Két focicsapatnyi vitorlás köszönheti az életét a rendőröknek

mzd
2015.07.26. 08:03

Tegnap megérkezett az apokalipszis: Fertőszentmiklósnál például fákat csavart ki a szél, de a baljós felhők a Balatont sem kerülték ki. Az OMSZ szombaton a délutáni órákban rendelte el a legmagasabb, II. fokú viharjelzést a tavon - amelynek közepén 110,8 km/órás sebességű szelet mértek - olvasható a Police.hu-n.

A viharjelzés idején a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság összes hajóegysége elkezdte értesíteni a nyílt vízterületen tartózkodó fürdőzőket, víziközlekedőket a várható viharról. A felkészülés ellenére a tó teljes területéről több mint ötven segélykérés érkezett a rendőrökhöz. A vízirendőrök 21 fő életét mentették meg, akik szinte kizárólag vitorlás kishajókon kerültek bajba.

Hiába a figyelmeztetés

Az előrejelzések alapján a vihar várható volt, ennek ellenére előfordult, hogy felelőtlen hajósok a tudásukat, és a hajók képességeit túlértékelve járművükkel felborultak, elsüllyedtek, vagy egyszerűen a rendkívül erős szél a nagy hullámokkal együtt lesodorta a fedélzetről az utasokat.

A Siófok előtti vízterületen egy vitorlásról csúszott be két nő a vízbe, akik az életüket főként az őket észlelőknek köszönhetik, akik mentőövet dobtak részükre, és folyamatosan figyelemmel kísérték a hölgyeket, míg a vízirendészeti mentőhajó meg nem érkezett.