A NÉBIH vizsgálata szerint a legtisztább és leghigiénikusabb balatoni fagyizó a füredi Bergmann cukrászda, és bár lehet, hogy tiszták és minden patinás, de a cukrászda fagyija sajnos ízre semmiben nem különbözik az óbudai panelsor alatti fagyizó csoki-vanília-eper kínálatától. Megkóstoltuk a legjobbnak kikiáltott balatoni fagyikat, sajnos az év fagyijának választott napraforgóval sehol sem találkoztunk. A fagyikat szigorúan abból a szempontból vizsgáltuk, mennyivel másabb a fagyi a Balaton parton, mint például Gianni Annoni fagyizójában az Arany János utcában – vagy bárhol máshol. 

A fagyiteszt rögtön csalódással indult, a Balaton északi partján ugyanis nem találkoztunk sehol sem az év balatoni fagyijával, a szotyifagyival, ami miatt nehéz elengedni a kérdést, minek van egyáltalán ilyen verseny. Ezzel a tudattal megkóstoltuk a fórumokon a legjobbnak kikiáltott balatonfüredi Korzó fagyizó (Tagore sétány) díjnyertes fagyijait, és megnyugodtunk.  A fagyis versenyeknek van értelme:

a füredi mákvirág fagyi ezt bizonyította.

Ez az a fagylalt (Balaton fagyija különdíjat kapott), amit azoknak is meg kell kóstolniuk, akik egyáltalán nem szeretik a mákfagyit, és csak a csoki-puncs univerzumban léteznek. A tejes alapú mákfagyiban sós karamell, fahéj, barnarum és narancs is van, de annyira tökéletes arányban, hogy az ember napokkal később is sóvárog utána. 250 Ft egy gombóc, ami a drágábbak közé tartozik, de teljesen normális méretű. Ettől a fagyitól egyébként már tavalyi balatoni fagyitúránkon is eléggé elájultunk.

A Tihanyi visszhang fantázianevű fagyi is szintén megérdemel pár szót, a levendulás sajttorta ízű fagyi is a legfinomabbak közt van. Ugyanez nem mondható el az Év fagyija verseny ezüst érmeséről, a pisztáciás sárgabarackról, feltehetően azért, mert a sárgabarack az a gyümölcs, amit fagyiban nehéz finomra csinálni. A citromlikőrös joghurtfagyi, ami a 2013 év fagyijának kiáltottak ki, még most is az egyik leghűsítőbb dolog a 35 fokos nyári melegben. 

A balatonfüredi Bergmann cukrászdát a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) húsz balatoni fagyizó közül választotta a legjobbnak, élelmiszerbiztonsági ellenőrzés és érzékszervi bírálat alapján. A hivatal a csoki-vanília-eper fagyikat kóstolta sorra húsz balatoni fagyizóban, és megvizsgálták a környezetet is, hogy honnan kerül a pultba a fagyi.

A Bergmann cukrászdában csokit, vaníliát, eperfagyit, mentás citromot (250 Ft) és pisztáciát (vegán 300 Ft) kóstoltunk, végeredményben egyik fagyi sem nyerte el a tetszésünket – a gombócok kisebbek a vártnál. Azt azért hozzá kell tenni a hitelesség kedvéért, hogy a cukrászdában kóstolt fagyik pontosan ugyanolyan ízű fagyik, mint amilyet bárhol kapni, a legegyszerűbb cukrászdák is ilyesmit kínálnak.