Lábak nélkül úszta át a Balatont, a közönség őrjöngött

2015.07.10. 12:11

Patkás Tamás, becenevén Rocky 1994. április 11-én, 23 évesen egy mozgó szerelvény alá esett Győrben, a balesetben mindkét lábát elveszítette.

Szerencsém volt, hogy nem véreztem el. A kórházban minél gyorsabban próbáltam összeszedni magam. A kisfiam nyolchónapos volt, érte és a feleségemért is küzdöttem.

– meséli a férfi a Kisalföldnek

Patkás Tamás nem kedvtelenedett el, úgy küzdött, ahogy csak bírt, a kórházban a főorvos fel is ajánlotta neki, hogy amint megtanul a lépcsőn is járni, hazamehet, ő pedig jövő héten már otthon is volt. Az élete, amivel szemben nem vesztette el a reményt, mégis más irányt vett: a megváltozott fizikai körülmények hatására nem mozgott annyit, és igencsak meghízott. Az elhízás tényével egy barátja szembesítette, ám a férfi erre nem sértődött tagadással és kilátástalanság-zabálással reagált, hanem erőt vett magán, és elkezdett uszodába járni, habár azelőtt összesen annyi köze volt az úszáshoz, hogy úszómesterként dolgozott (aki már volt strandon, mind tudja, mit jelent ez, ugye).

Egyedi technikát kellett kialakítanom, hisz lábak nélkül olyan vagyok a vízben, mint a keljfeljancsi-baba.

 A férfi eleinte csak fogyni akart, de aztán annyira belejött az úszásba, hogy az edzői felvetették, mi lenne, ha megpróbálkozna valami komolyabbal, például az Öbölátúszással. Patkás Tamás viszont nem szeretett volna kicsiben gurítani, úgy döntött, hogy egyenesen a Balaton-átúszásra nevez be.

Patkás Zsolt és Jakabos Zsuzsa
Patkás Zsolt és Jakabos Zsuzsa
Fotó: Patkás Tamás / kisalfold.hu

A felkészülés ideje alatt heti háromszor-négyszer három-négy kilométert tolt le az uszodában, aminek meglett az eredménye, mert a férfinak

lábak nélkül sikerült átúsznia a Balatont.

Igaz, az átúszás napján elkezdett fájni a veseköve, az átúszás közben pedig féltávnál hányingere lett, de egészen addig nem adta fel, amíg a cél lépcsőihez nem ért és húzta fel magát. Amikor a közönség meglátta, hogy nem egészen átlagos fizikai adottságokkal rendelkezik, üdvrivalgásban tört ki, sőt, még a valakinek éppen nyilatkozó Erdei Zsolt is odasietett hozzá gratulálni. A győri uszodába hazatérve pedig nem kisebb jelentőségű emberek ismerték el sikerét, mint Petrov István, Jakabos Zsuzsanna edzője.

Patkás Tamás nagyratörő tervei azonban nem állnak meg egy Jakabossal való kézfogásnál, szeretné még a Fertő és a Velencei tavat is átúszni, sőt, az ejtőernyőzést is szeretné újra kipróbálni, mondván, hiányoznak neki a régi idők, amikor a katonaságnál ejtőernyősként szolgált. Ha a férfi saját szavaival is szeretné hallani a sztorit, nézze meg ezt a videót:

És legyen ugyanilyen kitartó ön is!