Újabb részletek láttak napvilágot a villámcsapásról, ami miatt csütörtökön öt ember sérült meg vonyarcvashegyi strandon. A súlyos sérültek, egy 21 éves és egy 65 éves nő nem tudott a saját lábán kijutni a vízből. A lányt a barátja mentette ki, de mire kiért vele a partra, már nem voltak életfunkciói. A strandolók között két orvostanhallgató is volt, ők is segítettek az újraélesztésében.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője, Tar Mihály szerint a másodfokú viharjelzés kiadását követően a vízimentők és a strand személyzete is megpróbálta a partra terelni a vízben lévőket, de többen nem hallgattak rájuk. Amikor aztán lecsapott a vihar, a strandolók elindultak kifelé, de akkor már késő volt: a vízbe csapott egy villám.

„Ketten, egy 21 éves és egy 65 éves nő ezután már nem tudott a saját lábán a partra jutni, ráadásul a fiatalabbik hölggyel mire a barátja a partra ért, addigra leállt a légzése, keringése. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vízimentői siettek a segítségére, de mire megkezdték az újraélesztést, a strandolók közül két orvostanhallgató ajánlotta fel a segítségét, amit a vízimentők elfogadtak, s így volt lehetőségük a strandon szolgáló mentőtisztet értesíteni. A szakadó esőben a mentőtiszttel közösen - az ilyenkor szükséges eszközökkel - futottak vissza a bajba került lányhoz, akinek keringését és légzését is sikerült elindítani nem egészen 3 perc alatt.” - közölte Tar Mihály.

A helyszíni vizsgálatokat követően a mentők a 21 éves lányt, a 65 éves hölgyet, illetve a további három zsibbadásos tünetekre panaszkodó embert kórházba szállították.

A vonyarci eseten kívül több esetben is szükség volt a mentőhajók segítségére. Gyenesdiáson, illetve Balatonfüreden az erős szélben elsodródott fürdőzőket kellett a partra segíteni. Köztük volt egy család is, akik két kisgyerekkel gumimatraccal kerültek a bójákon belülre, és hiába eveztek a part felé, a szél és a hullámok a tó közepe felé sodorták őket.

Így strandolhat biztonságosan

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata ismételten felhívta a strandolók figyelmét arra, hogy a saját biztonságuk érdekében tartsák be a fürdőzés alapvető írott és íratlan szabályait, melyeket megtalálnak a www.vizimentok.hu oldalon a "fürdőzési tanácsok" menüpontban, ezen a linken. A csütörtöki nap történései alapján a VMSZ különös tekintettel kéri a fürdőzőket, hogy a viharjelzésre, valamint az annak kapcsán megkezdett vízimentői utasításokra, figyelmeztetésekre figyeljen mindenki, mert így elkerülhetőek a későbbi végzetes tragédiák!