázni, akkor irány a hipermarket.

Bár december hatodika, Miklós napja közel két hét múlva lesz,  vannak üzletek, ahol már október vége óta be lehet szerezni az egyedi készítésű Mikulás-csomaghoz szükséges dolgokat, illetve az előregyártott, csak egy márka termékeit tartalmazó változatokat. Persze van, ahol még nem készültek fel teljesen erre a kereskedelmileg igen jelentős időszakra, hiányoznak bizonyos kellékek, és várhatóan rengeteg akciót csak ezután vezetnek be a kereskedők. Így könnyen lehet, hogy valamivel olcsóbban is megússza az, aki mondjuk az utolsó pillanatban vásárol be. A Velvet Kommandó a november tizenhatodikai és tizenhetedikei állapotokat rögzítette, amikor annak járt utána, hogy vajon mennyiért lehet bevásárolni akkor, ha saját kezűleg pakoljuk össze a csomagokat, illetve ha bízunk a márkákban.

Auchan, Óbuda

Amikor beléptünk a vásárlótérbe, először a karácsonyi termékek garmadájával találkoztunk, pedig arra számítottunk, hogy egy egész Mikulás-hadsereggel kell majd szembenéznünk. Nos, őket is sikerült megtalálni, csak egy kicsit hátrébb, de a karácsonyi tematikus termékek mentén egyenesen haladva azért nem könnyű eltéveszteni a december hatodikára előkészített részleget. Amikor célhoz értünk, kicsit nehéz volt vizuálisan befogadni a kínálatot, annyi mindennel találtuk magunkat szembe. A polcokon egymás után sorakoznak a különféle adventi naptárak, amiből a legdrágább, amit megpillantottunk közel hatszor annyiba kerül, mint a legolcsóbb darab. Tőlük jobbra volt a csokoládémikulások regimentje, és így tovább. Míg a legtöbb helyen előrecsomagolt szaloncukrot is lehet kapni, itt volt kimérős is, amelyből az olcsóbb változatnak 779 forint/kg volt az ára. Ja, és virgácsból is kétféle volt, egy rövidebb, és egy hosszabb verzió. Bár klasszikus mikulászacskót nem találtunk, aki fogékony az ilyesmire, 229 forintért vásárolhat magának rénszarvasagancsot, 329 forintért pedig villogós Mikulás-sapkát. Természetesen a narancsot és a mogyorót nem a szezonális termékeknél helyezték el, hanem el kellett gyalogolni a zöldség-gyümölcs részleghez.

Tesco, Váci út

Az angol áruházlánc hipermarketjébe menet hasonló élményre számítottunk, mint amikor a konkurenciánál mértük fel a terepet. Nos, itt nem zavarodtunk össze az óriási kínálattól, de ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a Tesco tizenkilencedikétől fekszik neki igazán az akcióknak – legalábbis ez derült ki a szórólapjukból, ami november tizenkilencedikétől érvényes. Természetesen, amint megszerezzük a kézi kosarat, itt először a Mikulás-csomagokkal és adventi naptárakkal találjuk magunkat szembe, de jóval szerényebb mennyiségben. Itt viszont legalább a sorrend stimmel, ugyanis a karácsonyi holmik, amikre egy kicsit később lesz szükség, egy szekcióval beljebb találhatóak, ahol általában a szezonális termékeket szokták árulni. Miközben a mogyorók és narancsok felé vettük az irányt, kiderült, hogy a kínálat jóval nagyobb, mint előre sejtettük, ugyanis rengeteg, nem feltétlenül a témába illő gondolánál vannak elhelyezve még olyan termékek, amik december hatodikához kapcsolódnak. Jártunkban-keltünkben pedig szembeötlött egy igazi „must have” termék kislányos apukák és a gyermeki énjüket gondosan ápoló fiatal nőknek. Ez pedig nem más, mint egy Hello Kitty-s adventi naptár.

Match, Mamut bevásárlóközpont

A körutunk során az egyik legnagyobb kínálattal rendelkező Matchbe tértünk be. Itt először a saját készítésű csomaghoz szükséges narancsot szemrevételeztük, majd a mogyorókínálatot, ami itt nem ennél a szekciónál volt, hanem pár méterrel arrébb. Amint az üzlet hátsó része felé vonultunk, először a szaloncukor-kínálattal szembesültünk, majd észrevettük a többi kelléket is, lásd csokimikulások és előre elkészített csomagok. Sajnos az egyedi csomaghoz szükséges zacskót nem találtuk meg, viszont már lehet kapni karácsonyi csomagolópapírt. A Mikulás-szekció közelében van egyébként az édességes rész, ahol szintén van jó pár termék, amiket a márkák direkte erre az időszakra találtak ki, mint például a különböző, téli tematikába illő csokoládéfigurák, pralinék, bonbonok és sok minden más.

Spar, XIII. kerület

Az egyik XIII. kerületi üzletben már október második felében lehetett kapni csokimikulásokat és egyéb hasonló termékeket, így egyértelmű volt, hogy ide is betérünk majd körutunk során. Az előző lánc üzletétől eltérően itt már a bejáratnál gondosan el van helyezve egy adag mikulásos termék, és csak alig pár lépésnyire vannak a csokoládék, valamint a gyümölcsök, és itt azonnal bele is futottunk egy adag Mikulás-zacskóba, igaz, a szaloncukorért, és pár előre elkészített csomagért el kellett menni az üzlet másik végébe, bár a pénztár felé – nagyon okosan – úgyis erre visz az út. A kínálat persze itt sem olyan nagy, mint a hipermarketekben, de legalább gyorsan be lehet járni, és a bőség zavara miatt sem esünk pánikba.

Kaiser's, Nyugati tér

Akárcsak három évvel ezelőtti túránk alkalmával, most is ugyanazon a helyen találtuk meg a Mikulás-szekciót, így a rutinos vásárlóknak nem kell sokat keresgélniük, és a kevésbé gyakorlottaknak sem, hiszen a bejárattól pár méterre már ott csoportosulnak a csomagok, adventi naptárak és egyebek. Igaz, a mindehol szemrevételezett szaloncukormárkáért el kellett menni az üzlet másik végébe. A kínálat egyébként hasonló, mint a más üzletláncok ugyanekkora boltjaiban: vagyis az édességgyártók előre összeállított csomagjai itt is megvásárolhatóak, sőt, a karácsonyi aktualitású termékek itt márkák szerint blokkokban vannak elhelyezve az üzlet különböző pontjain: a Milka például a Mikulás-szekció mellett kapott helyet, míg a Kinder-termékek az egyik pénztártól pár méterre sorakoztak.

Végkövetkeztetés:

A rossz gyerekeknek idén igazán jó dolguk lesz, hiszen virgácsot csak néhány helyen lehet kapni. Nincsenek viszonyt könnyű helyzetben azok, akik saját maguk állítják össze a csomagot, és egyszerű mikulászacskókra vágynak, ugyanis ezt csak egyetlenegy helyen találtunk, pedig belevaló – csokimikulás, csoki, mogyoró, narancs, stb. – mindenhol akad bőven.

Aki gyorsan le akarja rendezni a bevásárlást, annak a kisebb üzleteket ajánljuk, ugyanis nem olyan zavaró a nagy választék, és könnyű bejárni ezeket. A hipermarketekben már jóval nagyobb távolságokat kell megtenni, és útközben olyasvalamit is megveszünk, amit nem kellene. Igaz, azért nem kell nagyon keresgélni, hiszen a szezonális termékek kupacaiba már a bejáratnál beleütközünk. Az akciókra érdemes odafigyelni, az árak egy termék esetében akár hetente is változhatnak, ahogyan a kínálat is. Az általunk a Tescóban legolcsóbbnak talált csomag például november19-től száz forinttal olcsóbb, sőt, szórólap szerint Mikulás-zacskójuk is van, mégpedig 15 forintért.

   Match  Spar  Kaiser's  Auchan  Tesco
 Mikulás 65,- 39,- 69,- 35,- 99,-
 Mikulás csoki - 59,- 59,- 55,- -
 Bonbonetti szaloncukor 699,- 799,- 699,- 738,- -
 Narancs hálós: 369,- lédig: 219,-/kg hálós: 349,- lédig: 449,-/kg
hálós: 299,-, lédig: 499,-/kg
lédig:  229,- hálós: 349,-, lédig: 449,-
 Mogyoró 179,- kimérős: 949,- előrecsom.: 224,- kimérős: 949,-, előrecsom.: 224,- kimérős: 419,- előrecsom.: 155,- kimérős: 669,-
 Virgács - - 99,- 89-129.- 199,-
 Zacskó - 19,- - - -
 Legolcsóbb adventi naptár 399,- - 299,- 298,- 199,-
 Boci csomag 759,- 839,- 839,- 669,-
699,-
 Legolcsóbb csomag 299,- 399,- 399,- 439,- 299,-